Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Sensorstorlek, M43 & Aps-c

Produkter
(logga in för att koppla)
Hej!

Funderar på vad de olika storlekarna på sensorn påverkar fotografin. Har googlat runt men inte riktigt fått klart för mig hur de ligger till.

Vad är de största för & nackdelarna? Påverkar det mig mycket när jag vill förstora upp min bilder? Jämför mellan Lumix GX80 och Sony A6000.

Hjälp mig reda ut denna djungeln.
 
Hej!

Funderar på vad de olika storlekarna på sensorn påverkar fotografin. Har googlat runt men inte riktigt fått klart för mig hur de ligger till.

Vad är de största för & nackdelarna? Påverkar det mig mycket när jag vill förstora upp min bilder? Jämför mellan Lumix GX80 och Sony A6000.

Hjälp mig reda ut denna djungeln.

Sensorns storlek avgör dess ljusinsamlande förvåga. Vid samma bländaröppning mätt som f/x t ex f/2,8 så samlar en dubbelt så stor sensor in dubbelt så mycket ljus vilket medför att signalförstärkningen med den större sensorn bara blir hälften så stor och därmed bruset lägre. Samma relation gäller skärpedjup. Den större sensorn har samma skärpedjup vid bl 4 som den hälften så stora har vid bl 2,8. Det är alltså lättare att få tunnt skärpedjup med den större sensorn. Det tydligaste jämförelsen blir mellan m43 och FF där bl 2,8 på m43 ger samma brus och skärpedjup som f/5,6 på fullformat. Gäller även bildvinkel. 12mm på m43 ger samma bildvinkel som 24mm på FF. M43 har närmre 2/3 av arean av aps-c vilket innebär högre brus vid en given ljusnivå och bländare. Eftersom bildvinkeln mäts på diagonalen och diagonalen är ca 2/3 så stor på m43 som APS-C motsvarar 12mm och bl 2,8 på m43 18mm och bl 4 på APS-C. Nu skiljer bildformatet också så att m43 har relationen 4:3 bredd mot höjd och aps-c har 3:2. Höjden är faktiskt ganska lika medan bredden skiljer. Komponerar man för höjden eller skriver ut i klassiska pappersformat som A4, A3 etc och beskär så att höjden täcker hela pappret så blir faktiskt den utnytjade delen av sensorn i ursprungsfilen samma och brus samt skärpedjup samma som motsvarande brännvidd och bländare och motivavstånd på APS-C. Skriver man däremor ut i klassiska fotoark som t ex 25x38cm beskärs istället m43 bilden (om man inte vill ha stora vita kanter) och då blir skillnaden i bildvinkel och skärpedjup större än skillnaden i sensorns diagonal skulle antyda.

Så skall du skriva ut i A4, A3 etc är skillnaden mellan sensorformaten mindre än man tror. Skall du skriva ut bilder som är 1,5 gånger bredare än de är höga (eller mer än 1,5x) tjänar man desto mer på APS-C.

M43 objektiv är i regel mindre än de för APS-C men är de fullt ekvivalenta avseende bildvinkel och ljusinsamlande förmåga för systemet (objektivets ljusstyrka sama sesnors ljusinsamlande förmåga) blir ekvivalenta okjektiv lika stora. Samma gäller även FF. En hypotetisk 14-50/2,8 för m43 blir lika stor som en hypotetisk 28-100/5,6 och de är ekvivalenta.
 
Detta är ett fall där storleken faktiskt HAR betydelse. Inte enda betydelsen dock, en sensor med modern teknik presterar vanligen bättre än en med äldre. Dock inte alltid så mycket bättre att den överträffar en äldre sensor med större area. Jag tycker fortfarande att min urgamla EOS 1D ger bättre och renare bilder, mera "analogkänsla", än den nyare EOS 400D som jag disponerade en tid och som hade betydligt högre antal Mp. Men hur som helst, ju större sensorn är, ju mera ljus kan den förstås samla in.

Vad är fördelarna med en större sensor?
En större sensor ger bättre bildkvalitet vid dåligt ljus.
Bilden tål större förstoring.
Det går att beskära bilden mera.
Man har möjlighet att få kortare skärpedjup (vilket ibland kan ge en bättre bild).
Man kan köra med enklare objektiv eftersom linsfel inte syns lika tydligt.
DR blir bättre (förmåga att återge ett större kontrastomfång).
Ton- och färgövergångar blir mera tilltalande.
Det är lättare att åstadkomma snygg bokeh.
Exponeringslatituden blir större (mindre behov av att ta flera bilder med alternativa exponeringar).

Vad är fördelarna med en mindre sensor?
Skärpedjupet blir större (beror dock på hur man väljer jämförelseparametrarna).
Enligt en spridd uppfattning blir jämförbara objektiv mindre och lättare, men detta beror på hur man betraktar den s.k. "ekvivalensen" - vilken inte finns, utan beror på vilka faktorer man väljer att hålla konstanta vid jämförelsen - då kan man finna att storlek och vikt blir desamma. *)
Kamerahusen KAN göras mindre och lättare, men så är inte alltid fallet. Det finns flera spegellösa m4/3-kameror som är både större och tyngre än vissa av Sonys FF-kameror (trots att de senare har nästan fyra gånger så stor sensor).
Grejerna KAN bli billigare (gäller dock långt ifrån alltid).

Går det alltid att se skillnaderna mellan en större och en mindre sensor?
Om det är stor skillnad i sensorstorlek (som en typisk mobiltelefon jämfört med fullformat), så svar ja, i alla fall om man har en bra bildskärm eller gör en utskrift. När skillnaden är mindre, som mellan APS-C och MicroFourThirds sensorerna, så beror det på omständigheterna. Är det ett "snällt" motiv så kanske man inte kan se någon direkt skillnad. Inte heller ifall man bara ska lägga upp lågupplösta bilder på nätet. Men när man stöter på motiv där man behöver "ta ut svängarna" så är det bättre med en större sensor.

I min erfarenhet är det annars vanligen färgåtergivningen som betraktaren först reagerar på. Olika kamerors sensorer och bildprocessor ger olika karaktär, liksom givetvis också på hur skicklig man är när det gäller bildbehandling.

Självfallet är det förstås också annat än enbart sensorstorlek som avgör vilket system man kommer att välja. En faktor som kan bli viktig är ifall det är möjligt att välja olika sensorstorlekar inom samma system. Samtliga DSLR-kameratillverkare erbjuder detta, men när det gäller spegellösa kameror så är det enbart Sony E-mount som ger denna möjlighet. Det är ju inte så dumt ifall man framöver skulle vilja uppgradera från APS-C till fullformat, eller ha möjlighet att kunna köra med båda sensorstorlekarna inom samma system. Att välja det mest omfattande och utbyggda systemet kan i vissa fall vara av värde. Likaså kan det indirekt vara av värde att välja det marknadsledande systemet, eftersom det vanligen betyder att tillverkaren har möjlighet att ta in mera kosing, vilket KAN innebära att mera satsas på forskning och utveckling. Och det lär väl knappast ha undgått någon att den mest intensiva utvecklingen, oavsett vad man tillverkar för kameror, står f.n. Sony för (därmed givetvis inte sagt att Sony är bäst just för dig, vi har alla olika prioriteter).

Detta är vad jag kommer på just nu. Andra lär väl komplettera med vad jag kan ha glömt. :)


Edit: *) Medan jag knackade ner min långrandiga kommentar skrev Fredrik AVT bl.a. om ekvivalens.
.
 
Senast ändrad:
Det ändras hela tiden

Hej!

Funderar på vad de olika storlekarna på sensorn påverkar fotografin. Har googlat runt men inte riktigt fått klart för mig hur de ligger till.

Vad är de största för & nackdelarna? Påverkar det mig mycket när jag vill förstora upp min bilder? Jämför mellan Lumix GX80 och Sony A6000.

Hjälp mig reda ut denna djungeln.

Jag har haft digitala kameror i många herrans år. Från kompakta som blev lite mindre kompakta med lite större sensor, till en APS-C i form av Canon 40D.

Som gammal småbildsfotograf med många år bakom gluggarna så fanns hela tiden en längtan tillbaka till 24x36 formatet, det vi kallar för fullformat idag.Det slutade för några år sedan med att jag köpte en 5D mkII. Njae, det blev inte den fullkomliga lyckan som jag väntat mig. Den praktiska skíllnaden var inte direkt överväldigande.
Nästa steg, när jag tröttnat på kamerornas otympliga storlek, blev en Fujifilm XPRO-1 med apsc-sensor. YEEES. En vettig kamera i vettig storlek med en sensor som levererade mycket bra. Den har numera blivit en XPRO-2.

Det jag vill säga är att du kanske inte skall fästa för stor vikt vi sensorns storlek. Det är många faktorer att tänka på och ta hänsyn till. Samt att jag gjort hela resan från APS, via APS-C till fullformat och tillbaka till APS-C. Du måste inte ha fullformat.
 
Hej!

Funderar på vad de olika storlekarna på sensorn påverkar fotografin. Har googlat runt men inte riktigt fått klart för mig hur de ligger till.

Vad är de största för & nackdelarna? Påverkar det mig mycket när jag vill förstora upp min bilder? Jämför mellan Lumix GX80 och Sony A6000.

Hjälp mig reda ut denna djungeln.

Fredrik har redan beskrivit de tekniska skillnaderna - enkelt uttryckt får du bättre tekniska prestanda ju större en sensor är. Tänk så här: det fanns en orsak att de tidiga glasplåtskamerorna för drygt 100 år sedan var så stora, den tidens "sensorteknik" var med dagens mått mätt väldigt ineffektiv, något man fick kompensera med en mycket stor insamlingsyta.

I takt med att tekniken utvecklats har vi kunnat använda allt mindre sensorer, dagens högpresterande mobilkameror är ju en bra illustration av hur långt vi kommit.

Men grundprincipen har i sig inte ändrats: ju större yta, ju bättre tekniska prestanda. Det som ju är kul idag är att sensorprestanda har utvecklats så kraftigt att man kan välja system med mindre sensorer och ändå få mycket bra bildkvalitet. Idag kan man som hobbyfotograf lugnt välja ett kamerasystem vars storlek, ergonomi och objektivutbud passar en, utan att behöva fundera så mycket på hur stor sensorn är. Det är först om man vill pressa prestandagränserna (till exempel genom att ofta fotografera i svagt ljus eller jobba mer ambitiöst med kort skärpedjup) som man behöver fundera över sensorstorlek.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar