Annons

Oändligt skärpedjup med olympus objektiv?

Produkter
(logga in för att koppla)

ankarback

Aktiv medlem
Har läst på lite om manuell skärpeinställning i forumet för nattfoto och upptäckte att inget av mina objektiv 14-42, 40-150 har någon skärpedjupsskala eller något märke för oändlig skärpa (liggande 8).

Det finns heller inget stopp på "kransen" för manuell skärpeinställning så man vet inte var man är när man skruvar på den, den går bara runt, runt.

Någon mer som uppmärksammat detta problem? Vad gör man ?

Gissar på att man får skaffa ett till objektiv men för övrigt är jag nöjd med objektiven så det känns lite surt...

/Johan
 
Oändligt skärpedjup tror jag inte att det finns, men oändlig fokus gör det.

Det finns inget stopp när du snurrar men det blir stopp på fokuseringen i max lägena.

Det är verkligen inget problem, och du behöver inte köpa nytt objektiv för det:)

//Sebbe
 
Hmm ... lite otydligt vad du menar med oändligt skärpedjup? Vad jag vet så kan man aldrig få oändligt skärpedjup men jag kan ha fel. Däremot så får du störst skärpedjup vid det s.k. hyperfokal-avståndet. Om du fokuserar objektivet på det avståndet så är skärpedjupet från halva det avståndet till oändligheten.

Hyperfokal-avstånd kan man ställa in även utan skärpedjups-skala eller fokus-avstånds indikering (det blir dock lite bökigare). I princip går det till så att man räknar ut ungefär vad hyperfokal-avståndet är sedan så fokuserar man på något som är ungefär på detta avståndet.

Detta finns rätt bra beskrivet här: http://www.dofmaster.com/hyperfocal.html (står även hur man gör om man saknar skalorna). Färdiga tabeller för hyperfokalavstånd hittar man på samma sida: http://www.dofmaster.com/samplecharts.html

Mvh,
/Alex
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.