Annons

Referenspooler/Jämförelsebildsfunktion

Produkter
(logga in för att koppla)

dl_4711

Aktiv medlem
Jag har funderat lite på något som kanske skulle kunna vara en bra funktion/tjänst här på Fotosidan.

Väldigt ofta efterfrågas referensbilder i forumdiskussioner gällande val av ny kamera, brus, krom, olika objektivs skärpa, detaljrikedom etc. Hur skulle det vara med någon sorts pool eller dylikt där man kan lägga in referensbilder tagna med den utrustning man har tillgång till, som hjälp och vägledning vid sådana tillfällen?

Ett förslag skulle ju vara att i denna pool ha valet att välja antingen på bildtyp eller utrustning (ett alternativ är ju dock att använda den vanliga sökfunktionen). Exempel på möjliga intressanta bildtyper skulle kunna vara: nakna träd mot blå himmel, inomhusporträtt med och utan blixt, skugga och högdagrar, jpeg direkt från RAW etc - dvs bilder som är hyfsat lätta att jämföra även om de inte är identiska. När det gäller utrustning är det givetvis kameror, hus, objektiv, blixtar etc.

Om man ska använda samma bildsideformat som det som nu används måste man ju tydligt påpeka att all information om utrustning och inställningar måste finnas med i bildbeskrivningen. Plus att alla bilder ska vara omanipulerade.

Exempelvis något sånt här (jag tog ett DSLR-exempel för att få med ett objektiv, jag har inte denna utrustning själv)
-----------------------------------------------------
Rubrik: träd mot blå himmel - Canon 20D@ISO100 + Tamron 28-75/2.8 XR Di
Beskrivning: ISO100, f/3.5, 1/1600s, brännvidd cirka 35mm (motsv ca 56mm i 35mm), skylight-filter, motljusskydd.
Utrustning: Canon 20D, Tamron 28-75/2.8 XR Di, skylight-filter, motljusskydd.
Var är bilden tagen: Stockholm
När är bilden tagen: en molnfri förmiddag i maj 2005.

Tja... mycket återstår givetvis att fundera ut, speciellt vad gäller teknik och presentation. Men ni fattar nog grundiden nu. Kommentarer, åsikter, skäll etc? ;-)
 
Bra!

Mycket bra idé. Ett problem är då kanske storleken på filerna. Om vi ska ha referensbilder så bör de ju vara i originalformat.
 
Re: Bra!

andewid skrev:
Mycket bra idé. Ett problem är då kanske storleken på filerna. Om vi ska ha referensbilder så bör de ju vara i originalformat.

Sant. 250k tillåter ju inte speciellt stor crop av, säg, en 8mp-bild. Så någon sorts dispens eller liknande är nog ett krav för att det ska kunna funka.

Har också kommit på att det nog ändå inte funkar med de vanliga bildvisningssidorna, för att det ska bli användbart bör man ju kunna se bilder från minst två konfigurationer på samma sida (såsom på imaging-resource.com).

Nå, kul att någon annan uppskattar iden hursomhelst.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.