Annons

Varför ser bruset ut som det gör?

Produkter
(logga in för att koppla)
Bekeh handlar väl om objektivets förmåga att skapa en mjuk bakgrund samt ändå skärpa på fokuspunkten..... Samt din kunskap att via bildprogram göra delar av bilden mjuk i programmet...

Så titta inte på andras bilder och tro att dom har alltid tagits såsom du ser dom..

Massa massa saker görs i bildprogram utav kunniga framkallningar utav bilderna av erfarna bildbehandlare...

Så du kan inte lita på det du ser.. Utan endast på det du kan själv lära dig om bildbehandling som du sedan kan se liiiite vad folk har gjort för skapa mjuka bakgrunder tex...

En naturlig bokeh skapas av objektiv.. Men det går även att skapa konstgjort i bildprogram.. Eller förbättras däri...

Mvh
Tobbe.
 
Ingenting är gjort med bilden bara crop och jpeg konverterad. Det är inte jpeg som gör bruset då det ser nästan värre ut på rå-formatet som jag fotat med.

Kameran har D-lighting men den har inte används. Får gå tillbaka till stället och testa med olika ISO se om det som gör detta "bubbliga" bokeh.

Bilden har skärpa men är väldigt klippt och ser därför lite suddigt ut.

Det är rätt ofta som en jpg ser "bättre" direkt ur kameran jämfört med samma bild tagen i rå. Det beror på att väldigt ofta lägger kameran på en "massa" tricks i jpgfilerna. Dessa tricks finns i och för sig även med i råfilerna men då bara som instruktioner till konverteringsprogrammet. Oftast är det olika kurvor, brusreducering och uppskärpning men en ofta även ännu mer. Tex reducering av optiska fel etc.

Med Nikons kameror så är det i princip bara Nikons egna programvaror som använder sig av alla dessa instruktioner och lägger på samma förädlingar som standard. Med råfiler är det sedan upp dig själv att förändra dessa parametrar såsom du själv önskar. Med jpg så är det kört. De går inte att ändra i dem då de redan är inskrivna till bildfilen och överflöding bildinformation är bortkastad. Använder du Photoshop eller något annat program så struntar dessa i intruktionerna totalt. I princip så är det väl bara vitbalansvärdet som Photoshop löser och använder sig av.

Tar du råfilen och lägger på samma tricks som kameran gjort så ser det oftast ännu bättre ut än den ur kameran genererade jpgen då datorn har större beräkningskraft.

Jag håller med några tidigare inlägg när det gäller bruset i din kamera. Felet med din bild är inte kameran eller isot. Det är du som har orsakat det hela. Tittar du på en bild i 200% så blir det oftast så här.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.