ANNONS
Annons

Svartvit Dia

Produkter
(logga in för att koppla)

David G

Aktiv medlem
Är det nån som framkallat svartvit dia själv? visst borde det vara lättare än E6.

Känns ibland som om det skulle vara kul att göra nåt med analog film, har sett att kodak har nåt "reversal kit" men ävan att man kan blanda med egna kemikalier.
 
Det finns ett antal olika sätt att göra detta på.

Foma har en film avsedd för detta ändamål. Finns att köpa från fotoimpex.de

Rollei skulle lansera en film som skulle vara "positiv" direkt, genom att de uttnyttjade solarisation -- filmen exponeras i tillverkningen till ett tröskelvärde. När man sedan exponerar filmen kommer man över tröskeln och solariserar filmen. Den blir då positiv i helt vanlig framkallare. Om Rollei fortfarande finns kvar är jag osäker på.

Du kan fotografera på vanlig svartvit film, framkalla normalt och sedan bleka det framkallade silvret i ett bad av kaliumdikromat och svavelsyra. Efter detta exponerar du filmen för dagsljus och framkallar igen. Du får du positiva bilder.

Eller så skickar du filmen till DR5.com. Det är dyrt, men du lär inte kunna få bättre reslutat.
 
Det jag hört om Kodak reversal kit är att det är kass och dyrt. Rätta mig gärna om jag har fel. Och för övrigt: är det fortfarande tillgängligt? Kodak har ju skurit ner *lite* på analogsidan.
 
Rolleis reversalfilm kan köpas här. Framkallas i vanlig framkallare och det blir positiv direkt.

Man kan även kontaktkopiera negativ på en film typ denna. Kodak FINE GRAIN RELEASE POSITIVE FILM 5302 (finns 2/3 ner på sidan). Eller fotografera av negativet med den. Mycket finkornig och ytterst lågkänslig. Framkallas i papperframkallare. Funkar med kontraststyrning via mjuk/hårdarbetande framkallare. Tetenals Dokumol rekommenderas för högre kontrast.

Reversalframkallningskemi för att göra vanlig negativ svartvitfilm till positiv direkt finns här. Även Kodak har sådan kemi, nyutvecklad för miljövänligare hantering utan tungmetaller, och specialanpassade för Tri-X och Plus-X. Används för rörlig filmproduktion men var man kan köpa den vet jag inte ännu. Den finns dock i deras sortiment på hemsidan.
 
Vad betyder EI?

Rollei filmen är intressant men verkar inte finnas nån info om den. Ilfords instruktin verkar enkel bara man kan få tag i kemikalierna som behövs.

Vad betyder EI? är det filmens känslighet, samma som iso?
 
Re: Vad betyder EI?

David G skrev:
[...] Vad betyder EI? är det filmens känslighet, samma som iso?
I praktiken ibland, i teorin nej. ISO betyder International Standardization Organization och är en världsomspännande organisation som jobbar med att ta fram just standarder. De har satt upp en standard om att mäta ljuskänsligheten hos film, ISO 5800:1987, enligt vissa kriterier. Det handlar bland annat om slöjning av filmbasen, låg- och högdagerteckning och framkallning.

EI däremot handlar om att kompensera för variationer i exponeringen och framkallning och det är du själv som bestämmer vilket EI du skall använda. Varje gång du t.ex. pressar en film höjer du EI och får då kompensera i framkallningen. Många mer avancerade fotografer testar sina filmer med stegkilar, specialframkallare och densitometrar för att få fram sitt EI. T.ex. tycker många att Tri-X blir bättre på EI320 än EI400. EI kan alltså sägas vara din personliga filmkänslighet.

Det finns dessutom en ISO-standard för digitalkamerors ljuskänslighet, 12232:2006, som behandlar acceptabla brusnivåer och detaljteckning. Tyvärr är det många som inte vet vad ISO är och använder uttryck som "plåta på höga iso" eller "skruva upp isot" vilket inte är korrekt.
 
EI = Exposure Index eller Exponeringsindex på svenska. I övrigt är Eriks förklaring utmärkt.

Använder du matrixmätning och inte är så intresserad av ljusmätning och finkalibrering kommer det nog att fungera bra även utan tester för EI.
 
Men vad ställer man kameran på för känslihet?

Om man har t.ex en Tmax 100 film som jag antar är ISO 100, och instruktionen säger att man ska exponera enligt EI 50, betyder det då att jag ska ställa kamerans ISO inställning på 50?

"Pressa till ISO 800" betyder egentligen pressa till "EI 800" och med kamerans ISO inställnig på 800?

På Rollei filmen står det "Speed is E.I. 10-20", lika med kameran på ISO 10-20?
 
David G skrev:
Men vad ställer man kameran på för känslihet?

Om man har t.ex en Tmax 100 film som jag antar är ISO 100, och instruktionen säger att man ska exponera enligt EI 50, betyder det då att jag ska ställa kamerans ISO inställning på 50?

"Pressa till ISO 800" betyder egentligen pressa till "EI 800" och med kamerans ISO inställnig på 800?

På Rollei filmen står det "Speed is E.I. 10-20", lika med kameran på ISO 10-20?

Du kan sällan förändra iso med pressning på en film mer än ett halvt steg. Därför är EI (exponeringsindex) ett mer korrekt sätt att beskriva hur man ska ställa in iso på kameran.

EI är alltså vad man ställt in för Iso på kameran, inte vilken känslighet som filmen verkligen håller.
 
Såg att tjekiska Foma säljer SV dia film och framkallnings kit och processen heter R100.

När jag tittar på PDF filerna så verkar det vara lite mera komplext än vanlig framkallning med efter exponering mm.

Kanske en utmaning för den riktigt inbitne mörkrums räven :)

http://www.foma.cz/
 
ISO skrivs egentligen t.ex. ISO 100/21º, enkelt förklarat: ASA och DIN ihop. De flesta förkortar ISO-talet till 100 i detta fall.

Jag skriver aldrig "ISO" själv, utan "ASA" istället. Det är jag vad vid, och i filmsammanhang är det samma siffror, och jag skriver hellre 100 ASA än det längre ISO 100/21º.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar