Anonym555
Medlem
Om den gör det så är det knappt det märks.
På film-tiden hade man ofta UV-filter på. Detta påverkade inte exponeringen märkbart.
Aha ok, bevisar väl då det faktum att det som sagt är UV som skadar mänskliga ögonen vid svets och solsken och kanske inte själva ljuset/ljusstyrkan.
Tänkte att det kanske "lurade" kameran att tro att det är starkare ljus eller något om det innehöll UV.. UV-ljus uppfattas väl inte av det mänskliga ögat, kanske inte uppfattas så mycket av kameran heller så det kan väl vara väldigt förrädiskt på det viset.
Eftersom det ju ska vara skadligt för ögat så kanske det blir skarpare för kameran med, utan att det syns i själva "värdena" för ljusstyrka för kameran? Är det själva UV-ljuset som kan skada kameran precis som det kan skada det mänskliga ögat eller är det bara själva ljusstyrkan en kamera är känslig mot?
Laser t.ex. är väl ungefär väldigt skarpt och väldigt koncentrerat ljus.
Frågan är om kameran kan skadas enbart av UV-ljuset och inte ljusstyrkan dvs om kamerans egna värden visar att det kanske inte är extremt starkt ljus men det ändå innehåller UV-strålar.. Men jag vet ju inte om det är så ens på det viset, alltså frågan huruvida det är UV-ljuset som skadar kameran om man skulle rikta den rakt emot solen eller om det är starka ljusstyrkan som gör det.
Sen enligt endel folk kanske det inte ens skadar själva kameran, linsen eller sensorn på en smartphone (som ändå bör vara känsligare för att kunna skadas än en systemkamera t.ex.) att rikta smartphone-kamerorna rakt upp mot solen en molnfri sommardag utomhus, eller rakt mot en svetslåga.
Du ansåg väl t.ex. att det bara är laserljus som kan orsaka någon skada på en smartphone-kamera.
Senast ändrad: