Graal skrev:
1. Vi har inte intresse av eller tid till att sitta framför datorn och redigera våra bilder för att sedan skicka iväg dem till papperskopior. Vi vill nämligen ha dem bara på papper och som säkra
negativ för eventuella förstoringar och dubletter.
Nu är det ju så att man ska välja det man trivs med, eller tror sig trivas med i första hand såklart men...
Att man inte får negativ på samma sätt om man fotar digitalt stämmer såklart. Det krävs ju lite medvetenhet för att hålla de digitala "negativen" färska och friska. Man måste, precis som med vanliga negativ, förvara skivorna (labben kan bränna bilderna på skiva åt en) korrekt. Man bör åxå, med "lagom" många års mellanrum se till att göra en ny kopia av skivan.
Något redigerande behövs emellertid inte, inte mer än de gör med sina analoga bilder iaf.
Man behöver inte heller ha tillgång till dator utan man kan, som sagts tidigare, gå in på butiken och välja vilka bilder man vi ha kopior av, eller skicka minneskortet i en fotopåse.
2. Vi skulle få punga ut med ytterligare två tusenlappar för att få en motsvarande digital kamera vad gäller optik och bildupplösning.
Då är ju frågan hur hög upplösning de behöver. Hur stora förstoringar brukar de normalt göra? Om de (enl. nedan) inte är intresserade av foto så blir det väl mest bara snapshots och dessa är väl inte så vanligt att man tapetserar vardagsrummet med...
Man ska väl dessutom tillägga att digitalkompakterna oftast har ljusstarkare optik än sina analoga motsvarigheter. "Snålkonsumenter" (nu vet jag inte hur det är i just detta fallet) köper ju oftast åxå bara den billigaste filmen de kan hitta, vilket ju oftast brukar vara något 3-pack med ISO200-film, vilket ju inte gör att digitalkamerornas brus är något argument mot dem heller, eftersom de allra flesta presterar bilder bra nog för "normala" förstoringar på ISO200.
3. Vi är inte intresserade av foto så att vi behöver datorn att pula med bilderna i. Vi har varken bra skrivare eller bra bildprogram. Det skulle dessutom ge oss ytterligare tusenlappar i kostnad.
Kanske det digitala fotograferandet skulle väcka fotointresset till liv?
Så var det för mig, på gott och ont, ska väl tilläggas.
4. De digitalkompakter vi tittade på verkade så krångliga och svåra att ställa in rätt.
Ställ ratten på dendär gröna symbolen så sköter kameran allt utom bildupplösningen själv. Inte svårare än vilken analog kamera som helst.
Ofta är det ju dock så att "folk" ska in och pilla på saker som de inte har en aning om vad det är och då blir det skit som kommer ut. Detta ser man på alla möjliga håll. Folk som är inne och pillar i sina datorer så att de får skicka dem på lagning. Folk som öser i fel olja i motorn med motorhaveri som följd osv osv osv.
Däremot finns det ju mer som man KAN pilla med och ställa in i de flesta digitalkompakter. På gott och ont kanske. Vet man vad man gör kan man få bättre bilder än man fick med sin analoga kamera tack vare att man nu ges möjligheten att tex ändra vitbalans. Detta står ofta beskrivet i manualen, vilket det inte gör så ofta i manualerna till de analoga kamerorna, att man måste byta film eller montera ett filter (det sistnämnda låter sig dessutom inte göras på de flesta kompaktkameor) för att minska eller undvika färgstick osv.
Nekomy skrev:
Jag har inte sagt att digitalt skulle vara en nackdel och jag har heller inte nämnt filter. Jag har bara sagt att det som skiljer digitalt från analgkameror med film är vitbalansen och att budget kameror ofta inte klarar av att ställa denna tillfredstellande men lite bättre kameror ofta brukar klara detta så pass bra att bilderna utan problem kan höra hemma i ett fotoalbum utan problem.
Det Jim(h) försöker säga är att man ju, precis som på digitala kameror, måste "ställa in" vitbalansen på analoga kameror. Där gör man det genom att montera ett filter på kameran, eller genom att byta film.
Vilket låter enklast? Ratta lite på en "ratt" eller att leta fram ett filter som man dessutom antagligen glömt hemma, eller rent av "spola tillbaka" filmen, skriva ner hur många bilder man tagit, sätta i en annan film, och sedan byta tillbaka igen.
Att byta film sådär går iofs lite lättare med en APS-kamera än med en 35mm men...