Det är lite kameraberoende, men inte så mycket.
Kamerorna utgår normalt ifrån att alla motiv har en bestämd ljushet (18% grått), och ställer in sig efter det. Faktum är att det fungerar hyffsat bra för de allra flesta motiven (exvis naturbilder och bilder på asiater). För bilder på nordeuropeer (som har ljusare hud), blir dock kameran lurad att underexponera bilden ca 1 steg.
Använder man negativ film kan labbet oftast kompensera bort underexponeringen (och de gör de ofta rutinmässigt), eftersom negativfilmen är ganska förlåtatnde.
Vid fotografering av ett motiv med mycket snö (eller vita husväggar) i bakgrunden blir motivet som helhet ännu ljusare, och lurar kameran att underexponera ca 2 steg, och resultatet blir oftast att snön ser grågaskig, skitig ut.
Vissa kameror är naturligtvis bättre resp. sämre på att försöka kompensera för olika normala ljusförhållanden (främst motljus). Men är du osäker på hur din kamera beter sig så överexponera 2 ca steg jämfört med vad kameran föreslår.
Skulle det nu vara så att 1 1/2 steg, eller kanske rent av bara 1 steg hade varit det optimala, så gör det inte så mycket. Negativ film fungerar nämligen så att extra överexponering gör nämligen inte så mycket som underexponerade bilder (inom rimliga gränser, naturligtvis).
Men, detta gäller för negativ film; den generella underexponeringen är densamma även för diafilm, men labbet kan inte hjälpa till med kompenseringen, och dia ser mycket värre ut vid 1 stegs felaktig exponering än negativ film, så had behövt vara mycket noggrannare med exponeringen om du hade valt dia istället för negativ!
Vill du vara hyffsat säker på exponeringen, så mät ljuset i din egen handflata (i solen om ditt tilltänkta motiv är solbelyst, i skuggan om motivet är i skugga, såklart). Ställ sedan manuellt in kameran för det ljuset plus ett steg, så får du korrekt exponering av motivets ansikte. Då kan du använda samma inställning - så länge solen lyser lika starkt - oavsett om du tar en helbild eller närbild, med eller utan snö eller granar i bakgrunden.
Jag skulle föreslå att du använder en ISO 100-film, och tar någon eller några rullar 400 i reserv, ifall det blir för mörkt.
/Fredrik