Gimp fixar allt som PS gör, dock inte icc-profiler som måste skötas med andra program. När man väl vant sig vid Gimp så tycker man att PS är svårt och besvärligt, vilket är lika fel åt båda håll, de är bara annorlunda och inte så lik varann.
I början kommer du mest troligt att sakna alla program, alla! Vilket är helt naturligt, som nybörjare vet du ju inte ens vad Linux-programmen du vill ha heter. Men det ger sig med tiden. Det kommer garanterat att ta ett tag innan du ens bestämnt dig för vilken skrivbordmiljö/fönsterhanterare du trivs med.
En skrivbordsmiljö är ett helt system av program som alla är skrivna för ett speciellt toolkit och därmed också grafiskt utseende på knappar menyer osv..
En fönsterhanterare är ungefär som det låter, program som sas. ramar in programmen i fönster, fönsterhateraren står för olika paneler, aktivitetslister osv.. De är inte lika stora system som skrivbordsmiljöerna, där även sånt som viruella filsystem, hårdvaruigenkänning osv. ingår.
Det finns två stora skrivbordmiljöer, Gnome som i likhet med Gimp bygger toolkitet GTK+ och KDE som bygger på QT. De är rätt lika för användaren och erbjuder i stort samma funktioner, Gnome kan dock vara rätt stökigt för de som i hög grad vill kustomisera sitt system själv. Många av programmen som ingår i Gnome kan dock köras sas. fristående från Gnome bara GTK+ finns installerat.
Bland fristående fönsterhanterare, som i regel har ett litet "memmory-footprint" kan nämnas:
* IceWm (snabb, enkel men ändå rätt späckad med små-finesser, gränssnittet ungefär som win-98 fast mycket mer konfigurerbart)
* Blackbox
* Enlightment
* Fluxbox
* Windowmaker
* Afterstep
Det finns dock än fler.. chose your flavour.
Några program att kika på, många av dem ingår i de flesta distributioner:
* Mozilla (webbläsare, mail/newsreader, composer wysiwyg html-editor irc-klient)
* Gimp
* OpenOffice (Hel kontorssvit med ordbehandling, kalkyl, presentation osv..)
* ImageMagick (Program för automatiserande av viss bildbehandling, plus en snabb bildtittare (display))
* Xmms (ungefär som winamp)
* Xine (Video spelare som fixar de flesta format)
* Xsane (scannerprogram använder sane som backend)
* mc (Midnight Commander en oerhört kraftfull fihanterare som går i textläge, för de som var med på DOS-tiden så liknade Norton Commader denna)
* Gnome Commander (som ovan fast grafisk, kräver dock att en stor del av Gnome finns installerat)
* dcraw (ett program som läser RAW-filer, kameramärke spelar ingen roll, detta är dock inte grafiskt)
* RawPhoto (plugin till Gimp som utnyttjar dcraw så att du får det grafiskt)
* RawView (Råfilskonverterare (skriven i java), som även fixar batch-konvertering av många filer, ett mycket bra men minneshungrigt program, det använder också dcraw i grunden som så många andra program)
* Gtkam (Grafisk frontend till Gphoto2 för direktåtkomst till kameror som inte använder usb-mass-storage, t ex. Canon)
* Bluefish (html-editor, ej wysiwyg)
* Leafpad (enkel å snabb texteditor a la notepad)
* FileRoller (ungefär som winzip)
* Monica (Monitor Calibration tool, därav namnet)
* Apache (webbserver, med de flesta distributioner sätter du upp en egen webbserver på under två minuter)
* EOG (Eye of Gnome, en rätt enkel bildtittare)
* Gthumb (ännu en bildtittare med lite fler funktioner än ovanstående)
* libiptcdata (där programmet "iptc" ingår, för att skriva och läsa iptc-data i jpeg filer, textbaserat, men vissa andra grafiska program, t ex. gthumb kan använda sig det om det finns installerat)
* LittleCMS ( en colormanagement-motor om du vill ge dig in i den soppan, oftast så är det onödigt, sRGB räcker långt..)
Vid val av distribution så skulle jag inte rekommendera Debian till en nybörjare, men har du någon mer erfaren som kan ge dig "hålla-handen-support" så är det ett gott val. För andra nybörjare, som inte har tålamodet att verkligen lära sig från grunden, så torde Mandriva, SuSE, Fedora, Ubuntu vara bra distar att starta med. För de som redan kan och vill ha kontroll, eller nybörjare som har en god portion ödmjukhet, tålamod och verkligen vill lära sig så kan man kika på Slackware, Debian, eller den svenskutvecklade Crux. Med ännu mer tålamod och kunnande så kan man kika på de källkodsbaserade distarna, där allting kompileras från källkod och således blir anpassat för det egna systemet och hårdvaran, t ex. Gentoo.
Distrowatch är ett bra ställe att fördjupa sig i en uppsjö av olika distributioner, läsa recensioner omdömen och fakta.