Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Objektiv för landskapfoto

Produkter
(logga in för att koppla)

Stern

Aktiv medlem
Tjenare!

Vill ha ett vidvinkligtobjektiv till min 400D som lämpar sig till landskaps- och bilfotografering. 17mm är inte tillräckligt så får bli ett UVV-objektiv. De som jag själv tittat på är Canon 10-22, Tokina 12-24, 11-16 samt Sigma 10-20, 12-24. Vilket av dessa tycker ni lämpar sig bäst för ovanstående ändamål?

/Edde
 
Finns ingen anledning att välja annat än canon original. Möjligtvis kan Tokina 11-16/2,8 vara ett bättre köp.
 
Jag har själv ett Sigma 10-20 och är nöjd med det. Iaf nerbländat som man ofta har det vid landskapsfoto. Men hade jag köpt ett idag så hade jag valt 11-16 istället. Variabel största bländare är irriterande och skönt att slippa.
 
marooned skrev:
Finns ingen anledning att välja annat än canon original.
Inte? Tokina 11-16/2,8 är tusen spänn billigare, verkar avsevärt bättre optiskt och är ett steg ljusstarkare. Tokina 12-24/4 är tvåtusenfemhundra billigare. Sigma 10-20 är tretusen billigare. Och du hittar inte ett enda skäl att välja något annat än original? Det var obegåvat av dig.
 
Var inte bilden med staketet med i DigitalFoto?

Jo det lutar åt en Tokina. Tycker Canon 10-22 mer verkar vara ett "fool around"-objetiv, hus blir sneda inte så skarp ute i hörnen. OBS Detta är min bedömning efter att ha sett lite bilder tagna med 10-22:an.
 
Finns det något bra objektiv för landskapsfoto som är billigare än de ni nämnt här?
 
Stern skrev:
Var inte bilden med staketet med i DigitalFoto?

Jo det lutar åt en Tokina. Tycker Canon 10-22 mer verkar vara ett "fool around"-objetiv, hus blir sneda inte så skarp ute i hörnen. OBS Detta är min bedömning efter att ha sett lite bilder tagna med 10-22:an.

Sätt till bildkvalité så är ju EF-s 10-22 och 11-16 det starka alternativen. ken rockwell som testade 11-16 för Nikon å lite annat kom fram till att det var det bästa köpet men rekomenderade istället EF-s 10-22 till Canon, dock är ju ljusstyrka alltid ljusstyrka så 11-16 är ju inte dumt alls. Finns en del riktigt bra EF-s objektiv, å synd att man kanske förknippar dom så starkt med kitzoomarna. Men om du anser att 10-22 är oskarpt osv så kanske du har ngt för höga förväntningar, på vidvinklarna.
 
Parise skrev:
Finns det något bra objektiv för landskapsfoto som är billigare än de ni nämnt här?

Sigma 10-20 är det billigaste och samtidigt det sämsta. Men man kan ju fota landskap med ett 50 1.8 för en tusenlapp också ioförsig.
 
Jag kommer troligen att beställa ett tokina 11-16 att användas i första hand för landskaps foto, jag undrar vad ni rekomenderar för filter till?
Ken Rockwell rekomenderade ett Hoya UV-filter... Hur är det med Pol-filter, någon skrev nånstans att det var olämpligt med pol-filter till vidvinkel, men minns inte varför det skulle vara så...?
 
En nackdel med Tokinan är onekligen det korta zoom-omfånget.
Självklart är f2.8 på 11mm riktigt trevligt, men att ta t.ex. porträttfoton på 16mm är ju bara att glömma.

Jag har använd EF-s 10-22 i ett halvår nu och det den förlorar på kraftig chroma vinner den i mångsidighet.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.