Annons

Trådlöst nätverk hemma

Produkter
(logga in för att koppla)
Eddie S skrev:
Jag vill få mina båda laptops att kunna dela filer. MEn jag får inte det inte att fungera

Du kanske skulle beskriva lite mer vad du har gjort än detta. Som det är nu skulle prylarna lika gärna ligga nedpackade i kartong.

Mvh

Johan Maxe
 
För det första behöver du en trådlös access-punkt som koster ca 500-600 kronor. Kolla på www.efast.se. Dom säljer dataprylar billigt, har själv handlat av dom. Du deler ut mappen vid att klicka på mappen du vill dela ut och väljer "dela ut"......Eventuellt kan du välja en kors-kopplad(twisted pair) eternet kabel...
 
Koppla först ur windows-brandväggen och eventuell ytterligare brandvägg på bägge datorerna (om du inte gjort det) för att säkert veta att de inte är ivägen. Men sen får du nog beskriva problemet lite bättre;-)
 
Jag hade mycket krångel med att få igång delningen mellan mina datorer, men till slut fick jag tipset att lägga till protokollet ipx/spx. Då började det fungera.
I windows gör man detta i "Egenskaper för trådlös nätverksanslutning". Under fliken "Allmänt" klickar man på "installera", väljer "protokoll" och sedan "lägg till". Där någonstans ska ipx/spx finnas.
 
Incarlight skrev:
Jag hade mycket krångel med att få igång delningen mellan mina datorer, men till slut fick jag tipset att lägga till protokollet ipx/spx. Då började det fungera.
I windows gör man detta i "Egenskaper för trådlös nätverksanslutning". Under fliken "Allmänt" klickar man på "installera", väljer "protokoll" och sedan "lägg till". Där någonstans ska ipx/spx finnas.

Jag beskrev inte problemer särskilt noggrant, men du är en ängel Mikael.
Nu funkar det bra!
 
Skydda sig vid trådlöst

Min granne kom in till mig härom dagen och frågade om jag körde trådlöst. Ja det gör jag ju sa jag, på frugans firmadator. Han hade fått virus i sin dator och var tvungen att lämna in den till en specialist, som hade upptäckt en annan dator i hans nätverk, alltså frugans dator.
Tänk på att man ska ha bra säkerhet när man använder trådlöst och kör denna dator mot internet.
Nu mera använder jag kabel mellan datorerna då jag inte orkade sätta mig in i säkerhetstjosan i trådlöst.

thomas
 
Hmm .. Det är ju inte så himla svårt att skydda sig... bara sätta en nätverksnyckel på 10 tecken på routern.. Sen kommer bara de in på nätverket som har tillgång till nycklen.. Sen kan man ju gå ännu längre om man vill..
 
Jeppe skrev:
Hmm .. Det är ju inte så himla svårt att skydda sig... bara sätta en nätverksnyckel på 10 tecken på routern.. Sen kommer bara de in på nätverket som har tillgång till nycklen.. Sen kan man ju gå ännu längre om man vill..

Man får den säkerhet man betalar för. Trådlöst nätverk med glada människor på kartongen för 500:- som fungerar direkt ur kartongen, är inte ett under av säkerhet, snarare motsatsen. För ungefär 130 000:- börjar det likna säkerhet, men bara nästan...Sladd är alltid att föredra. Dels därför att de endast är de med tillgång till kabeln som kan använda nätet och bandbredden är inte delad med andra och yttre störningar.

Kan tänka mig följande scenario med trådlöst nätverk.

- Polisen knackar på dörren för de har fått tips om barnporr i datorn.
- Husranskan visar att det ligger barnporr i datorn.
- Du döms för innehav.

Att sedan det olagliga matrialet har kommit in i datorn genom att illvillig granne tagit sig in i nätet och din dators utdelade disk låter knappast som en trolig förklaring i rättssystemet. Den uppvisade datorn som påträffades i din låsta bostad innehöll trots allt otilåtna pornografiska bilder. Bara att skaka galler och vara dömd till socialt utanförskap för all framtid.

Minsta skyddet mot internet bör vara en s k bredbandsrouter, så förhindras huvudelen av angreppen från Internet riktade direkt mot datorn.
 
Incarlight skrev:
Jag hade mycket krångel med att få igång delningen mellan mina datorer, men till slut fick jag tipset att lägga till protokollet ipx/spx. Då började det fungera.
I windows gör man detta i "Egenskaper för trådlös nätverksanslutning". Under fliken "Allmänt" klickar man på "installera", väljer "protokoll" och sedan "lägg till". Där någonstans ska ipx/spx finnas.
Ursäkta, men var hittar jag "Egenskaper för trådlös nätverksanslutning?
Sitter här med en laptop med Win2000, en PC med XP Home Edition och en D-link bredbandsrouter. Vill gärna få detta att rocka men fattar nada när det gäller få en "kanal" mellan mina båda datorer.
 
Roland skrev: "Trådlöst nätverk med glada människor på kartongen för 500:- som fungerar direkt ur kartongen, är inte ett under av säkerhet, snarare motsatsen. För ungefär 130 000:- börjar det likna säkerhet, men bara nästan..."

Nu tar du i en smula. Ytterst få människor kan och orkar knäcka en WPA skyddad trådlös förbindelse. I synnerhet om det handlar om ett privat nätverk. Du har alldeles rätt i att det är säkrare med kabel, men att påstå att du ska behöva slänga ut 130' för att erhålla en tillräcklig säkerhet i ett vanligt hem är att överdriva. Vill du dessutom öka säkerheten kan du skapa en tunnlad förbindelse i det WPA skyddade nätverket. Och WPA klarar de flesta bastationer/klientkort idag. Problemet idag är snarast att folk inte vet hur man ska ställa in sina grejor för att erhålla en någorlunda säkerhet.
Är inte det här ämnet way off topic på en fotosite fö?
 
Tja. Vill man, kan man ju mata på med en 256-bitars WEP-nyckel.

Sen är det bara att testa hos:

http://scan.sygate.com/

Så får man reda på om man missat något.. Detta ger inte maximal säkerhet i 130.000:- klassen.. men tillräckligt mot de flesta..speciellt dessa wannabees..
 
Mats, du hittar den tex under Start/inställningar/nätverksanslutningar Där bör du ha något som heter typ trådlöst nätverkskort eller liknande. Högerklicka på denna och välj egenskaper så hittar du diverse inställningar du kan behöva. Har inte läst in mig på hela tråden, så jag kan inte säga om det är rätt lösning du är inne på. :)
 
Så här funkar det iaf på min:
Start -> Kontrollpanelen -> Nätverksanslutningar -> Högerklicka på det trådlösa nätverkskortet och välj Egenskaper -> Välj fliken trådlösa nätverk -> Se till att "Konfigurera trådlöst nätverk" är ikryssad -> Avancerat -> Välj "Dator-till-datornätverk -> Klicka i "Anslut automatiskt till icke-önskade nätverk -> Stäng -> OK.

Nu ska det funka.

Ang. skyddade nätverk:
Just nu så sitter jag och två kompisar och lanar. Grannen har trådlöst nätverk. Oskyddat. Visserligen hade vi kunnat gå in på hans nätverk och tanka olagliga saker men nu är ju vi så snälla så vi inte gör det. Men nätet är öppet och vem som helst kan komma in och tanka.
Jag var i göteborg för någon vecka sen och på vissa ställen var det mellan 5 och 10 öppna nätverk. Bara att ansluta och surfa.
Fast jag är lite feg så jag vågar inte ansluta till andras nätverk. Någon som vet om det är olagligt?

Trådlöst nätverk är extremt mycket smidigare än sladd. I skolan så sitter vi framför våra bärbara datorer hela dagarna. Det är tillräckligt jobbigt koppla in nätadaptern och hålla reda på dom sladdarna.

Det är inte jättesvårt att knäcka en WAP nyckel, men vem skulle vilja göra det. Kan ju sitta någon 12-åring som vill ha internet som har tid/ork att göra det.
 
Senast ändrad:
Angående säkerhet på WLAN finns flera saker som bör (själv anser jag SKALL) utföras i sina nät. Där jag själv bor finns exempelvis 5 st helt oskyddade nät jag skulle kunna använda...

Folk köper trådlösa WLAN paket på Onoff/Siba you name it. Slänger upp sina nya lådorna samt kopplar in sladden i väggen och så bär det iväg. Läser aldrig manualerna, i bästa fall kort guiden för att få igång grejerna snabbt. Folk är nöjda och glada men att det utsätter sig själva för stora risker vet det inte ens om. Äh bara å åk trådlöst är sååå smidigt och alla bara måste ha det. Blivit snudd på "inne" alla talar om det men få vad vad det handlar om.

Tycker det är lite tragiskt att WLAN tillverkarna är så cyniska i att det tillåter uppsättningar där näten är vidöppna som standard. Senast häromveckan dömdes en brittisk medborgare till 6 månaders fängelse för han olovligt använt sig av sin grannes Internet uppkoppling på ett otillbörligt sätt. Vet inte om det finns något ledande dom ännu i Sverige men det kommer nog.

För att säkra upp sitt WLAN till en bas nivå krävs inte mycket. Börja att studera det där tråkiga men ack så nödvändiga manualerna gott folk. Ändra standard SSID namnet till något unikt samt slå av visningen. Använd minst 128-bitars WEP kryptering men använd helst WPA kryptering istället om er utrustning stödjer detta.

Lås er accespunkt mot endast de tillåta MAC adresser (Läs som er dators unika adress lite förenklat) era datorer har. Om en främmande dator försöker accesa ert nät finns ialla fall ett grundläggande skydd.

Givetvis som alltid ni måste sätta hotbilden i relation till insatsen att säkra nätet. Bor du i ett ensligt hus där närmaste granne är 1 km bort kanske ni inte behöver göra så mycket annat än använda WEP/WPA. Men bor ni som jag själv i en flerfamiljshus med många WLAN i närheten måste ni öka er egen säkerhet. Sitter jag ute hos en säkerhetsklassad kund som hanterar kännslig information finns massor mer att göra. Mest troligt använder du inte WLAN där ioch för sig :)

Tyvärr det finns inga genvägar inom WLAN säkerhet gott folk. Det finns endast fallgroppar och minor för dessa som inte säkrar sina nät.

//Håkan
 
Angående säkerhet generellt när vi pratar datorer och nätverk. Använd vanliga säkerhetsåtgärder, sätt lösenord på era trådlösa nät, och använd en brandvägg mot internet. Mer än så är bara paranoia.

Faktum är, att vill dom in, så tar dom sig in, oavsett om du heter Anders Svensson eller Pentagon. Så se bara till att de inte är fritt fram, då amatörer gärna går försöker förstöra.
 
ANNONS