Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ultraljudstvätt, användbart?

Produkter
(logga in för att koppla)

jeskata

Aktiv medlem
Såg att det finns massor av små ultraljudstvättar på auktionssiter, för små pengar, 30-50 euro.

Nån som har en sån? Funkar det bra för att rengöra filter, glasögon osv?
 
Ja, med alkaliskt medel blandat med vatten så blir filter och glasögon äckligt rena. Även smycken går bra att tvätta. Sköljes gärna med avjoniserat vatten och blåses torra med ren tryckluft efter.

Men bara ett tips, släng inte i dina objektiv.
PS. Sensorn blir nog också ren... :)
 
Ett tips är dock att vara försiktig och testa inställningarna på något mindre värdefullt först. Det är lätt hänt att man förstör något då ex. lösningsmedel blir MYCKET mer effektiva vad gäller rengöring av ytor i ultraljudsbad. Dessutom finns risken att man rent fysiskt
förstör något pga vibrationerna. Det finns riktigt bra bad som använder en högre frekvens skapar väldigt små bubblor och därför är lite skonsammare, de kostar dock rejält med pengar.

Kom också ihåg att om man vill använda små mängder rengöringsmedel så bör man fylla en glasbägare som man sedan placerar i ett vattenbad i ultraljudstvätten.
 
Precis var försiktig och doppa inte fingrarna i när det är på. Vidare blir de oftast varma efter en tids körning så ha koll på att du verkligen har något lösningsmedel i.
 
Vad kan man använda för lösningsmedel i en ultraljudstvätt om man skall rengöra exempelvis oljiga slutardelar?

Vatten + diskmedel kanske orsakar korrosion, och kemiskt ren bensin kanske kan orsaka bränder i och med att apparaten är elektrisk?
 
Isopropanol är det skonsammaste lösningsmedlet och det lämnar inga spår så länge det är rent (vilket inte är helt lätt att få tag på som privatperson). När det fungerar (vilket inte är alltid, det beror på vad man försöker lösa) så är det helt klart bäst.
Säljs under namnet isopropylalkohol på apoteket.

Ska man få bort olja så är dock tri det bästa men det är numera inte tillåtet att köpa om man inte har dispens (det är cancerogent).
 
jeskata skrev:
Hur så? Är det farligt eller bara obehagligt?

Det är inte speciellt nyttigt på något sätt. Om badet genererar en högre effekt kan det vara direkt farligt.

Tänkvärt är om man lägger i en tablett, typ läkemedel (iallf med de bad jag använt) så ser det ut som att tabletten sprängs.

Lösningsmedel som jag använder är vatten, metanol/isopropanol (2-propanol, samma sak) och diklormetan (metylenklorid samma sak).
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.