Annons

Sigma 50/1.4 DG HSM och fokusering?

Produkter
(logga in för att koppla)

ToBjo

Medlem
Jag funderar på att köpa en Sigma 50/1.4 DG HSM ( http://www.sigmaphoto.com/shop/50mm-f14-ex-dg-hsm-sigma ) för att använda med Pentax K-5. Jag är litet fundersam beroende på de fokuseringsproblem som jag sett nämnas i olika tester/forum.

Ett alternativt objektiv för mig skulle kunna vara Pentax SMC FA 50/1.4 ( http://www.pentaximaging.com/camera-lenses/smc_PENTAX_FA_50mm_F1.4 ), men jag får intrycket att Sigman är bättre eventuellt med undantag för fokuseringsproblemen.

De tester jag tittat på är:

Pentax SMC FA 50 / 1.4

http://www.dpreview.com/lensreviews/pentax_50_1p4_p15
http://www.photozone.de/pentax/126-pentax-smc-fa-50mm-f14-review--lab-test-report?start=1
http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-FA-50mm-F1.4-Lens.html
http://www.lenstip.com/index.php?test=obiektywu&test_ob=249

Sigma 50/1.4 DG HSM

http://www.dpreview.com/lensreviews/sigma_50_1p4_c16
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=17368
http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1202
http://www.photozone.de/Reviews/392-sigma_50_14_canon
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-50mm-f-1.4-EX-DG-HSM-Lens-Review.aspx

Hur stort är problemet med fokusering med Sigma 50/1.4 DG HSM?
 
Utifrån mina egna erfarenheter så är jag skeptisk till Sigman.
Hade liksom du läst om fokusproblem innan köp, så jag bad att få testa ett par exemplar i butiken. När jag gått igenom tre gluggar som alla fokuserade alldeles åt skogen på mitt hus (Canon EOS 7D) så testade jag ett ex av Canons egna 50mm 1,4 som satte skärpan avsevärt bättre.
Så det fick bli ett Canon den gången.
Har dock förstått att om man hittar ett Sigma som lirar med sitt hus så slår det optiskt Canonen på fingrarna. Hur det står sig optiskt gentemot Pentax dito vet jag ju dock inte.

Lycka till med ditt val.
 
Om jag inte är ute och cyklar är det väl just med Canon det är störst problem med Sigma. Köper du gluggen i Sverige är det ju inget jätteproblem om den måste justeras, och i valet mellan Pentax egna 50:a och Sigmas skulle jag valt den sistnämnda pga HSM, men nackdelen är att den är ganska fet.
 
Canon är nog det enda märke där fokusproblemen för Sigmaluxen har varit på något enda sätt större än vad de har varit med orginalobjektiven. Inte för att Canons 50/1.4 är något under av precision, men iaf... :)

De Sigmor jag kört (till Sony 2st, till Nikon 2st) har alla fyra varit nästan perfekta. Iaf har de varit bättre justerade från fabrik än de Sony- och Nikon- orginalgluggar jag kört.
 
Haha, själv har jag tidigare ägt några sigma för Canon och Nikon, där ingen satte fokus rätt. Den enda jag hittills varit nöjd med är den enda jag har nu för Pentax, men det är väl bara tur.
 
Jag har Sigmat till Canon. Det fokuserar lite oberäkneligt jf med Canons 50/1,4. Däremot har den inte något konsekvent bak-/framfokusproblem. Om man inte kör det till sport är det i praktiken inget problem då vid t ex porträttfoto går det att ta om bilden. Bokehn är helt suverän och enda konkurrensen här blir Canons egna 50/1,2L. Det gör den väldigt prisvärd.

Det är ett av väldigt få 50 som inte är planar konstruktion vilket bidrar till skärpan på full glugg och bokehn.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.