Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

studioblixtar och slutartider..

Produkter
(logga in för att koppla)

battisti

Medlem
Jag undrar hur det ligger till med slutartider när det gäller blixtbilder? Det verkar som om att maxslutartid ligger runt 250/s när man använder blixt, sedan får man inte bilden korrekt exponerad eftersom större delen av bilden blir svart ju snabbare tid man har. Beror detta på blixtarna man använder? För det måste ju gå att använda snabbare tider i studio?

/Kristoffer
 
Hej
Dina iaktagelser är helt rätt.
På de flesta kamror, ddock inte alla, så har du en ridåslutare.
Den sveper över filmen vid snabba tider, dvs hela filmen eponeras inte exakt samtidigt. Så man har en sk synktid, den kortaste tid hela filmen exponeras, kan variera från 1/60 till 1/250 eller däriking.

En studioblixt lyser bara typ 1/1000 del eller kortare, så det hela är över.

Den enda inverkan tiden har i detta läge är om tiden är lång, då kommer även omgivande ljus att påverka.

Roine
 
Så här är det. Hela ridån, jag förutsätter också att det är ridåslutare du använder ("alla" kameror tillverkade efter 1970 har ridåslutare inte centralslutare som är det andra alternativet), måste vara öppen och det är den inte på snabbare tider (sveper som tidigare nämnts). Tiden är lite olika kamera till kamera men det står i manualen, oftast 1/250 på nyare kameror.

/ Erik
 
I vilket syfte vill du ha kortare slutartid? Om du tex vill frysa en rörelse så går det att lösa ändå.

Släck ned i studion, så att du inte har några andra ljuskällor än blixtarna. Då kommer sensorn endast exponeras för ljus under blixtens brinntid, vilken är cirka en tusendels sekund. Övrigt ljus blir försumbart.

Då finns det inget syfte att ha en kort slutartid i kameran, utan du behöver bara anpassa bländaren.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.