Annons

Officiell sida för upphovsrättslagen?

Produkter
(logga in för att koppla)

Grönbeck

Aktiv medlem
Det jag är intresserad av just nu är var man, på en "officiell myndighetssida" kan läsa hur upphovsrättslagen är skriven? Jag har sökt lite här på forumet men inte hittat något, kan ju mycket väl vara för att jag inte hittat rätt sökord ännu...

Samma sak med google...

Det är alltså lagtexten jag är intresserad av, inte någon organisations tolkning av den (även om det kan vara intressant det också).
 
Fast det är nog 1960:729 man skall referera till numera. 1994:193 handlar ju bara om upphovrsättsöverenskommelser stater emellan.
 
Notisum är väl bra iofs. men det enda som är officiellt är den tryckta versionen av Svensk författningssamling (SFS) som återfinns på ett (större) bibliotek nära dig. Eller från och med SFS 1998:336 på webben här:

http://62.95.69.3/

Problemet är att det inte är säkert att lagen finns i nu gällande lydelse.

Det är nämligen så att det dels finns lagar som "bara är lagar" (i princip nya lagar) och dels lagar som är lagar om ändring i lagar. Vid "mindre ändringar" (som kan vara ganska stora) är det bara ändringarna som trycks eftersom den tryckta lagen endast är just en lag om ändring av den gamla lagen.

Så här kan det se ut:
http://62.95.69.3/SFSdoc/05/050757.PDF

Den stora ändringen i upphovsrättslagen i våras ser ut så här:
http://62.95.69.3/SFSdoc/05/050359.PDF

Strecket i mariginalen markerar text som har ändrats.

Exemplet ovan benämns alltså "lag (2005:359) om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk".

SFS 1990:190 som Jörgen drog upp är en sådan ändringslag. Med andra ord representerar den, liksom de två ovanstående, inte någon nu gällande praktiskt tillämpbar författningslydelse.

Stycket som Jörgen hänvisar till är från övergångsbestämmelserna i upphovsrättslagen, vilka talar om när samtliga ändringar som gjort i lagen börjar eller har börjat gälla.

Här bör nämnas att när man i en fulltextversion av lagen ser en parantes (1994:190) i slutet av en paragraf så innebär det att det är den senaste lagen som ändrade det stycket.

Som ni kan räkna ut är det inte speciellt kul att sammanställa vad som är gällande lydelse av en lag från 60-talet när ändringslistan ser ut så här.

En lösning är att man vid stora ändringar trycker om lagen i då gällande sammanställd lydelse. Den behåller dock grundförfattningens nummer. En annan är att gå till någon privat utgåva, t.ex. Sveriges rikes lag (blå lagboken), Notisum, Rättsbanken, eller någon av alla andra databaser som finns.

Den någorlunda officiella IT-baserade lösningen är fulltextdatabasen Rixlex/SFST.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3910

Eller:

http://62.95.69.15/sfs/sfst_form2.html

Den mest officiella versionen av upphovsrättslagen, som man kan hitta på webben är alltså denna.

Snipp snapp snut så var juridiklektionen slut. :)
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.