Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Nya "Micro Four Thirds"-objektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

Knight Palm

Aktiv medlem
Jag har nyligen sett vilka resultat ett ljusstarkt ƒ/1.8 objektiv medför på en liten XZ-1 kompaktkamera, nämligen att den ger minst lika bra fotomöjligheter som de ljussvaga kitlinserna som ofta sitter på en APS-C kamera. Därför är det nu glädjande att Olympus även ger den drygt 4.3 ggr större sensorn i sina PEN-kameror också ett ljusstarkt objektiv. Bilderna på denna visade "mock up" verkar mycket lovande.

Hittills har Panasonic med sitt 20mm ƒ/1.7 varit det ljusstarkaste objektivet med AF till ett MFT-hus. Olympus objektiv till E-serien (både FT & MFT) som mest fokuserat på zoomar, har dock aldrig varit ljusstarkare än ƒ/2.0.

Min första gissning är således att detta ånyo är ett ƒ/2.0 objektiv, troligtvis en reinkarnation av makroobjektivet för FT, ZD ED 50mm ƒ/2.0 Macro, eftersom just detta objektiv rönt så stora erkännanden för sin exceptionella kvalitet.

Men den välvda frontlinsen antyder att det här är fråga om ett betydligt vidvinkligare och ljusstarkare objektiv. Eftersom Voigtländer Nokton redan finns med sitt 25mm ƒ/0.95, samt att Panasonic i sin roadmap listat ett 25mm ƒ/1.4, så torde Olympus ljusstarka nykomling få en ännu kortare brännvidd för att inte trängas med dessa två.

Går vi till Olympus roadmap, så hittar vi att tre objektiv är inplanerade för i år 2011, varav just en vidvinkel. Sedan tidigare har Olympus en 17mm ƒ/2.8 pancake, så denna nya ljusstarka vidvinkel skulle mycket välkommet passa in på brännvidden 12mm eller 14mm eller någonstans däremellan.
 

Bilagor

  • nr110209cppluse_03.jpg
    nr110209cppluse_03.jpg
    18.1 KB · Visningar: 467
  • nr110209cppluse_02.jpg
    nr110209cppluse_02.jpg
    17.8 KB · Visningar: 466
mock-up är väl "dummy"objektiv i detta fall - dvs ej fullt färdigt/eller fungerande/prov prototyp - typ.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.