Orginalfrågan var "vad bestämmer hur mycket ljus som träffar sensorn?"; och svaret kan man göra hur komplicerat som helst....
Men vad jag skulle kalla för fotografisk grundkunskap 101 är att ett visst bländartal släpper igenom lika mycket ljus (per sekund) till sensorn oavsett brännvidd. Sen finns det naturligtvis "modifikationer" till denna hörnpelare, men iaf!
Bländartalet är ju en diameter, definierad av en 1/x - uppställning, t.ex F/2.8. Detta "F" är ju brännvidden (och ska egentligen alltså inte skrivas med versalt "f", men...), och alltså har en 100mm F/2.8 dubbelt så stor bländare som 50F/2.8 (100/2.8 = 36mm, 50/2.8 = 18mm). Dubbelt så stor diameter = fyra gånger större area.
Varför har då inte 100F/2.8 fyra gånger högre ljusgenomsläpp?
Jo, för ljuset måste ju "hämtas" från scenen framför objektivet. Ett exempel kan vara att jämföra ett A5-papper med ett A3-paper, båda liggandes på ett jämn belyst bord. Båda är lika "ljusa", de ger lika mycket reflekterat ljus per cm2. Men A3-pappret är dubbelt så stort på diagonalen (fyra gånger så stort till ytan), och ger därför fyra gånger så mycket
sammalnlagd reflekterad ljusmängd.
Om 100mm hade räckt till att fotografera av det mindre A5-pappret hade det räckt med 50mm för att fotografera av A3-pappret
från samma avstånd. 50mm-objektivet hade då "sett" en fyra gånger större yta, och alltså också fyra gånger mer reflekterat ljus!
4ggr mer ljus x 1/4 bländararea = 1.0 = samma ljusmängd...
..........................
Men det är ju alltid den inställda bländaren som bestämmer hur mycket ljus per sekund som kommer fram till sensorn. Det räcker alltså inte med att köpa ett F/1.8-objektiv för att automatiskt få "mer ljus". Man måste också ANVÄNDA F/1.8 för att få mer ljus.
Ett F/1.8-objektiv nerbländat (använt) på F/5.6 ger F/5.6 ljus per sekund. F/1.8 är bara "maxmängden", sen bestämmer du själv hur mycket du ska blända ner.
...........................
Tyvärr är det du efterfråga en fysisk omöjlighet.
Skärpedjupet ÄR 1 / ljusgenomsläppet!
-Vill du ha mer ljus per sekund til sensorn blir skärpedjupet kortare. Detta är en fysisk koppling - en del av naturlagarna.
Men F/2.8 är ju inte ohanterligt kort skärpedjup på en D90, så varför inte titta på en snabbare standardzoom i stället? Både Sigmas och Tamrons varianter på 18-50F/2.8 är riktigt kompetenta.
skillnaden mellan fasta objektiv och zoomar i rena ljusförluster är ganska liten - om man jämför t.ex ett 70-200F/2.8 med ett fast alternativ ligger zoomen på ca 0.2Ev högre förluster - mindre än skillnaden mellan 1/100s och 1/125s, dvs inte mycket.