---
Skulle Zeiss Touit bete sig på samma sätt skulle de nog bli svårsålda
Det tror jag inte ett ögonblick på!
Du lever kvar i en gången tid, afe, trots att du kör med NEX...
Objektivkonstruktörerna lämnar det klassiska sättet att designa objektiv. Genom att bildprocessorerna som bekant ökar sina prestanda, och hela tiden fortsätter med att snabbt göra detta, så har möjligheten att inkludera programvara i objektivkonstruktionsprocessen öppnats. Bildprocessor-programvaran blir allt mer och mer en del av designprocessen, i takt med att processorena blir allt kraftfullare och teorierna för användning av mjukvara som en del av objektivdesignen utvecklas allt mer.
---
Jag föredrar dock ändå objektiv som gör rätt från början, ...
---
INGA objektiv gör rätt från början!
Även det allra bästa objektiv är ett resultatet av mängder av kompromisser mellan alla olika typer av linsfel. Det är även med dagens avancerade beräkningsmöjligheter mha superdatorer helt omöjligt att eliminera alla enbart med hjälp av olika glassorter och kompenserande slipningar (och jag betvivlar starkt att detta någonsin kommer att bli möjligt).
---
... då man trots allt antingen tappar i skärpa eller bildstorlek när man rättar i mjukvara, ...
---
Det gör man inte alls. Det är precis tvärtom!
Om objektivkonstruktörerna får möjlighet att släppa kraven på vissa korrigeringar som är helt nödvändiga med det klassiska sättet att konstruera, som t.ex. för distorsion och vinjettering, så får de möjighet att istället reducera andra linsfel på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Sk-t i om distorsionen blir som världens tjockaste öltunna, bara öltunnan blir bra som attan! Programvaran i bildprocessorn/bildbehandlingsprogrammet fixar distorsionen. Distorsion är t.ex. LÄTT att fixa med mjukvara, men SVÅRT med hårdvara - objektiv.
T.ex. är det inte möjligt att framställa så små objektiv som vi numera ofta vill ha, och med bibehållen bildkvalitet, på enbart optisk väg. Man måste använda sig även av det som bildprocessorprogramvaran kan bidra med. Utan denna, alltså ifall man skulle använda enbart optiska korrektionsmetoder, så skulle bildkvaliteten således bli SÄMRE.
Nu vet jag inte hur det ligger till med just Zeiss Touit-objektiven i detta avseende, men ifall du menar att Zeiss, pga av sitt renommé som det mest aktade objektivkonstruktörshuset i världen, aldrig skulle nedlåta sig till någonting sådant här, så tar du fel så att det stänker om det!
Det finns ju massor av uttalanden från både Sony och Zeiss om hur tätt de jobbade tillsammans under RX1-projektet, för att matcha objektiv och kamera för att uppnå högsta möjliga bildkvalitet trots att allt skulle pressas ihop till minimal storlek.
Och när folk tidigare har klagat på Zeiss för att deras objektiv varit så stora (kanske främst i jämförelse med Micro FourThirds-objektiven) så har vi också hört Zeiss hela tiden svara att det inte går att minska storleken utan att bildkvaliteten sjunker. De optiska lagarna gör ju som bekant att M4/3-objektiven alltid kan göras mindre än objektiv som klarar att lysa ut APS-C sensorer på ett bra sätt, och dessa kan i sin tur göras mindre än objektiv avsedda för FF (med bibehållen bildkvalitet - släpper man det kravet så kan objektiv naturligtvis göras nästan hur små som helst).
Designprocessen för RX1:an innebar ju att Zeiss jobbade för att på bästa sätt matcha sin objektivdesign till vad Sony kunde åstadkomma med sin bildsensorteknologi, och Sony jobbade i sin tur för att på bästa sätt matcha denna till vad Zeiss kunde åstadkomma med sin objektivteknologi, OCH till vad som kunde göras med bildprocessorprogramvaran.
Resultatet blev att man med RX1:an fick fram en fullformatare med bättre bildkvalitet än någon annan av världens FF-kameror med motsvarande objektiv (OK, D800:ans 36 Mp-sensor ger förstås högre upplösning).
Vilket inte precis stöder din hypotes ... Och detta med en kamera som väger mindre än 5 hg. Inklusive ett ljusstarkt objektiv.
---
... men som sagt - det är nog inget som gör något för objektivets målgrupp.
---
Korrekt.
Man lär ju kunna utgå från att RX1:ans målgrupp var marknadens mest krävande fotografer. Inga andra skulle slanta upp över 25 papp för en kompaktkamera! Och med tanke på att RX1:an har sålt betydligt bättre än vad de hade förväntat sig även i sina mest optimistiska kalkyler, så förefaller det inte som att denna målgrupp har några invändningar mot att vissa av linsfelen rättas i mjukvara...
.