ANNONS
Annons

Ska man satsa på fast ljus eller blixtar för en studio?

Produkter
(logga in för att koppla)

TovaLundin

Medlem
Jag har inte någon stor budget då det gäller att ljussätta min studio. Jag har läst väldigt många trådar här på sidan och kommer ändå inte riktigt fram till vad som är bäst för mig att satsa på.
Jag funderar nu på om jag ska köpa några bygglampor och ljussätta med eller om jag ska satsa på det billigatse blixtpaketet från kaffebrus. 2st 110W-blixtar av metall 2st rejäla stativ (max 3m) och 2st vita paraplyn. Det kostar 2495kr.
Jag har förstått att bygglamporna blir väldigt varma men samtidigt är det så mycket billigare.

Jag ska använda studion för porträttfotografering av främst barn.
 
Olidligt varmt

Jag har tidigare laborerat med bygglampsvarianten.

Tycker det blir olidligt varmt och man får använda ett antal lampor för att få till det bra. Jag använde mig av 3 st. 500 Watts lampor och jag lovar dig att det blir både ljust och varmt. Det går att ta väldigt bra bilder med låg budget som det blir med bygglampor.

Dock vet jag inte om barn skulle trivas och kunna vara avslappnade vid porträttfoto med bygglampor.

Nu har jag köpt ett blixtpaket och trivs jättebra med det.
 
Jag började med bygglampor. Gjorde kanske 5 fotosessioner men trötttnade snabbt.Varmt, t o m hett (med barn risk för brännskador om dom kommer åt lamporna som måste stå väldigt nära).Långa slutartider (med risk för rörelseoskärpa). Inga tillbehör (du måste bygga egna softboxar mm, inte särskilt lätt) Med all respekt för dom som använder bygglampor och bygger snillrika egna softboxar mm, satsa på det billigaste blixtpaketet som din budget tillåter. Om man fastnar för studiofotografering är det inte konstigare att byta upp sin studioutrustning som att byta upp ett kamerasystem. Du kommer alltid att hitta köpare till din gamla utrustning.
Jag köpte min utrustning från Photax, 5000 spänn, resultatet kan du se under min profil. Duger åt mig men det gör säkert kaffebrus grejor också.
 
*Barn rör sig - Det är svårt att få tillfredsställande slutartider med bygglampor

*Starkt ljus - Att titta in i en bygglampa är inte heller speciellt trevligt. Speciellt inte för ett barn.

*Värme - Om du inte fotograferar i en enorm lokal med bra ventilation så kommer du snart ha värmen som ett besvär.

*Hobbysnickeri - Precis som ovanstående skriver så är det inte bara att ställa upp två lampor. Det krävs någon form av diffusor och du kommer säkert få labba och snickra en hel del innan det blir bra.

Jag skulle rekommendera 110Ws-paketet. Det kommer underlätta och skapa mycket mer glädje i studion. Dessutom är det små lampor som är lätta att ta med sig i en väska om du åker hem till någon.

Mvh /Peter
 
Förutom det som redan nämnts.... i starkt ljus kisar man med ögonen och får ett stramt obehagligt uttryck i ansiktet, inte särkilt snyggt i ett porträtt. Kör med blixt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.