Annons

Skötsel av NiMh-ackar?

Produkter
(logga in för att koppla)

voitcanon

Aktiv medlem
Har ska man sköta sina nimh ackar på bästa sätt? Är det bra att använda urladdningsfunktionen på batteriladdaren eller är det onödigt eftersom bara NICD har minneseffekt?
 
Skötsel av laddningsbara batterier.

Ett nytt batteri levereras oladdat och måste ”köras in” innan det tas i bruk.

Inkörningsproceduren består i upp- och urladdningscykler, inte i att ladda det extra länge. Laddaren känner av när batteriet är fulladdat och slår då ifrån.

Upp och urladdningsproceduren ska göras ca 4-5 gånger. Urladdningen kan göras antingen i laddaren (med dischargeläge) eller i den enhet batteriet ska användas till. Urladdning ska då ske under normaldrift tills apparaten själv stänger av.

Det är viktigt att man låter batteriet svalna innan man påbörjar en ny laddning eller urladdning. Denna procedur är viktigt för att man ska kunna utnyttja hela batteriets kapacitet. Utan inkörning når inte batteriet sin fulla effekt och kan gå från fullt till tomt på bara ett par minuter.
Ett batteri som inte används ska förvaras fulladdat.

Ett laddbart batteri som en gång tagits i bruk måste konditioneras en gång varannan månad (Gäller främst Ni-Cd. Se även vår faktaavdelning om laddningsbara batterier). Detta görs genom att batteriet laddas ur helt och därefter laddas upp igen. Om inte detta görs ser självurladdningen (3-5%/dag) till att batteriet snabbt blir sämre.

Problem med t.ex. videokamerabatteri är ofta just att de har blivit för lite använda och inte tvärtom. Blir ett batteri helt tomt går spänningen ner, ibland så långt så att det polvänder (+ blir -).
Undvik toppladdning av Nickel Kadmiumbatterier p.g.a. minneseffekten

Använd laddningsbara batterier i "cykler" d.v.s. ladda det först när det är tomt. Ett batteri av typen Nickel Kadmium (NiCd) som laddas utan att bli tömt lär sig efter ett tag att hålla en lägre kapacitet. Detta kallas minneseffekt och orsakas av kristallbildning. Nickel Metall Hydrid (NiMh) batterierna har inte någon nämnvärd minneseffekt och tål därför ”toppladdning”.
Nickel Metallhydridbatterier är känsligare för värme än Nickel Kadmiumbatterier

Om Nickel Kadmiumbatterier ersatts med Nickel Metallhydrid måste laddaren vara anpassad för dessa. Ett Nickel Metallhydridbatteri är känsligare för överhettning och laddas i regel därför med längre laddtid och lägre laddström.

Normalt klarar ett laddningsbartbatteri ungefär 300-600 laddningar. Följer du dessa råd kommer du få ut mesta möjliga av batteriet du köpt.

Nickel Metall-Hydrid NI-MH
Nickel Metall-Hydrid är ett miljövänligt alternativ till nickel-kadmium. Batteritypen har högre kapacitet än motsvarande Ni-Cd batteri. Antalet laddningar varierar beroende på hur cellen har skötts. 300-600 ggr. är normalt. Ni-MH tål att snabbladdas, men då är det extra viktigt att laddningen är temperaturkontrollerad. Batteriet tar skada vid temperaturer över +40°C. Ni-Mh har obetydlig minneseffekt.

Standardladdning
10% av kapaciteten.

Självurladdning
Ca 30% /månad.

Nickel Metall-Hydrid NI-MH Instant
Den nya generationens Nickel Metallhydrid-batterier har en så låg självurladdning att de kan ligga oanvända i flera månader utan att tappa nämnvärd laddning. Batterierna laddas på fabriken och kan användas nyköpta direkt ur paketet. Livslängden är bättre och de är också kraftfulla nog att används till digitalkameror. Man behöver inte köpa ny laddare utan använder samma laddare man brukar ladda sina gamla NiMH-batterier i. Totalt sett är det alltså batterier som är bra för både plånbok och miljö.

Standardladdning
10% av kapaciteten.

Självurladdning
Ca 20% /år.

Källa:Kjell & Company

Har du fler frågor så är jag säker på att du hittar svaren här:
http://www.batteriforeningen.se/laddningsbara/nicd-nimh/
 
Senast ändrad:
Lite småfel där.

Hej.

Nuförtiden så rekommenderas det Ej att förvara NiMh i fulladdat tillstånd.
När de förvaras fulladdade så är en naturlig tendens att de många små kristallerna kommer att förena sig och bilda stora kristaller. När de gjort det så är förmågan att avge energi begränsad och det ökar på självurladdningen ur dessa celler. De stora kristallerna är svårare att bryta ner än de små kristallerna och detta ökar den interna resistansen i cellen.
Detta påskyndar "Voltage Depression" och dålig prestanda. Om du reducerar laddningens tillstånd vid förvaring så reduceras de dåliga aspekterna nämnvärt.

Att förvara celler är en balansakt, Bästa sättet är att ha dem i ett urladdat tillstånd och förvarad i kylskåpet. Vid en kall temperatur så reduceras den kemiska aktiviteten i cellen men avstannar inte helt. Du kan inte bara lämna dem där, då fortsätter de att urladdas för att till sist bli överurladdade som i sin tur förstör cellen. Då du förvarar cellen urladdad så måste de laddas/urladdas var 30 dag för att bibehålla den kemiska aktiviteten. Om du vill förvara cellerna längre så kan du urladda dem för att sedan ladda i 15-25%,

Du kan också ladda dem fullt men kom ihåg då att det krävs upp till 3 cykler innan de är tillbaks till sin ursprungliga kapacitet.

Anders
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.