Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Objektiv för bröllop (var: "Råd")

Produkter
(logga in för att koppla)

canoneos3

Avslutat medlemskap
Råd

Hej.
Jag skall fotografera bröllopsbilder. Jag skall använda negativ färgfilm.Så jag skulle vilja ha lite råd vad för film jag skall handla, Jag funderar att skaffa ett nytt obj för detta, men jag skulle gärna vilja ha råd om det med.
Min utr består i dag av eos3 med 70-200L, 28-135 is och ett 100mm macro.

M.V.H Stefan
 
Om himlen är mulen så skall Kodak Portra 400UC vara perfekt.

MEnar du ett objektiv till eller ett just att fota bröllopsbilder med?
17-40/4
 
I väntan på att en riktig bröllopsfotograf hör av sig tänkte jag i alla fall dela med mig av mina tankar om film. Jag tror du gör rätt i att använda negativ film för det första. Det blir enorma kontraster mellan vit brud och svart brudgum, speciellt utomhus, och dessa toner ryms inte i ett diapositiv. Du KAN köra Fuji 400 NPH, som är en film med låg kontrast, tänkt för just bröllop och porträtt, men många blir besvikna på färgerna så jag skulle pröva en rulle först. Eller så kan du exponera så att den vita klänningen blir rätt och köra Fuji Reala 100, med viss risk att svart frack/kostym blir kolsvart. Realan är finkornig, med helt OK hudtoner, hyfsade färger och medelhög kontrast. Vill du ha ännu mera färg och hastighet är Kodak Portra UC 400 en bra film. Grymt fint korn och OK kontrast.

/Pontus
 
Jag skall också ut på vigselfotande äventyr i sommar och funderar runt film,, Tror själv på Kodak Portra UC400,,,

En vanlig Fuji Superia200 fungerar också ok? Billig är den också,,

ISO 400 är ju fint om det är inne eller molnigt ute. Är det sol så är ju trösten att man kan blända ned rejält:-/

När det gäller utrustningen så klarar du dig nog med det du har. Men en blixt är viktigt! Har du ngn? Köpa ny lins,,, kanske en fast ljusstark 85mm eller vidvinkel 20mm kanske,, men om du inte vet själv konkret så känns det lite fel att hitta "en lucka att täcka bara för att".

Mvh niclas.

Ps, För brudparet så är det ju fint med sol men det blir lätt för hårda kontraster och en reflexskärm springer man ju inte runt med,, en upplättningsblixt är ju dessutom säkert fint att ha,,,
 
Senast ändrad:
Skal du köra bröllop så MÅSTE du köra med en ISO 100 film. Även om det finns finkorniga 400 filmer så måste du ha en 100 film, för annars blir det kornigt och paret kommer klaga på kopior över 15x20 cm.

Använd (upplättnings) blixt så får du fram det "vita" i brudklänningen och skuggorna i ansiktet försvinner.

Jag har alltid kört Fuji Superia Reala 100 och ingen har klagat än.

400UC har både jag och mina kollegor testat och INGEN av oss kommer köra den igen.


Lycka till///


NIKLAS
 
Vad var felet med den filmen om du bortser från korn i större kopior?

Inte alla uppdrag går ut på att bilderna skall förstoras så mycket heller,,,,,


Mvh Niclas.
 
Tack

Tack för tipsen jag har fått. Jag glömde att skriva att jag har blixt (550ex) Jag tror att jag kommer att använda av 100asa, men jag får nog prova olika fabrikat (Kodak,Fuji).

M.V.H. Stefan
 
"Skåningen" skrev:
400UC har både jag och mina kollegor testat och INGEN av oss kommer köra den igen.

Hoppsan! Och jag som blivit störtförälskad i den filmen (förutom då att jag tycker grönska kan bli väl grön ibland...). Är det kornet som stör dig kan jag kanske förstå, men det är ändå den minst korniga 400-filmen jag testat. Kodak själva säger att kornet motsvarar en normal 160 ASA, men jag skulle väl säga 200-250. Vad jag tycker är otroligt med den här filmen är de våldsamt saturerade färgerna i kombination med hyfsat låg kontrast ändå. Dessutom blockar inte färgerna igen eller blir totalt onaturliga, som kan hända med Agfa Ultra. Det skulle vara mycket intressant om du utvecklade vad det är du inte tycker om!

Fuji Reala funkar på allt! Vanliga Superia, t ex 200:an, tycker jag har för hård kontrast, men annars är det en bra film! Billig också som sagt och alla lab kan den!

/Pontus
 
Re: Tack

canoneos3 skrev:
Jag tror att jag kommer att använda av 100asa, men jag får nog prova olika fabrikat (Kodak,Fuji).
Se bara till att ha provat innan den stora dagen. Du får bara en chans och då måste du behärska den utrustning du skall använda.

Fråga även vad brudparet vill ha. Kom ihåg att det är deras stora dag och de som bestämmer.
 
Det jag inte gillar med 400UC är att den ger oika resultat när det gäller skugga och ljus.Superia 100 ger mig ett mer "jämnt" resultat om du förstår vad jag menar?

Men visst 400UC har FINT korn för en 400, håller med, och färgerna är vackra, men på bröllop så vill man inte ha för mycket färg,många klarar ibland på att färgerna ser "onaturliga ut".

Men man kan ju köra 400UC till annat, man skall inte tveka att förändra sig.

/// NIKLAS
 
Objektiv

Vilka objektiv som passar för bröllopsfoto beror på vilken stil du ska plåta i.

För traditionella brudparsfoton tycker jag att ett kort teleoobjektiv med kort skärpedjup och snygg oskäpa (Bokeh) passar bäst. Gärna i kombination med en porträttfilm.

Ska man däremot köra den lite roligare "life style"-stilen är det bra med vidvinkelobjektiv som gör att du kan studsa omkring lite friare med utan att missa skärpan.

Om du inte är van vid bröllopsfoto så rekommenderar jag dig att bjuda det blivande paret på en testfotografering i vanliga kläder. Gärna i liknande miljö.
 
"Skåningen" skrev:
Det jag inte gillar med 400UC är att den ger oika resultat när det gäller skugga och ljus.Superia 100 ger mig ett mer "jämnt" resultat om du förstår vad jag menar?

Jag tror jag förstår. Du menar att Reala är mer allround än 400 UC och ger dig ett mera förutsägbart och jämnt resultat vid olika betingelser? Håller med, Realan är en film som fungerar vid alla tillfällen, alla situationer och alla väder. 400 UC är kanske lite mera specialiserad, även om jag inte tycker att den är extrem. Sedan misstänker jag att du har kört ganska många rullar Reala, och kan den utan och innan. Ville bara inte att min lilla älskling skulle få dåligt rykte som en skitfilm. Tycker att den förtjänar bättre. Men det är nog sant som du säger, den blir kanske inte storsäljaren bland bröllopsfotografer.

/Pontus
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.