Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

svartvit digital

Produkter
(logga in för att koppla)

350D

Ny medlem
Blir det någon skillnad i kvalitet om man fotograferar svartvit i kameran eller om man ändrar från färg till svartvit i photoshop efteråt ???
 
Jag tror att man inte tappar i kvalité men däremot begränsar man sig genom att ställa in s/v i kameran.

Robban
 
350D skrev:
Blir det någon skillnad i kvalitet om man fotograferar svartvit i kameran eller om man ändrar från färg till svartvit i photoshop efteråt ???

Svartvit är så krävande så att du vill helst fotografera i råformat. Detta för att du ska kunna sätta exakt rätta nyanserna i högdager och skuggor vid råkonverteringen. Det finns ingen kamera som ger dig möjlghet att fotografera i svartvitt i råformat.

Fotograferar du jpeg finns det ett par kameror som konverterar bilden efter en standardinställning till svartvitt. Bilden är alltså färg från början och konverteras till svartvitt vid jpeg-konverteringen.

Det är alltså hur du än väljer bättre att göra det i efterhand.

Stefan
 
Varför inte ställa om 350Dn till sv/v samt ställa in den för att spara bilderna både i RAW/jpg.

Då får du den direkta responsen i sökaren, hur sv/v kommer (kan) se ut, men möjligheten att efteråt ändra i ett bildbehandlingsprogram från RAW.

Fördelen att fota även i färg (RAW) är att du i efterhand kan simulera tex ett rödfilter mfl.

/Staffan
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.