Mycket resor, sport o natur, samt lite annat

Avundssjuka

Som en del av er sett så finns det en artikel om mig och mitt engagemang i Tanzania.

Det är ju bra att det finns folk som läser vad som skrivs och kommenterar det. Men att det skull bli sådan debatt och så ilskna kommentarer trodde jag inte. Trodde det var bra, men sveska avundsjukan lyser klart igenom.

Jag har vid tre tillfällen försökt att skaffa kameror som jag tar med eller levererar med bekanta till Msambara i Tanzania. När jag då har gått ut och frågat på FS blir det något enstaka svar. Tack ni som svarat och bidragit med kameror. Men de flesta ska ha betalt runt 1000 kr för en Nikon 801 med kittglugg. Trots att jag beskriver att de ska gå till ett biståndsarbete. Men ändå vill de flesta ha betalt för sina dammsamlare. Lika så när jag kollar med folk på Blocket. Jg fick i somras tag på lite kameror där snittet hamnade på ca 600 kr, ett par gratis och ett par för 1000 - 1200 kr. Så de skeppades ner till Tanzania på beställning.

Oavsett i vilket land en ny kamera säljs i så har den ungefär samma kostnad, då de flesta är tillverkade i Kina. För de flesta i Tanzania är en ny kamera inte ens att drömma om. När de då kan få tillfälle att köpa en begagnad kamera försöker de ta den chansen. De som tänker långsiktigt förstår att det kan ge dem inkomster. 

Det finns knappt ny kameror att köpa än mindre begangnade. Därför tar man inte bort försäljning från fotoaffärer. Tvärt om så skapar det lite mereffekt genom att de får sälja mera film och framkallning.

Att som någon påstod i kommentarerna till artikeln, sälja kamerorna för tio kronor styck tyder på stor okunskap. Därmed villalla ha en kamera och då blir marknaden förstörd. 

Beloppet som jag tog ca 600 kr var dels det jag gett, men även motsvarar det en normal månadslön i Msambara. Då tyckte några att omsatt till svenska förhållanden, 20 000 - 25 000 för en kamera är fantasipriser. Men en normal kamera i Sverige kostar i dag 25 - 50 000 kr.

Som jag tolkar flera av de som kommenterade artikeln tyder på normal svensk avundssjuka. Avundsjuk på att de inte kommit på det hela.

Visa i stället på handlingskraft och skicka över kamerona utan kostnad. Men ni kanske inte har några kameror, skicka era mobiler i stället, de är också eftertraktade. Ni köper ju ändå nya. 

En orsak till att folk i Tanzania föredrar beg produkter från Sverige i stället för nya från Tanzania är att de nya ofta är kopior och inte håller.

Hoppas det här reder ut striden och att jag nu får lite kameror och mobiler.

Oavsett vad vissa "experter"  tyckerså åker jag till Tanzania om 1 vecka.

Christer

Inlagt 2008-11-13 22:06 | Läst 917 ggr. | Permalink
har mobil som jag gärna sänder dig - hur gör jag?
Hej Kajsa.
Tack för ditt engagemang.
Du får ett mail med min adress.
Christer
Har ingen mobil,men några analoga kameror har jag så vill du ha dom så får du dom.Mejla mig hur det går till./Kenneth
Har en mobil som jag mer än gärna skickar!

Monica
Hej Kenneth o monica.
Tack för det, ni får ett mail av mig.
Christer
Hej Christer,

när jag läste om det i ditt förra blogg inlägg tänkte jag, suveränt initiativ synd att jag inte har ngn digitalkamera jag vill bli av med. Men nu kom jag på att film-baserade kanske är lika intressanta? I så fall har jag en gammal Canon 300 med kit lins som jag väldigt gärna skänker bort! Hör av dig om det är intressant så får vi reda ut detaljerna.

/Kalle