Artikelarkiv:
Plus-artiklar
objektiv
Proffsfoto
systemkameror
Proffsfoto
Canon
objektiv
Nikon
Sony
test
Test
Nikon
Sony
Fujifilm
utställning
Leica
Canon
naturfoto
Panasonic
bildbehandling
analogt
Sigma
dokumentärt
Fotografiska
kompaktkameror
bildjournalistik
Photoshop
Olympus
Fujifilm
fotobok
mellanformat
test
Pentax
Profoto
Leica
natur
tävling
Bildbehandling
Hasselblad
pressfoto
Adobe
Ögonformad kamera kan vara framtiden
Prylnytt
Amerikanska forskare vid University of Illinois har lyckats härma det mänskliga ögats design med hjälp av töjbar elektronik, skriver tidningen NyTeknik. I denna kamera sägs synfältet bli bredare än i vanliga kameror eftersom man inte behöver kompensera för att bilden distorderats när den fångats på den platta ytan.
Läs mer...
3
Fotosverige vecka 32
Länktips
Vi har gjort en svepning över dagspressen i landet för att se vad som är på gång i Fotosverige. Vi fann bland annat att Nya Wermlandstidningen skrev om en kartläggning av ateljéfotografer i Värmland, och i Allehanda kunde man läsa om Mattias Sellin som snart deltar i SM i undervattensfotografi.
Läs mer...
Havsfiske, sex turer på Nordatlanten
Utställning
Havsfiske – sex turer på Nordatlanten är en fotoutställning på Sjöhistoriska museet i Stockholm som öppnar den 27 juni. Dagens fiskeindustri är ofta debatterad men sällan dokumenterad. Fotograf Maria Olsen har följt med ut på Nordatlanten och skildrat arbetet ombord på fartyg från sex länder.
Läs mer...
Nikon D700 - Kamerahuset
Blogg
Fotosidan.se:s Prylblogg bloggar vidare om Nikon D700. Nikon D700 är ett hopkok av både lillebror D300 och storebror D3. Det bästa av två världar kan man säga. Redan när D3:an lanserades så undrade många när D300FX skulle komma och jag trodde att det skulle dröja till Photokina 2008.
Läs mer...
Halland - ett Sverige i miniformat
Utställning
Magnus Persson beskriver Halland som speciellt, eftersom det enda naturen där saknar är fjäll. Och det är just det, variationen i naturen, som fotograferna i Naturfoto Halland vill visa upp i sin utställning i Varberg i sommar. Magnus delar också med sig av sina bästa fotoställen i Halland. (Foto: Sebastian Svensson)
Läs mer...
4
"Närmandet är fullkomligt avgörande"
Kurs
Vem har inte tänkt tanken "oj, vilken häftig människa, honom/henne borde man fota!", men sen inte vågat gå fram och ta den där bilden? Fotografen Anders Petersen håller till hösten en workshop på temat "Att våga närma sig motivet". Han menar att närmandet är jätteviktigt för resultatet.
Läs mer...
Dags att ladda upp
Fototidning
Nu börjar vi ta emot bidrag till vår nya tidning Fotosidan Magasin, som vi gör tillsammans med CAP&Design. Det finns sex motivavdelningar och du kan ladda upp tre bilder till varje. Din bild har chans att komma med i tidningen och då få proffskritik och dessutom en inspirerande fotolärobok. Tidningen kommer komma ut under september.
Läs mer...
Stockholm 1936-39
Utställning
Åren 1933-39 bodde och verkade den världsberömde fotografen Andreas Feininger (1906-1999) i Stockholm. Här blev han snabbt en av de ledande arkitekturfotograferna. Med den nya saklighetens ögon dokumenterade han det framväxande folkhemmet. 1939 lämnade han Sverige för USA där han är mest känd för sin tid som fotograf för Life Magazine.
Läs mer...
Personlig utveckling....
Blogg
Jag har säkert bloggat om detta ämne tidigare, men nu kommer det igen. Självkänslan..... jag har utvecklats otroligt som person sen jag började intressera mig för foto på allvar. Jag vågar mycket mera nu. För några år sedan vågade jag nästan inte röra en dator. (Källa: Annikas blogg)
Läs mer...
Jakten på blixten
Blogg
Åskväder är ett skådespel men rätt svårt att fånga på bild. Här på de sydligare breddgraderna är ovädren rätt rejäla vilket hjälper i jakten efter just den där coola bilden. Bergen runt Jiangmen gör även att ljudet blir lite mer kraftigt än vad man är van vid i de Svenska åskvädren. Ljudet medför även att alla de bilar och mopeder som är försedda med larm stämmer upp i en kör av oljud när det slår ner i närheten. (Källa: Zoom)
Läs mer...
Fotografens patentlösningar 6: En oväntad inramning
Bildkomposition
Plus
Alla fotografiska bilder har en ram, en begränsning. Vanligtvis rektangulär, men i vissa fall kvadratisk. De allra flesta människor som fotograferar placerar motivets viktigaste del, blickfånget, i mitten av ramen och lägger lagom med luft runtom. Därför är det oerhört tacksamt att placera ramen hur som helst – utom just så.
Läs mer...
8
100 dagar
Blogg
Just nu sitter journalisten, fotografen, författaren och fotosidanmedlemmen Göran Segeholm och jobbar med en lite annorlunda bok om fotografering som ska handla om hur man tar sig vidare när inspirationen tryter. Följ Görans arbete genom bloggen Hundra dagar som är helt tillägnad bokprojektet. (Källa: 100 dagar)
Läs mer...
Personen bakom personen - Ulrika Walmark
Utställning
Sista chansen nu i helgen - det var sekreteraren som fångade Ulrika Walmarks intresse när hon fick i uppdrag att fotografera Donald Trump i New York för några år sedan. Den framgångsrike finansmannens sekreterare var en faschinerande kvinna med stark utstrålning. Detta möte var fröt till ett omfattande projekt som har pågått under några år.
Läs mer...
Om att kommentera bilder
Blogg
Börjar mitt boggande här på fotosidan med ett mycket diskuterat ämne, att kommentera och kritisera bilder. Jag vill först säga att jag inte anser mig vara någon kunnig bildkritiker, jag har inte suttit i någon bildjury, knappt deltagit i fotoklubbens tävlingar och inte gått någon fotoutbildning; men jag är ganska van med att kommentera, kritisera och ge feedback i andra sammanhang. (Källa: Fröjdh)
Läs mer...
Before you go. Stay.
Utställning
Galleri Ikon visar Rikkard Häggbloms utställning Before you go. Stay. Det började som en tanke att dokumentera ett land i förändring. Estland. Det slutade med ett brustet hjärta och något helt annat än dokumentärfotografi. Nu debuterar fotografen Rikkard Häggbom med boken ”Before you go. Stay.”
Läs mer...