Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Trodde du att en kamerasensor var känslig?

Produkter
(logga in för att koppla)
Men menar du att det gick att ta bilder efter att ni rivit ut slutaren?

Och folk talar om lågkonjunktur och finanskris...
 
Ja, varför man nu skulle blända ner till 22 som alla gamla amatörfotografer envisas med? Skärpan blir ju bara sämre när diffraktionen inträder efter bl. 8.

Jag har inte rengjort sensorn på min D3 på över ett år, bara blåst rent. Det ser förskräckligt ut på bl. 22 mot himlen. Men mellan bl. 2 och 8 så syns knappt någonting, och varför skulle jag överhuvudtaget blända ner mer?

Jag är så trött på allt tjafs om damm på bilder..

Sluta fota på bl.22!!!!!!


Diffraktion på bl.22 inträder så svagt, i det formatet du har i din D3, i alla fall knappast så att det är märkbart, det borde du känna till!
Bländartalet, i sig själv, har inget direkt att göra med en försämrad upplösning genom sk. diffraktion, - utan det är den lilla öppning, som blir vid ett visst bländartal, när bildsensorn är mycket liten, som t.ex. i digitala kompaktkameror, där är öppningen ytterst minimal vid bl.22., då får alla ljusstrålar svårt att nå bildsensorn.

En analog kamera, med filmformat 6 x 6 cm, kan ofta ha ännu mindre bländare än just bl.22, fortfarande perfekt skärpa, eftersom bländaröppningen inte är så minimal, allt beror på kamerans filmformat.

Studiokameror kan vid bl.64, fortfarande ge perfekt skärpa, bländaröppningen är ändå relativt stor, eftersom även här, formatet är gigantiskt stort jämfört med dagens digitala kompaktkameror.

Orkar inte gå in på det mera tekniskt.
 
Naivt vadå?
En liten repa inte skulle påverka bilden, kanske inte nybörjarna har den kunskapen, men vi som har fotograferat i flera år, vet var gränserna ligger!

Men, som en naiv nybörjare, se var gränser ligger, genom att totalt misshandla en pryl, då vet alla, även nybörjaren, att prylen inte fungerar längre, - är det någon upptäckt?

Lars, nu får du kamma dig och inse att du har fel. Alla vet inte hur mycket en sensor tål, och det värsta jag vet är när människor i lite för stor utsträckning använder sig av sin "erfarenhet" för att försöka rättfärdiga sina egna påståenden eller vinna respekt.

"Jag har fotat i över 40 år" har jag hört folk säga. Sen kikar man på deras bilder och möts av en stor bunt med skit. Precis samma sak är det med musik. "Jag har spelat gitarr i över 30 år" och sen visar det sig att denne inte ens knappt kan kompa en sketen bluestolva på ett intressant sätt.

Det är en upptäckt för mig och många andra att få se att sensorn tål att bli rispad, att bli smetad med grädde och att det sedan ändå inte syns någon märkbar skillnad i bildkvaliteten. Sen om du redan visste detta, varför ens börja moralisera hit och dit om vad som är rätt och fel att göra med en gammal sliten kamera som ändå var i sitt slutskede?

Nej men det är ju jättebra tänkt, en sån kamera vill jag ju verkligen ge bort till en nybörjare som precis ska påbörja sin fotobana i livet. Som glad i hågen packar sina saker och åker ut i skogen för att fota blåbär och sedan inser efter två bilder att kameran säckat ihop. Det vore väl en underbar upplevelse att ge bort ändå...
 
...
Det är en upptäckt för mig och många andra att få se att sensorn tål att bli rispad, att bli smetad med grädde och att det sedan ändå inte syns någon märkbar skillnad i bildkvaliteten.
...

Tycker du verkligen att testen och bilderna visat det? :)
 
Självklart skulle man se reporna på sensorn om vi bländade upp till typ f/22 men testet visar att kameran är "Bruklig" efter denna "behandlingen".
Ni börjar skriva om att "Nybörjare kan inte se detta men VI som fotat i många år ser detta" För det första så har både jag och Peter fotograferat länge och har kunskap om det hela, drar jag upp min 40D på f/32 och fotar rakt mot en lampa och kör in den i ps så kan jag se en massa damm också, men vem gör det i det vardagliga livet? Dom gångerna när jag använt f/32 i det dagliga livet så har jag nästan aldrig fått fram något damm heller, få gånger mot himmel eller så där man får ta bort lite i ps.
Det visar att kameran är bruklig efter att man skurit i sensorn samt fyllt huset med grädde och sen slita ut ridån. Inte att kameran är är bra längre men den funkar att ta bilder med.

//Simon
 
@Simon: "funkar att ta bilder med" är väl knappast samma sak som att "kamerasensorn är inte känslig".

Testmotivet är också rätt dåligt valt för syftet. Brokigt motiv och förmodligen stor bländare (?) då det är inomhus. Ta en helt vanlig landskapsbild med jämnblå himmel på f/8 och kolla om reporna syns...
 
Senast redigerad av en moderator:
En mycket bra tråd att lägga på minnet. Kanske inte för själva "testet" som jag tyckte var roligt, utan för de olika kommentarerna. Reaktionerna säger som vanligt mer om den som reagerar än om det den reagerar på.

Vilken fantastisk tråd detta har blivit. Alla hackar på alla för allt möjligt.

Så vem har rätt? Pensionärerna som fotar på bländare 22 eller ungtupparna som drar kameran efter sig i hundkoppel :)

Se nästa glimrende episode av "Dr Drövels Hemlighet"
(Om nu någon kommer ihåg den TV-serien)
 
Vad blir att lära av denna sk. förstörande test?

Jo, panchos (alla över 19år) använder ofta bl.22, ser alltid när bildsensorn är förstörd för att kunna återge maximalt, men, ungtupparna (alla under 19år) använder ofta nästan full bländare, säg bl.2,8, ser då allting perfekt i den färdiga bilden, ingen diffraktion, inga repor, inget damm, fil förstör inte heller bildsensorn, en del systemkameror är även fukttätade, varför inte då åxo testa hur mycket fukt tål prylen, egentligen.

Jag vet iaf,
mina kamerahus lånar jag inte ut till min hund, då blir det en riktigt tuff test, alldeles för tuff!
 
Skulle min nuvarande ekonomiska situation påverka min intelligens?
Blir ganska sugen på att köra en D3x i mangeln.
Kanske kan få spons från konstfack.
 
Alldeles för tamt för Konstfack. Det måste åtminstone ingå missbruk av allmänna medel eller någon form av vandalism för att räknas som konst numer.

Notera avsaknanden av smiley.
 
Min canon ixus i5 brukar få åka med min radiostyrda 120cm flygande vinge med
650w motor. Vingen toppar ca.160km/h i planflygt, över 200km/h dykande.
Förr eller senare kommer kameran hållfasthetstestas. Hoppas bara minneskortet "minns" även efter ev. kortslutning.
 
Ja se där, där har vi ett värdigt slut för en gammal kamera.
Die on the job! :)
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar