Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Skärpa genom hela bilden

Produkter
(logga in för att koppla)
En fjärde metod är att använda mobilkameran som med sin pyttelilla sensor oftast lyckas få ett väldigt stort skärpedjup. Fast det brukar sällan ge possitiva övriga effekter.

/Karl

Hur är det egentligen med diffraktion på en mobildkamera?

En Iphone 4s har en brännvidd på 3,85 mm och en bländare på f/2,8.
Det blir ett mycket, mycket litet hål det. typ 1,4 mm i diameter.

För att få till ett lika litet hål på mitt 200 mm objektiv skulle jag behöva en bländare på ungefär f/128.

128!

Eller omvänt.
Om bländare f/8 kan anses optimalt på mitt 200, så får jag ett hål på 25 mm i diameter.
För att få samma hål på en iPhone 4s behövs en bländare på f/0,154.



Petter ...
 
Hur är det egentligen med diffraktion på en mobildkamera?

En Iphone 4s har en brännvidd på 3,85 mm och en bländare på f/2,8.
Det blir ett mycket, mycket litet hål det. typ 1,4 mm i diameter.

För att få till ett lika litet hål på mitt 200 mm objektiv skulle jag behöva en bländare på ungefär f/128.

128!


Petter ...

Det kan vara knepigt att visualisera hur diffraktionen fungerar, men om du tänker som att diffraktion alltid förekommer invid en kant, så har du ju faktiskt mer diffraktion vid en större öppning, eftersom kanten som bryter är längre. Diffraktionsprodukterna däremot är relativt sett mindre, dels för att de motsatta kanterna befinner sig längre ifrån varandra, dels för att det opåverkade, oböjda, ljuset är betydligt starkare.

Men det vi är ute efter här är ju inte ett absolutmått på diffraktionen i sig, utan hur den inverkar på exponeringen i bilden som vi tar. Vid en mycket liten bländaröppning i förhållande till avståndet till sensorplanet är ljusstyrkan på den odiffrakterade bilden mycket liten, och verkan av diffraktionsprodukterna mycket större än när vi har en stor bländaröppning. Ljusmängden som vid en stor relativ bländaröppning träffar sensorn är till större delen odiffrakterad, och vid en kort brännvidd är också den snabbt ökande vinkeln ofördelaktig för diffraktionens inflytande. Man bör beakta att öppningens diameter är relativt stor i förhållande till ljusets våglängd.

Så diffraktionen i det lilla hålet vid den korta brännvidden inverkar inte lika mycket på kontrasten i bilden som diffraktionen i ett lika litet hål som genom en mindre relativ öppning inte släpper igenom lika mycket bildintryck. Ditt 200 mm ger en mycket större bild än ett objektiv med knappt 4 mm brännvidd, och den bilden är väldigt mycket ljussvagare än den från f/2,8. Den Airy disc som diffraktionen orsakar får då större inflytande över optikens kontrastöverföring vid hög frekvens.

Jag tror att det är lättare att förstå om man betraktar hålkamerans öppning, och hur den trots avsevärd diffraktion förmår teckna en bild. Diffraktionen hindrar inte att en del av ljuset utbreder sig rätlinjigt från motivet ända till sensorplanet. Diffraktionen minskar bara kontrastöverföringen i förhållande till hur starka intrycken av den är jämfört med intrycken av ljuset som vi avser ska skapa bilden.
 
Det är ju bara att titta på bilderna så ser man att de totalt saknar detaljskärpa, vilket bland annat beror på just diffraktion. Resten är brus på grund av minimal sensor.
Nja, ganska mycket av bristen på skärpa beror nog på att det lilla billiga objektivet inte har lika hög upplösning som sensorn.
 
Tack, det var många och utförliga råd:).
Jag tror att jag blev lite klokare. Många termer och tekniker att nöta in.

Mvh John
 
Tack, det var många och utförliga råd:).
Jag tror att jag blev lite klokare. Många termer och tekniker att nöta in.

Mvh John

Det behöver inte vara så utförligt. Det mest praktiska man kan göra är att ta sikte (och fokusera!) på något man enligt vanliga synintryck tycker ser ut att vara någonstans mellan 1/3 och 1/2 in det fält man vill ha skarpt. Sen bländar man ner på känsla - så länge man iaf lite ibland lägger ner lite aktiv tankemöda på vad man håller på med lär man sig ganska fort hur mycket man måste blända ner.

Se exempel nedan. Om jag vill ha så mycket av både scootern och huset med i fokus siktar jag nog på typ stolpen precis bakom scootern när jag fokuserar
 

Bilagor

  • djup.jpg
    djup.jpg
    97.9 KB · Visningar: 175
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar