** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Problem med fåglar & exponering.

Produkter
(logga in för att koppla)

Bass

Aktiv medlem
Tänkte dra upp ett problem jag står för rätt så ofta :)
Oftast när jag har tid att komma ut o fota så står solen högt och inte allt för sällan så slutar mina exponerade bilder så här:

http://bassel.se/underexposed.jpg

Vad har ni för tips för att lösa detta?
Mvh Bass

ps. fota morgon o kväll har jag förstått,, men om man nu hamnar i samma situation igen.. hur löser man det bäst?
 
Hej!

Ja, det är ofta svårt.

Jag tror att en stor nyckel med situationer som den du visar till är att fota bäst möjligt i förhållande till det starka ljuset. Tex, vänta tills fågeln svept förbi motljuset, ut mot sidan där du kanske får ljuset Med dig och inte mot dig.. då balanserar det genast bättre.


Efter en tid upparbetar man nog en viss naturlig känsla för hur man här och där bäst exponerar.

Vi har alla olika rutiner..

Jag kör som regel på AV,mode och reglerar ständigt med kompensation. (Har den på den bakre ratten).

Jag ser inte vitsen med M,mode eftersom ljuset och situationerna (iaf för mig) varierar så brutalt.

Att lära känna kamerans ljusmätning är viktigt. En trygg känsla att tänka "-Här ser min kamera grått".. "-Här avviker ljussituationen mot det mörka runt ett steg.. ok då underexponerar jag eventuellt.." osv osv..

Ingen kamera är manuell.. det är våra hjärnor som gör det hela manuellt i olika grad. Med erfarenheten så kommer det "korrekta" instinktiva handlandet.

Så tänker iaf jag.

MVH Niclas,
 
Tack, jag har börjat försöka vara lite mer aktiv med ljuskompensationen. Hoppas det resulterar i bättre bilder =)
Dock så måste jag ge ett hurra till spotmetering på 30D! Vilken suverän funktion =)
 
Jag har precis samma problem (vi är nog inte endsamma). Jag kör ofta med kraftig överexponeringe, 2-3steg är inte ovanligt. Jag har även funderat på om inte Spotmätning kan be en bättre exponerad fågel, men jag har inte hunnit prova detta skarpt ännu. Hur man än gör så får man nog räkna med utfrätt bakgrund. Så jag brukar roa mig med att ta bra bakgrundsbilder medans jag väntar på fåglarna. Lite klipp och klistra får man acceptera...
 
Inte alldeles enkelt på morgonen och kvällen heller.

Skall man fota lågtflygande fåglar krävs ljus för korta slutartider och telen gillar sällan motljus så det är mycket att tänka på.

Var ute i kväll och testade nya optiken lite och blev snabbt varse att det behövs ljus. Bildstabilisering i all ära!
 

Bilagor

  • dsc_0137.jpeg.jpg
    dsc_0137.jpeg.jpg
    67.3 KB · Visningar: 807
Fast bildstabilisering hjälper ju bara mot skakningsoskärpa, inte mot rörelseoskärpa. Själv tycker jag din bild va härligt abstrakt.
 
Hej

Jag kör alltid AV, AWB, Evaluerande mätning, Al servo. IS Mode 2 på mitt 500mm.

Ofta 250-400 ISO.

Har på högdagervarning på Displayen. Kolla histogrammet, skall hellre ligga mer till höger än till vänster. Lita inte på displayen för att bedömma exponeringen.

Har man fågel längre bort som tex havsörn som flyger så har jag tex på mitt 500mm i den yttre fokusväljaren på objektivet 10m til oändligt för att få snabbare AF. För fåglar som jag kan ha inom 10m (tex i skog), då ställer jag gluggen på FULL, dvs i mitt fall 4.5m till oändligt


Fågel mot mark, skog etc brukar jag ha typ 0 i till -2/3 kompensation. Är det starkt ljus så blir det minus kompensering. Tex en svan i vattnet, där minus kompenserar jag så det inte klipper i högdagrarna, man vill ju ha kvar detaljer i den vita fjäderdräkten.


Flygande fågel mot blå himmel brukar jag ställa in + 1/3 till + 1.0 i kompensering. Ofta svårt när solen står högt, ofta blir fågeln bara en silluett, så man får försöka fota den när den vänder upp, dvs visar sin undersida som då blir solbelyst. Helst skall man ha solen i ryggen. Många fåglar står mot vinden, tex tornfalk, så man vill både ha solen och vinden i ryggen, man vill ju inte fota rumporna på fåglarna.

Starkt ljus kl 10, + 1/3 fågel vänder upp sin undersida som blir solbelyst.

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/38825314


På vintern är det mer bra fotoljus hela dagen

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/52584248


På vintern kan snö fungera som en väldigt bra reflektor som lyser upp fåglarnas undersida. Brukar vara svårt att få teckning i fjädrarna och glimt i ögat på helt svarta fåglar

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/54568764


Fågel mot vita moln, brukar jag plusa på ca 1-2 steg.

Mulet väder på jorduggla, plusat på ett steg, + 1.0

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/57463031


Det svåra är ju att få tillräckligt snabba tider när man + exponeringskompenserar och man vill ju inte skruva upp ISO för mycket. Svår avvägning.


Vara snabb med exponeringskompensationen, man kanske fotar en svan i vattnet med - 1/3 helt plötsligt flyger en havsörn över en, då plusar jag på kanske + 2/3. Detta gör jag utan att titta på kameran och utan släppa blicken från sökaren, lättare på Mark2.

Fotar bara i RAW, ändrar ev exponering i RAW konverteraren. Använder ev highlight/shadow i photoshop för korrigering. Tyvärr ökar bruset rätt mycket om man försöker ljusa upp en kraftigt underexponerad bild.

MVH

Omar Brännström
 
Försök ha solen i ryggen.

Vid solen från sidan gör ett polfilter så att himlen blir mörkare.

Överexponera och acceptera att himlen blir vit.
 

Bilagor

  • img_0825.jpg
    img_0825.jpg
    12.8 KB · Visningar: 611
Omar är ju kungen på flygbilder så se och lär, han lyckas ju "varje gång".....när jag väl försöker fota mot himlen så är det ofta +1 som gäller, hinner jag så ställer jag om mätningen till Spot lr Centrum, det tycker jag ofta hjälper i snett ljus....men är samtidigt lite risk för överexpo...

!acceptera inte utfrätta himmlar, för det gör ingen annan..om du inte har något super sällsynt framför dig..
 
va kul att det drog igång lite i denna tråd! Tack så mycket för tipsen. Ska genast testas :)
 
Det är bara att plussa på exponeringen för att undvika underexponeringen! Konsten är bara att veta hur mycket och när. För det måste man lära känna både ljuset och ljusmätaren.

Men! Om du plussar på exponeringen kommer himlen att bli kritvit, vilket kanske inte är önskvärt. Tänkbara lösningar är upplättningsblixt med high speed sync, fota ovanför vatten eller snö som fungerar som reflektor, eller vänta till mjukare ljus, som t ex medljus på kvällen, och invänta rätt ögonblick, t ex när fågeln vänder upp. I värsta fall får man klippa in en bättre himmel, om man verkligen älskar bilden, trots en tråkig bakgrund. Tänkte göra detta med några labb-bilder.

/Pontus
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar