Annons

Studiobelysning?

Produkter
(logga in för att koppla)

aceeo

Aktiv medlem
Har planer på att bygga en liten studio, mest för hobbybruk där man kan ta kort till familj och vänner, samt en del modellfotografering, dock inte i så stor omfattning.

Var ute och kollade lite budgetläösningar på studioutrustning, och kan se att priset ofta avgörs av W-effekten på blixtlamporna(givetvis också av märke, men inom samma mörke skiljer ju priset sig).

Någon som kan tipsa om hur högt W-tal en blixt bör ha för att lämpa sig i en mindre hobbystudio?

// Anders
 
Fnns det några bilder på hemmastudios?


Skulle också vilja göra en liten studio hem och är därför också intresserad av hur mycket lampor blixtar osv man igentligen behöver. Allmänbelysning, hur många lampor behöver man?
 
Det finns många trådar om ljus här på fotosidan och åsikterna går vitt isär om vad som är livsnödvändigt eller inte.

Vad gäller maxeffekt på blixtar är det nog för hemmabruk inte lika intressant som lägstaeffekt. Undantaget givetvis om du ska fota mellan- eller storformat där du bländar ned ganska duktigt.

Det är din fotostil, din plånbok och ditt intresse som sätter begränsningen. En blixtskalle räcker långt eller ingenstans - helt beroende på vad du vill uppnå och i praktiken vet du inte vad du behöver förens du har kommit igång.

100Ws är i klenaste laget om du tror dig vilja flytta ut från hemmamiljön och fota i lokaler.
 
hej.

Kul nmed studioblixtar=)

Jag har två stycken 150w. Detta räcker gott och väl för porträtt fotograferingar mm.

Jag köpte mina interfit 150i från england. 5600:-med två blixthuvuden, paraply, softbox, honey comb, stativ mm.

jag är super nöjd...!
 
Klick-en skrev:
Kan det ersätta "riktiga" studioblixtar?
På den här frågan skulle jag vilja säga nej, inte fullt ut, då studioblixtar för mig handlar om att jag som ljussättare är i full kontroll över ljuset. Med TTL överlåter jag den kontrollen till kameran och i förlängningen till de ingenjörer som konstruerat ljusmätningen i kameran. Visst kan man i TTL-baserade system ändra relativa styrkor på de ingående blixtarna, men det är inte samma sak som att veta vad du får för mängd ljus ur dina blixtar.

Därmed inte sagt att TTL-baserade system är sämre, bara annorlunda. För mig kan de inte ersätta studioblixtarna, men däremot komplettera. Det är som äpplen och päron, många likheter men ändå olika. I vissa tillfällen är TTL mer behändigt och praktiskt.

(Visst kan man på många TTL-baserade köra i helt manuellt läge och vissa "TTL-blixtar", exempelvis Nikons SB-800, har en form av "modelljus". Men jag upplever det som mer trögarbetat och kompromiss, inte minst med tanke på den effekt man får per krona.)

Och med detta sagt så handlar det till syvende och sist hur DU fotograferar och vad du har för krav. Kanske vill du ha endera eller båda. Inget är fel eftersom det är DINA krav.
 
En bunt Sigma EF 500 Dg SUPER som kör i manuellt trådlöst läge brukar fungera bra på Canon. Konstruera några enkla paraplyhållare och montera dem på lämpliga stativ. Det är 1/4 gänga i blixtens stativfot. I och med att systemet är batteridrivet kan de med fördel tas med ut i fält. Nya blixtar kostar ca 2300:-/ st och det lämpligt att en placeras på kamerab för att styra de andra. Tre grupper av blixtar kan styras där varje grupp kan innehålla godtyckligt antal blixtar. Allt kan styras från blixten på kameran, som även kan stängas så den inte avger ljus.

Exempelbild med två slavade Sigmor, med varsin inställning styrda från Sigma på kamerahuset
 
Roland.
Har du använt systemet utomhus? Funkar det i dagsljus?
Jag har öppnat en annan tråd där jag frågade om råd. Jag har 2 st Soligor som kan tändas med en IR-slavtändare av märket Electra isatt i kamerans blixtsko. Funkar bra inomhus men inte alls utomhus. Funkar inte heller med att försöka tända dom med kamerans (Canon 20D) inbyggda blixt.

Fått några råd men inga som funkar.
 
Stefan Mag skrev:
Roland.
Har du använt systemet utomhus? Funkar det i dagsljus?
Jag har öppnat en annan tråd där jag frågade om råd. Jag har 2 st Soligor som kan tändas med en IR-slavtändare av märket Electra isatt i kamerans blixtsko. Funkar bra inomhus men inte alls utomhus. Funkar inte heller med att försöka tända dom med kamerans (Canon 20D) inbyggda blixt.

Fått några råd men inga som funkar.

Detta fungerar utomhus (Sigmalösningen) givet att:
- blixten på kameran kan se slavblixtarna direkt eller indirekt. Detta innebär i praktiken, att blixten på kameran signalerar till slavarna med hjälp av blixtljus. Ljuset måste kunna nå slaven. Enklast riktas blixten så att detta sker. Om en blixt står på motsatt sida kan någon form reflektoranordning krävas. Bäst fungerar det inomhus, där tak och väggar är duktiga på att reflektera styrpulserna.

Beträffande din anfra fundering kan jag dra en parallell till hur jag brukar lösa studioblixtar, när jag tycker en kabel är betungande. Studioblixtarna kan lösas ut med hjälp av blixtljus. Om kameran har en inbyggd blixt är den obrukbar för detta ändamål i och med att den sänder förblixtar som triggar studioblixtarna, som inte hinner ladda om innan riktiga blixten kommer.Dessutom riskerar den inbyggda blixten att påverka bilden.

Den metod jag använder är att montera en SIGMA EF 500 DG SUPER och sätta den i mauellt läge och blixteffekt 1/128. Inga förblixtar avges, men väl blixtens svagaste blixt, vilket är lagom att trigga i gång studioblixtarna. Det räcker med att en blixt triggas, så kommer den att trigga nästa blixt. För att Sigman inte ska påverka bilden mer än försumbart, riktar jag den bort från motivet, men på ett sätt så att en studioblixt kan se dess blixtljus.

Motsvarande bör fungera med godtycklig slavblixt och på kameran monterad tillbehösblixt som kan köras manuellt. Bör (ej provat, men Sigman är en klon av dessa) fungera med t ex Canon EX550/580 monterad på kameran istället för Sigman.
 
Energi mäts i Joule [J] eller Wattsekunder [Ws]. 1 J = 1 Ws.

Dvs. Har blixten en urladdningstid på 1/500 sekund innebär det att blixten motsvarar en lampa på 22500 Watt.
 
Jag vill lyfta ett varningens finger bara, lita inte för blint på angivelserna av i Ws hos en specifik blixt. Dessa siffror går inte att jämföra rakt av mellan olika tillverkare och hur mycket ljus du egentligen får ut beror på många faktorer, inte minst vilken reflektor som sitter på blixtaggregatet. Du vet inte hur tillverkaren av blixten fått fram just den siffran, är det teoretiska siffror från konstruktionen eller mätte de ljus från en urladdning, isåfall under vilka förhållanden och med vilka tillbehör etc.

Ws-angivelserna är inte helt värdelösa, dock anser jag att man bör akta sig för att "räkna" på dem.
 
Innebär det att ovan nämnda paket skulle fungera bra för en hobbyfotograf som mig själv?

Det var ju otroligt billigt, eller skall jag välja något som är aningen dyrare?
 
Man får vad man betalar för. I ovanstående paket finns det exempelvis inget inställningsljus. Det går ej heller att ställa ner effekten på ljuset.
 
Några rekommendationer, gärna någon budgetläsning för under 5.000:-

Skulle såklart gärna ha möjlighet att ställa ner ljusstyrkan, har funderingar på att komplettera med en bouncer/softbox.

Har för närvarande B-ljus(3x500W), fungerar detta som bakgrundsljus tills man kan komplettera med ytterliggare en blixt?

// Anders
 
Minst 110 w/s per blixt tycker jag. Kaffebrus har ett sånt paket för 2400:- ca . Sen finns oxå "riktiga" märken som Elinchrome som har släppt ett par "billiga" blixtar som säljs i paket på www.cyberphoto.se om jag inte missminner mig. De är på 200 w/s styck och är säkert jämnare i både färgtemperatur och ljus än billigare blixtar.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar