Tretton fotoböcker sedan 2005. Aktuell med "Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Version 2.0" som utkom i september 2020, nu i en tredje tryckning. De två senaste böckerna innan dess var "Bevingat – Magiska möten i fågelmarker" (Bonnier) och "Under Afrikas himlar" (Bonniers) båda utsågs till Årets Pandabok av WWF. Även två av de tidigare böckerna utsågs till Årets Pandabok. År 2009 vann Brutus Augustpriset i facklitteratur med "Att överleva dagen".

Fågelmarker som ligger risigt till

Amerikansk gråhäger i skyfall.

Våtmarkerna har minskat med närmare två tredjedelar under de senaste hundra åren. Men trots att vi är medvetna om detta minskar de faktiskt i dag i snabbare takt än någonsin.

Min nya bok "Bevingat" handlar om fåglar i olika fågelmarker, och om vad som håller på att hända med en del av dessa marker. Ett kapitel handlar om våtmarkerna, ett annat om havet och havsfåglarna, ytterligare ett par kapitel handlar om barrskogen allra längst upp i norr och om löv- och blandskogarna längre söderut. Ett fjärde avsnitt behandlar bergens och slätternas städpatruller, alltså gamarna.

Äggrethägrar, USA. 

I dag är jordens befolkningstillväxt en av orsakerna till vad som händer med flera av jordens viktiga fågelbiotoper. Inte så konstigt när jordens befolkningen ökat från 2,5 miljarder år 1950 till en bra bit över 7 miljarder i dag. Större delen av jordens befolkning bor dessutom nära kusterna, och tillsammans med industrialisering och farliga giftutsläpp längs inte minst Asiens kuster leder det till exempel till att våtmarkerna minskar.

För hundra år sedan var hattmodet ett av de största problemen för många arter. Bara i USA fanns det 1901 inte mindre än 83.000 modister, alltså tillverkare eller utsmyckare av damhattar. Man räknar med att ungefär 5 miljoner fåglar dödades varje år för att fjädrarna skulle kunna användas för att pryda de utstuderade hattarna. Ägretthägern närapå utrotades i landet liksom den helvita och mindre snöhägern. Rosenskedstorken och ibisstorken decimerades kraftigt och den senare anses fortfarande ligga risigt till. 

Även havsfåglar som albatrosserna drabbades hårt av fjäderindustrin vid samma tid. Hela arter närapå utrotades.

Vad som stoppade det? Ja, i boken berättar jag kort om den tebjudning som i Nordamerika ledde till slutet på hattmode-eländet. Att det var två societetsfruar i Boston som låg bakom det är kanske inte så välbekant, men så var det. Och deras tebjudning ledde också till vad vi i dag kallar bevaranderörelsen.

Vit ibis, tidig morgon. För mitt öga syntes inte det färgade första gryningsljuset, allt var i det närmaste becksvart, men på displayen såg jag gryningsfärgen. ISO 25.600, 1/4 sekunds exponering.

Natthäger poserar.

Inlagt 2015-10-18 22:13 | Läst 17702 ggr. | Permalink
Hej!

Låter som en intressant bok. Får önska mig den i julklapp av frugan.

Härlig bild på natthägern.

Ha en go vecka!

Daniel
Fantastiskt vackert Brutus. Tack för att du delar med dig av bilderna och texten.

Mvh Tommy
Fantastiskt fina bilder! Varav den sista är helt magisk! Ja, befolkningsökningen ställer till det.. Minns när jag gick i skolan under 60 - 70 tal, då var vi 6 miljoner i Sverige och 3 miljarder på jorden, det var dom siffror jag fick lära mig, och nu.. Det har nog känts som det största hotet av alla 'hot' för mig under lång tid! Känns som man inte tar detta på allvar, även 'professorn' Rosling avfärdar det hela som ett framtida hot.. och där tappade han mig i sina försök till förklaringar till allt!
Hälsn!
Hej,
Det stora överskuggande problemet är ökningen av växthusgaserna. Höjningen av medeltemperaturen på vårt lilla klot kommer då att påverka fauna och flora snabbt och på mycket lång sikt. Det är mycket bra Brutus att du belyser, i bokform, hur det ser ut idag och vilka hot som råder. Fortsätt så.
Ha det bra
Bob/PN
Svar från brutusostling 2015-10-19 11:57
Det är väl det allvarligaste hotet, som berör alla på jorden. Vi rör oss mot en kritisk punkt. Men det går att göra något.
Förstår att våtmarkerna är paradis för många fåglar och att det är tragiskt att dom minskar, frågan är vad vi som individer kan göra? Första är rolig ju, sen tycker jag extra mycket om den tidiga morgonbilden på dom vita ibisarna!/ Björn T