Nyheter
Den senaste tiden har en våg av nya böcker, artiklar och krönikor om det bortglömda rummet sköljt över oss, och man kan nästan ana en trend. De lite skitiga, slitna och undangömda rummen lyfts fram istället för den perfekta, polerade ikea-möblerade värld som vi annars är vana vid att se. Foto: Hampus Hedelius
Hampus Hedelius, som nyligen gett ut boken "Öde -det bortglömda Sverige", tror att det bortglömda har blivit så populärt just för att det är en sådan kontrast till den stylade Martin Timell-världen.
– Jag tror det har mycket att göra med att vi börjar inse att vi är väldigt bortskämda. Vi kan bara lämna hus, städer och fabriker och inte ta hand om dem, vilket är ett fruktansvärt i-landsproblem.
Rester från urbanisering
Gamla sjukhus, skolor och bostäder kan stå helt tomma, i väntan på bättre tider. Behoven ändras, folk flyttar och pengar försvinner. På landsbygden kan man ibland hitta hela byar som blivit helt öde till följd av urbaniseringen.
– Jag var i ett nedlagt sjukhus, och man undrar hur det kan stå tomt när vi har ont om det i resten av Sverige, säger Hampus.
– Mycket av det här är ju gamla bruksorter och fabriker -det som byggde Sverige. Och tacken blev att vi sket i dem.
Trenden med det övergivna kan också ha att göra med vår tids ytlighet och stress. De glömda rummen blir en motpol som berättar historier ur vårt förflutna. Men ibland kanske det förflutna blir lite för närvarande. När Hampus och några vänner var och plåtade i ett övergivet sanatorium i Dalarna hörde de plötsligt pianospel från högsta våningen. Alla tittade på varandra för att bekräfta att de hade hört samma sak.
– Alla hörde det lika tydligt som när vi pratar med varandra just nu, säger Hampus.
Det var den mörkaste våningen utan elektricitet och ljus. Fototeamet tog med sig ficklampa och gick upp. Men de hittade aldrig något piano.
– Det var riktigt läskigt. Man blev nästan lite illamående. Det var då vi kände att det var dags att packa ihop och åka hem, säger Hampus.
Resa i tiden
Hampus tror att energin från människor på något vis stannar kvar i väggarna på dessa övergivna hus.
– De här husen har ju verkligen sett mycket, säger han.
Själv gillar han det övergivna för att det är spännande, lite som att gå på skattjakt. Han gillar när man kan se konkreta spår som människor lämnat kvar. Flagnade tapeter eller ett gammalt oboy-paket från 70-talet.
– Det är som att resa i tiden, säger han.
Men intresset för det övergivna är inte exklusivt för fotografer. Det finns ett fenomen som kallas Urban exploration, som går ut på att utforska urbana miljöer som till exempel avspärrade delar av byggnader, byggnadskomplex och underjordiska system. Detta är i vissa fall olagligt, eftersom utövarna kan göra sig skyldiga till olaga intrång eller skadegörelse. Men det finns vissa hederskodex inom rörelsen att man till exempel inte får bryta upp dörrar så att man gör sönder något.
Hampus 3 tips för att hitta de bortglömda platserna
- Ta bilen och åk runt lite spontant. Då kan man till exempel hitta tomma mackar och liknande.
- Kontakta någon du känner som bor på en mindre ort, till exempel en gammal klasskompis. Om inte de känner till något bra fotoställe, så känner de säkert någon annan som gör det. Då har man också någon på plats som kan hjälpa till.
- Förlita dig inte på internet för att hitta de udda ställena. Det är ofta samma objekt, och en del är rivna idag. Ligger de på internet är det också risk för att de blir förstörda för att för många hittar dit.
Läs mer om Hampus Hedelius bok på hans
egen hemsida.
Läs mer om Urban Exploration på
Wikipedia.
Länk till
krönika i Sydsvenskan om fascinationen för det glömda.
Kika också gärna in på Fotosidans grupp,
Det glömda rummet.
10 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ett tips i all välmening - ta med dig din 8x10 analoga och gör det själv, eftersom du tycks vara expert på hur det inte får se ut. Då får du en chans att visa världen vad de går miste om när bara nu bara ser på taskig digitalkvalité. Du kanske till och med kan byta ut dina egna digitala bilder i din portfolio mot riktiga bilder med blixtrande högklassig teknik...eftersom det där är 95% digitalt och inte en enda 8x10...
Tips 2, även det i all välmening.
Att "spy ur sig" icke konstruktiv kritik renderar oftast att ens åsikter inte tas seriöst och du blir en patetisk gnällspik. Man bör därför först fundera över hur man kan ge uttryck för sin kritik på ett konstruktivt sätt och därigenom skapa en motiverad åsikt och inte enbart patetiskt gnälleri.
Som sagt - i all välmening
jag tycker det är underbart att du har en sådan hård kritik gällande vilken teknik jag har använt för att ta bilderna till min bok. Att jag tagit dom amatörmässigt ch med bristande teknik. En kort liten fråga, har du köpt boken och tittat i den eller sitter du bara och utgår från det?
Jag, förlaget och alla de som köpt boken är nöjd med mitt resultatet.
Och när man har en hemsida som ägnar en hel rubrik åt rättigheter så är det enbart på förlagets inrådan. No more, no less. Tack för komplimangen dock om miljöerna.
Och Hans, you go!!!
Ang teknisk bildkvalitet så finns den här typen av bilder att tillgå i både mellan och storformat här i Sverige för den som verkligen vill hitta det.