otto.eimar
Aktiv medlem
Skogsfotografi kräver att du har en strategi. En vision om vad du vill uppnå med ditt fotografi. Börja med att använda den utrustning som du redan har. Det är skillnad på "bra att ha" och "behöver för att kunna avsluta ett projekt". Det är vanligt bland amatörer att tro bra bilder kommer från ny utrustning i stället för din egen kompetens. För att öka på bildseendet så kan du studera ex. William Turner senare år samt konsthistoria. Det finns många bra Youtub klipp att studera.
Ett tips som professionella naturfotografer använder är att hyra utrustning till ett projekt först och när du saknar en utrustnings detalj åtminstone 3 ggr så kan du fundera på att köpa denna. Bygg upp en portfolio per tema med 30 bilder. Håll detta antal konstant och byt ut en bild först när du har tagit en i ditt tycke bättre bild.
Du behöver också veta hur ljuset påverkar motivet, planera i förtid . Åk runt och hitta bra platser markera på en karta så du ser hur ljuset faller under året. Undvik starkt solljus. Morgon och kväll ljus är bäst, även dåligt väder och dimma samt snöstorm.
Det är viktigt att återkomma till samma område under året då ljusförhållanden och motiven förändras samt att du blir mer visuellt mottaglig.
Filter som jag använder i skogs fotografering är:
Cokin/Lee-Filtersystem
- Cirkulärt Polaroid filter som tar bort reflektioner i trädstammar och löv. Jobbigt att fixa detta i Fotoshop då de skapar punkter med överexponering.
- Avtonade gråfilter vilka jag använder i stort sätt hela tiden. Jag använder även billiga avtonade Cokin filter som jag håller i hand och trycker mot lins om jag har liten packning.
- Täta Gråfilter 6x 10x15x förlängnings faktor. Ger drömska landskap. Kräver ett bra stativ.
- Viktigt med bra motljusskydd vid lågt stående sol.
Ex på bild från handhållen kamera utan filter..
Men då har väl lyckats ganska bra med att bara slå på alla underliggande funktioner i systemet på det högsta. I dagsljus använder jag ett annat färgspektra som inte reagerar så överdrivet på större ljusförhållande , det blir liksom att fota med analog kamera där ytor inte blir så bländande
Måste man läras sig använda kameran och det gäller förstås bara digitalkameror. För när jag tittar på gamla bilder taget med analog kompaktkamera så är skogsbilder mycket bättre.
Trän blir inte så överexponerade i solen då konturer i stammen syns
Det verkar beror på att bildsensorn lider av overhead som inte klarar så stora ljusförhållanden. Proffsfotografer blev amatörer som gick över till digitalkameran som inte följer samma metodik.