Annons

ttl-förlängning....

Produkter
(logga in för att koppla)

Milo

Aktiv medlem
Hej...

Är det någon som brukar använda en ttl-förlängningsladd mellan kamera och blixt?...mer frihet och obegränsad vinkling av blixt men sen då?....Macro?..funkar det?....är i funderingar att köpa men det vore kul att veta mer om denna makkapär!

Patrik
 
Ja det funkar till makro, men inte med hur stor bländare som helst. Blixten har ju en kortast möjliga brinntid som tillsammans med zoomreflektorn är det som bägränsar hur lite ljus som kan komma ut. De flesta TTL-system varnar om bilderna blir felexponerade.
 
För samma peng som en TTL-sladd kostar så får du en billig beg blixtljusmätare och en "vanlig" synksladd... alltså betydligt "bättre"

Eller hur? , håller nån med?
 
Det är helt ret att en blixtmåtere vil ge bättre resultat vid de flesta tilfällen, men det är bara inte altid att det är praktisk möjligt att anvende en sån. Det gälder t.ex. vid levende motiv som insekter eller odlar. Då är TTL toppen.
Et set at skaffe sig en hufsat kraftfull TLL-blixt med TTL-slad inkluderat är att hitta en begegnat Metz 45 CT-4. Den har även two blixt-huveden.
 
johanfalkman skrev:
För samma peng som en TTL-sladd kostar så får du en billig beg blixtljusmätare och en "vanlig" synksladd... alltså betydligt "bättre"

Eller hur? , håller nån med?
Nej, TTL-kabel + OmniBounce är bästa sättet att få bilder som inte ser ut som om de är tagna med blixt. Man kan alltså separera skuggan från motivet på ett snyggt sätt genom att sträcka ut armen och höja den lite. Två ovärderliga hjälpmedel! Dessutom: upplättning är en pest utan TTL.
 
johanfalkman skrev:
För samma peng som en TTL-sladd kostar så får du en billig beg blixtljusmätare och en "vanlig" synksladd...

Visst funkar det ofta bra med en handhållen blixtmätare på "normala" fotoavstånd. Men i makroområdet får man inte glömma att kompensera för utdraget. Blixtljusmätaren fattar ju inte att man har monterat mellanringar (eller använder makroobjektiv).

Med TTL-mätning behöver man inte kompensera för utdraget.
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.