Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Sony A9 II lanserad

Produkter
(logga in för att koppla)
Nää, precis som i fallet Sony så kommer det säkert krävas att man skaffar R-objektiv för att få ut topprestanda av exv. AF.

Av allt vi kunnat se det senaste året så får majoriteten av EF-objektiv samma prestanda (AF och annat) via adapter som direkt på DSLR. Det finns rent av en del EF-objektiv som fokuserar snabbare på Eos R-kameror, via adapter, än de gör på DSLR-modeller och några få (i huvudsak rejält gamla objektiv) som fungerar sämre .

Ungefär samma verkar för övrigt gälla hos Nikon.

Så döm inte andra efter hur det fungerar hos Sony :)

Den stora skillnaden är att det både hos Canon och Nikon finns stora mängder DSLR-objektiv designade och sålda under de senaste 25 åren med mycket snabb fokusering. Dessa objektiv är byggda för att fungera bra ihop med kamerahus med mycket snabba AF-system - bägge företagen har ju som bekant hållit på med sportfotokameror ganska länge. Medan extremt få A-mountobjektiv är designade för kameror med mycket snabb autofokus. Vilket gör att de dels rakt av fokuserar långsamt och i synnerhet får problem med hur spegelfria kameror justerar fokus (många löpande småjusteringar).

Här finns alltså en stor skillnad mellan Canon och Nikon å ena sidan och Sony å den andra: Sony har haft en mycket större press på sig att lansera moderna objektiv som fullt ut utnyttjar prestanda hos deras spegelfria kameror. Medan Canon och Nikon redan har mängder av objektiv i sina utbud som direkt från dag ett ger utmärkta prestanda på deras spegelfria via adapter.
 
Hur var det med Roger Cikalas stora omfattande test när han gick igenom så många Canon objektiv och fann stora skillnader mellan objektivens prestanda vad gäller autofokus, han ville väl att Canon skulle berätta mera om skillnaderna. Magnus har jag för mig sa vid ett annat tillfälle och då gällde det autofokus vid video och att STM objektiven kom, att objektiv från 2009 och framåt skulle fungera bra.
 
Om jag inte minns fel så upptäckte Cicala att precisionen hade förbättrats och det berodde på bättre system i nyare kameror.

(Om vi nu tänker på samma test, förstås).
 
Om jag inte minns fel så upptäckte Cicala att precisionen hade förbättrats och det berodde på bättre system i nyare kameror.

(Om vi nu tänker på samma test, förstås).

Det är nog samma test, och den var omfattande, Cicala hade lagt ner mycket jobb.
på sätt och vis så har StenÅke LITE rätt i alla fall, Cicala var ju faktiskt lite småilsken, StenÅke nämner ju att autofokusen blir mer o mer avancerad, och så var det med Roger test också, I Canons fall så har dom väl sålt otroliga mängder objektiv genom åren, många av objektiven har väl inte eller 4-5 gånger effektiv Optisk stabilisering eller, Canonhusen saknar IBIS som bekant. Martin A hade ändå provat med adapter och det gick väldigt bra, Z6 och EOSR har nog mycket bra autofokus, dom driver vad som helst utan problem.
 
Det är nog samma test, och den var omfattande, Cicala hade lagt ner mycket jobb. på sätt och vis så har StenÅke LITE rätt i alla fall, Cicala var ju faktiskt lite småilsken

Men nu blandar du samman två rätt olika saker:

1) Cicalas väl underbyggda kritik mot ojämnhet (exemplarvariation och variation över tid) i AF-prestanda och synnerhet AF-precision hos DSLR-kameror i allmänhet. Framför allt så länge Canon verkade ha en lite underlig implementation av closed-loop-styrning under kontinuerlig fokus. Son Per påpekar så har detta förbättrats kraftigt över tid.

2) Sten-Åkes antagande att Canon- och Nikon-objektiv med EF- och F-bajonett drabbas av samma typ av prestandaproblem när de används via adapter på spegelfria hus som Sony A-objektiv ofta fått när de körs via adapter på spegelfria kameror.

Tillägg: En av de vackra sakerna med spegelfria kameror rent allmänt (som A9 II för att nu i alla fall kort nämna den i en tråd som var tänkt att handla om den :) är ju att man slipper många av de precisions- och fördröjningsproblem med autofokus som finns inbyggda i DSLR-designen. Det vore kul om Cicala följde upp sin artikelserie om AF på temat "what has changed with mirrorless".
 
Gamla Fotos tester av autofokus mot en kontrastrik välbelyst tavla eller vad man kan kalla den, gav olika snabba resultat beroende på objektiv, nu var inte snabbhet det samma som säker låsning på motiv eller mörkare motiv, men enbart snabbhet med samma förutsättningar mot den väl belysta tavlan, gav väl lite hum om att det skiljde mellan olika objektiv, många kameror här som 40D mättes upp till 0,16 sek, D300 till 0,36 sek, när väl D300 hade låst så följde den bra efter den tidens mått.
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar