Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Sälja bilder till Polisväsendet??

Produkter
(logga in för att koppla)
Nu blev det här en diskussion om PUL helt plötsligt o såna e ju alltid intressanta eftersom den lagen är helt sanslöst i strid med grundlagen. Det lagstiftarna inte har fattat är att internet är ett modernt media, en plats där alla har möjlighet att uttrycka sej, inte bara den elit som äger tidningar, radio o TV-kanaler. Eller så har de fattat det o är skiträdda. Det finns tillräckligt med regler sedan tidigare om förtal o liknande utan att internet ska behöva särbehandlas... tycker jag... men det kanske finns nån gammal länk om PUL, den "kära" lagen brukar ju få stryk då och då...
 
Ni som letar kryphål för det här fallet kan ju ta en titt på 10§ b, d, e och f.

---------------------------------

3 § I denna lag används följande beteckningar med nedan angiven betydelse.

Behandling (av personuppgifter)
Varje åtgärd eller serie av åtgärder som vidtas i fråga om personuppgifter, vare sig det sker på automatisk väg eller inte, t.ex. insamling, registrering, organisering, lagring, bearbetning eller ändring, återvinning, inhämtande, användning, utlämnande genom översändande, spridning eller annat tillhandahållande av uppgifter, sammanställning eller samkörning, blockering, utplåning eller förstöring.

Personuppgifter
All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet.

Personuppgiftsansvarig
Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer ändamålen med och medlen för behandlingen av personuppgifter.

Den registrerade
Den som en personuppgift avser.

Tredje man
Någon annan än den registrerade, den personuppgiftsansvarige, personuppgiftsombudet, personuppgifts-biträdet och sådana personer som under den personuppgiftsansvariges eller personuppgiftsbiträdets direkta ansvar har befogenhet att behandla personuppgifter.

10 § Personuppgifter får behandlas bara om den registrerade har lämnat sitt samtycke till behandlingen eller om behandlingen är nödvändig för att
a) ett avtal med den registrerade skall kunna fullgöras eller åtgärder som den registrerade begärt skall kunna vidtas innan ett avtal träffas,
b) den personuppgiftsansvarige skall kunna fullgöra en rättslig skyldighet,
c) vitala intressen för den registrerade skall kunna skyddas,
d) en arbetsuppgift av allmänt intresse skall kunna utföras,
e) den personuppgiftsansvarige eller en tredje man till vilken personuppgifter lämnas ut skall kunna utföra en arbetsuppgift i samband med myndighetsutövning, eller
f) ett ändamål som rör ett berättigat intresse hos den personuppgiftsansvarige eller hos en sådan tredje man till vilken personuppgifterna lämnas ut skall kunna tillgodoses, om detta intresse väger tyngre än den registrerades intresse av skydd mot kränkning av den personliga integriteten.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980204.HTM
 
Senast ändrad:
<Blev uppringd av Polisen idag. Dom ville köpa bilder från en händelse som skulle oberopas som bevis i en brottsutredning/mål.

<Vad är rimligt att begära i ersättning för dom,
----------
Normalt så begär polismyndigheter in bilder utan ersättning, där bilder kan ingå som del i bevis i brottsmål.
Tingsrätten kan begära bilderna i beslag via husrannsakan om bildinnehavaren ej vill delge polisen sina bilder frivilligt.
Bilder ingår i förundersökningsprotokoll som bevis och anvämds ej för publicering för kommersiell vinning.

Kriminalfotograf
 
Jag har lämnat ut bildet till polisen utan ersättningskrav.
Det har varit bilolycka där snutarnas kamera inte funkade, och skadegörelse på buss.
Fick till svar (skämtsamt) vi får väl blunda om du kör för fort nån gång
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.