& funderingar

Astro & natt hopplock

Kvällsbild måne över sjön

Tanken var att samla på sig lite astro ds på olika objekt men har lagt det lite åt sidan för gråvädret parkerade för länge och fortsätter. 

Nedan är plejaderna på stjärnhimlen som man oftast ser den stjärnhop. 

 Det är en reflektionsnebulosa som består av väte och damm och stoftet blir lite blåaktigt. Andra redigeringsförsöket blev ju betydligt bättre även om jag inte är direkt nöjd. Det finns ju alltid förbättringsmöjligheter och lära sig mer. Men jag har försökt varit noga att inte  stjärnorna ska bli utfrätta. Olika stjärnor har olika ljusstyrka så man får testa lite 

 Första andromeda. Det är bara en exponering så det är bara ny redigering med en gammal bild. Har inte kunnat göra några nya försök till fotografering efter det. 

VG och norrsken som en kombo och på bilden syns även andromeda i mitten rätt högt upp som en ljusprick

Norrsken och isfigurer från jukkasjärvi

Inlagt 2021-11-23 10:28 | Läst 760 ggr. | Permalink
Vackert, fin skärpa på den andra månen. Plejaderna har du lyckats riktigt bra med, tycker du ska vara mer än nöjd med den. Jag har inte fått till det än med Plejaderna, får inte ut det blå på samma sätt, du har troligen mörkare och kan fånga bättre nyanserna. Jag behöver nog se efter ett bättre pollution filter. Bilderna med norrskenet också riktigt fina. Bra serie
Svar från niniz 2021-11-24 18:38
Kanske är det så att det syns bättre om det är mindre ljusförorening.
Har inte kunnat testa mitt filter än.
Tack
pdahlen 2021-11-24 19:30
Filter är en vetenskap i sig, har sedan tidigare ett LP filter. Idag la jag en beställning på ett Optolong CLS filter, nästa steg lär vara UHC och därefter är det väldigt snäva filter som tex Optolong L-eXtreme, men dessa snäva filter kan man bara få i 1,25 och 2” storlek
Dina bilder med astro och norrsken i kombo tycker jag är fantastiska. För mej är det mer motiv än bara ren astrofoto. Kanske för att jag inte är tillräckligt intresserad av stjärnhimlen.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-11-24 10:45
Kan hålla med dig Lena om att astroscape en kombo av landskap och Astro är fina, men det är en annan typ av utmaning. Det är typ som landskapsfoto vs makro, att hitta ett vackert landskap att avbilda gör man kanske inte hemma i trädgården, men makro kan man hitta tusentals motiv i sin bakgård. Det är samma med astro och deep sky objekt, de hittar man i sin bakgård men vackra astrolandskap är ju svårare. Iaf för mig så tar det emot att ge sig ut mitt i natten för att hitta ett vackert astroscape, däremot så kan enklare gå ut och aktivera en ny bild ute i trädgården för en deep sky. Fördelen med astroscape är att man klarar sig med enklare utrustning, med deep sky kan man grotta ner sig i utrustning, där finns ingen botten i det svarta hålet :)
Svar från niniz 2021-11-24 18:43
Det är som en egen genre i astro. Har alltid gillat astro landskap kombinerat.
Som Peter beskriver en bra liknelse.
Man behöver egentligen inte annan utrustning än sin vanliga till det som jag också använt här.
DS är helt annat.
Tack så mycket
Lena Holm 2021-11-24 19:51
Jag kan förstå skillnaderna och att de ställer helt olika krav på både fotografen och utrustningen beroende på vad man vill hålla på med.
Hälsningar Lena
Sista bilden är ju imponerande trevlig..ser några djur i isbitarna..
HaD/Gunte..
Svar från niniz 2021-11-24 18:45
Precis en isbjörn björn och snigel å en gubbe med hatt? ;)
Tack Gunte
Grymt läckra bilder! Kombinationen med norrsken blev otroligt bra.
Den sista med isfigurer gillar jag lite extra. En väldigt spännande bild att kika på.

MvH
Johnny
Svar från niniz 2021-11-24 18:50
:) tack.
Har fler bilder från den resan som kanske visas