Om digitalt svartvitt mm. Och en svag doft av Magritte...

Den utmärkta bloggen Leicaphilia har just nu ett inlägg om "film-look" i svartvitt och om möjligheterna att efterlikna den med digital teknik.  För min egen del har jag mer eller mindre släppt ambitionen att få digitala bilder att se "analoga" ut; det är ett annat medium helt enkelt, och det är bättre att acceptera det än att försöka leka William Klein med sina digitalbilder.

Därmed inte sagt att man skall nöja sig med vad kameran behagar mata ut, utan man bör jobba med bildfilen, precis som man gjorde i mörkrummet.  Först då kan man få något som man kan stå för som eget uttryck.  Att ta jpeg-bilderna, eventuellt med någon "filmemulering" och nöja sig med det, det är lite som att beställa 10x15 snabbkopior av hela rullen och tycka att det duger (Så där, nu stack jag huvudet i getingboet...).

Däremot är det kanske inte så viktigt med vilken kamera man använder; man tager vad man haver - och orkar ha med sig!  Inledningsbilden ovan är tagen med en Leica D-Lux 7, en liten zoomkompakt som brukar klara det mesta, mycket bättre i svartvitt än i färg!  Och de följande två bilderna är tagna med en Leica X2, en minimal kamera med få finesser (och just därför mycket trevlig att jobba med!).

En helt superb fickkamera för svartvitt är den lilla Ricoh GR, som jag brukar ställa i kvadratiskt bildläge (min "skjortficks-Rollei"...).  Verkligt kul att ha med överallt och leta bilder med!  Här ett exempel:

Sen har jag faktiskt en Leica Monochrom av den första modellen, en stor och tung klump jämfört med de andra.  Behöver man "mellanformatskvalitet" på bilderna, så gör den jobbet.  Men för lite mer avspänt vardagsplåtande är faktiskt någon av de andra mer lagom.  Här kommer i alla fall en Monochrombild, som kanske ger den där Magrittedoften jag utlovade....

Ut och plåta svartvitt nu!  Och jobba lite med bilderna efteråt!

Inlagt 2021-02-08 20:03 | Läst 1645 ggr. | Permalink
Underbara bilder Per! Och resonemanget gillas; Om man fotar digitalt, varför då efterlikna analogt? Om jag vill att det ska "se analogt ut" kan jag använda en analog kamera, med film. Sen efterbehandlar man ju precis som vanligt. Och försöker få fram en bild som jag vill ha, oavsett om det ser analogt ut eller inte.
Här har du lyckats väldigt bra med dina verktyg.
//GöranR

PS. Jag skulle vilja ha en digital kamera utan alla dessa program, filmemuleringar eller olika vyer (som jag ändå aldrig använder), bara så man kan ställa in exponeringsvariablerna som man själv vill i PASM-läge.
Svar från elgenper 2021-02-08 21:45
Tack för trevlig kommentar, Göran!

Och den där kameran utan onödigheter du önskar dig, det är faktiskt ungefär vad Leicas X2 (och även X1) är; det är precis därför jag gillar min! Dom där dyker upp då och då på Tradera eller Fotosidans annonser till måttliga priser, och är absolut värda att titta efter. De är långsamma i autofokus, bildlagring o s v., men bildkvaliteten är äkta Leica.
Hej. Intressant blogg. Jag använder ofta efex som ett komplement till en hel del annan handpålägging i Photoshop. Inte för att det ska se ut som om det vore analogt, utan för att jag gillar bilder med det lite hårda, kontrastrika och korniga uttrycket(jag är bevars tecknare också). Och då spelar det mindre roll om de är digitala eller analoga. tiden är kanske snart mogen att överge det här tänkandet om äkta och oäkta tekniker :-)
/Gunnar S
Svar från elgenper 2021-02-08 22:57
Tack för fin kommentar! Läser med behållning din blogg här; den hör till dem som lyfter sig över mängden!

Hade själv Silver Efex installerad på min maskin, men den slutade fungera vid en operativuppdatering. Tycker jag kommer långt med bara Lightrooms kurvfunktion, plus lite lokala justeringar ibland. Själv lägger jag aldrig på korn; tycker det är lite vad du kalla "oäkta teknik". Du har ju visat några äldre filmbilder nyligen i din blogg, och där är ju kornet en naturlig och omistlig del av uttrycket, men det är ju idag som morgondagens minnesbilder tas, och då kommer man nog att vilja att de också har uttryck från idag.

Och det är väl just det som är "äkta" teknik.
mombasa 2021-02-09 12:06
Tackar och bockar. Det finns ett liknande problem inom tecknar och illustratörsvärlden. Många målar och tecknar digitalt på skärm med tryckkänsliga pennor och virtuella penslar. Många ser det som en bra och praktisk genväg. Man kan ändra och fixa hur mycket som helst. Inget hyperkänsligt akvarellpapper att tänka på. Men det blir inte alltid bra. Det är som att det behövs mer av handaskicklighet när det blir digitalt. Och man måste så att säga förstå den analoga processen och vilka faktorer som faktiskt ger bilden sitt uttryck. Oavsett om det är korn eller gräng.
Det är kanske där vi är. Att vi fortfarande tänker att digitalt är en genväg.
/Gunnar S