Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Olika resultat med olika objektiv Nikkor 50 1,8 och tamron 28-75 2,8

Produkter
(logga in för att koppla)
Typexemplet är från +6 till +30. Dessutom gick den övre (temp) från 4250 till 5300

Bilderna nedan fick/hade dessa värden. Den enda skillnaden är autoWB i LR
 

Bilagor

  • _MG30703-2.jpg
    _MG30703-2.jpg
    88.7 KB · Visningar: 118
  • _MG30703.jpg
    _MG30703.jpg
    88.5 KB · Visningar: 116
Då dämpar antagligen ditt filter lite hårdare i blått än i resten av spektrat, med tanke på skillnaden du beskriver mellan molnig/solig WB. Det finns gränser för hur långt utanför den förbestämda kurvan av förstärkning/sänkning av rött respektive blått som AWB får gå enligt kameran. Denna kurva balanserar mer blått/mindre rött eller mer rött/mindre blått mot varandra med grönt som konstant, enligt vissa förutbestämda balanser.

Andradelen av WB påverkar egentligen mest hur balansen mellan grönt och summan av rött+blått förändras. Denna del är kameran lite för försiktig med... Kanske för att överkompensering är sämre än för lite kompensering i de flesta sammanhang?

D2X (och ett par till) hade den extra sensorn för att komplettera det som kameran mätte genom objektivet. En helt lysande idé, som antagligen blivit bortrationaliserad för att den kostade mer än vad den i (många fall) gav. I vissa fall var den dock jättebra....
Den mätte genomsnittssammansättningen av ljuset i ett halvklot riktat snett framåt uppåt, vilket är jättebra om man t.ex fotar med teleobjektiv utomhus... Synvinkeln som teleobjektivet har är ju ganska begränsad, och visar bara en väldigt liten del av omgivningen. Om då bakgrunden är en röd tegelvägg så kommer den genom-objektivet-baserade AWB-funktionen bli ganska lurad... Väger man då in data från en sensor utanför objektivet som mäter lite mer av det omgivande ljuset så är man genast lite mer rätt på det.
Det hade dock inte hjälp i detta fall...

Vill du ta reda på hur det egentligen står till så fota ett gråkort först utan, och sedan med gråfiltret - helst i solljus. Normal exponering enligt gråkortet. Framkalla båda med samma WB, ställd efter fotot utan gråfilter. Tittar du sen på gråkortet med "picker" i photoshop eller i raw-programmet så ser du ifall gråfiltret är "obalanserat".... Vilket det lär vara med tanke på vilka WB-inställningar du angivit i bilderna ovan.
 
Objektivet åter

Har nu fått tillbaka mitt objektiv från Nikon utan åtgärd. Det var alltså inget fel på detta utan det var maskinisten som brast! Tack för alla era inlägg och hjälp med att få en bättre insikt om användandet. Kommer att använda objektivets styrkor istället med bra eller inget filter samt motljusskydd. Objektivet är ju riktigt bra i rätt ljus och ljusstyrkan gör att man kan isolera bakgrunden väldigt fint. /Magnus

Tar bort testbilderna från min sida samtidigt.
 
ANNONS