Annons

Mobila blixtar

Produkter
(logga in för att koppla)

Freddie

Aktiv medlem
Nu vill jag utanför studion och plåta till våren.

Jag vill ha med mig min Bowens 500 Ws kompaktblixtar och undrar om någon har erarenhet av att köra blixtar via en strömomvandlare kopplat till bilens batteri?

Av tidigare diskussioner har jag förstått att det är viktigt med en växelriktare som avger Sinus-våg, men vad ska man kolla på när det gäller Watt-effekten? Måste jag har minimum 1.000 watt eller avgör detta bara tidslängden för att ladda blixtarna?

Jag har kikat på dessa:
http://www.elfa.se/elfa/produkter/se/6516.htm

Tacksam för svar!


//Freddie
 
Jag vet inget alls om dina blixtar men eftersom du är så ivrig så kanske följande trick hjälper dig.

Läs manualen till blixten, där borde det framgå vilken strömförbrukning det rör sig om.
Antingen säkringskrav A, eller effekt W.

Jag förmodar att dina 500Ws bara är blixtenergin, dvs vad kondensatorerna lämnar.
Och förmodar jag fel så lär snart någon rätta mig :)
 
Tack för era svar!

Jag köper mina saker hos Dito - men dom förespråkar deras egna Flashfeeder från Elektrona...för 18.900 kr och kan tyvärr inte svara exakt på mina frågor.

Manualen ger tyvärr inte heller så mycket hjälp. Men jag TROR inte man behöver stirra sig blind på effekten...eftersom blixten laddas upp.

Inställningslamporna drar ju 250 watt var...men dom kan man inte använda tillsammans med ett bilbatteri har jag förstått eftersom det krämer ut det efter ett par minuter.

Men som sagt...är det någon som kört en lösning som denna. Hör gärna av er. Principen bör ju vara densamma med alla kompaktblixtar.
 
Hej,

Ett försök till förklaring....

Försök ta reda på hur mycket anslutningseffekt din blixt har. (med och utan inställningsljus)

För att göra ett räkneexempel utan att veta mycket om dina blixtar. Säg att en blixt drar 115W i medeleffekt (dvs. 0,5A vid 230V)

Då behöver ditt "spänningsaggregat" (heter egentligen omformare eller mer rätt DC/AC-omvandlare) ge minst 115W i medeleffekt. Dock måste man också kontrollera vilken maximal effekt blixten drar i samband med uppladdning efter en avfyrad blixt. Detta kallas toppeffekt och det måste DC/AC-omvandlaren klara av att leverera.

Vad gäller möjlig drifttid från ett batteri så beror den på uttagen effekt (till blixten) samt DC/AC-omvandlarens verkningsgrad (hur stor förlusteffekt det är i DC/AC-omvanlaren) och givetvis batteriets storlek.


Några formler i sammanhanget:
P (effekt)= U (spänning) x I (ström)
n (verkningsgrad) = Put (uteffekt) / Pin (ineffekt)
W (energi)= P (effekt) x t (tid)

Om vi då kombinerar ihop detta samt antar ett batteri på 60Ah och en verkningsgrad för DC/AC-omvandlaren på 70% så blir det följande drifttid:

Put=115W ger Pin=115/0,7=164W

164W ur ett 60Ah batteri ger t=60/164=0,36h dvs. ca 20 minuters drift. Dock kan man säga att en mer praktisk eller "sund" urladdning av batteriet är en halvering dvs. 10 minuters drift.

Som du märker får man inte ut mycket ur ett bilbatteri. Nu är ju kanske den effekt som jag antog alltför hög i förhållande till verkligheten... Men det ger dig en hint om vad som händer.

Hoppas detta stökade till verkligheten lagom mycket för dig...

/P
 
Helt riktigt. Men då gäller det också att stänga av DC/AC-omvandlaren mellan uppladdningarna då omvandlarna brukar dra en ansenlig tomgångseffekt som annars kan vara betydligt mer än nyttoefekten.

/P
 
*förvirrad*

Jag hänger inte riktigt med i all denna flora av uttryck men om jag säger att jag hittat följade Tekniska data i bruksanvisningen för blixtarna:

Säkring 5A
Synkspänning 15V

Är detta till någon hjälp? När det gäller livslängden sägs det att man ska kunna klämma ut ca 450-600 blixtar på 500 Wa full effekt. Detta gäller om man inte använder inställningslamporna.

Här är ett kombinerat bilbatteri och omvnadlare i ett:
http://www.elektrona.si/flash_feeders.htm

...men som sagt 18.900 kr...nej tack,

//Freddie
 
PatrikJansson skrev:
Helt riktigt. Men då gäller det också att stänga av DC/AC-omvandlaren mellan uppladdningarna då omvandlarna brukar dra en ansenlig tomgångseffekt som annars kan vara betydligt mer än nyttoefekten.

/P

Japp, storleksordningen 2A.

Med en säkring på 5A så har du antagligen inte en förbrukning överstigande 800-1000W
Dra då bort 250W för inställningsljuset så är det ju bara att dimensionera därefter.

Synkspänningen anger bara hur hög spänning som passerar kamerans synkuttag.
 
Säger tyvärr inte så jättemycket alls. Säkringsvärdet på 5A ger bara att om blixten drar mer än 5A så är det nåt fel och då ska säkringen gå sönder...

Tror inte du skulle ha något problem med en DC/AC-omvandlare på ca 100W (eller 100VA) om du bara ska använda blixtarna (utan inställningsljus). Det jag är mer fundersam till är hur mycket toppeffekt din blixt drar (är viktig så att inte DC/AC-omvandlaren effektbegränsar) under uppladdningen.

Vad menade du med livslängd? Är det hur länge flashfeedern "räcker" innan den behöver laddas upp?


/P
 
Q: Why can't I use low cost inverters already available on the market?
A: Trapezoidal wave inverters are generally useless for supplying flashes. Not only that they cannot drive flashes, they could also damage them. Flash Feeder's inverter (due to its special design for supplying flashes) effectively solves problems, which usually appear due to incompatibility between the inverter's output and the shape of flash's current consumption. That means that it could be comparable only to high quality sinus wave inverters of over 1000 W continuous output power. Such inverters are also much bigger and heavier. Even such powerful inverters usually do not have enough smooth (filtered) output shape and might cause uncontrolled auto-triggering of flashes while supplying several flashes simultaneously.

Från hemsidan.
 
Elverk

Den översta bilden på denna sida tog jag med en 150 meter skarvsladd, vilket gjorde blixten relativt mobil (däremot kunde jag tyvärr inte använda paraply eller box, pga blåst). http://www.sthlmfoto.se/palina/


Men jag har precis som du funderat hur man kan finna en mer allmängiltig lösning och är inne på att köpa ett bensindrivet elverk. De genererar ofta från 1kw och uppåt, vilket borde räcka för att driva ett antal blixtar.

Carl
 
Freddie skrev:
Aj!

Hmm...låter inte bra. Men det är klart dom talar i egen sak. Fast vågar man chansa...

Det skulle jag gjort iallafall.

Den omvandlaren som du länkade till är ju en väldigt fin sak , och dyr.
Den levererar en "äkta" sinuskurva på växelströmmen och upp till 2000W under kortare perioder, vilket gör att dina blixtar som var säkrade med 5A inte kommer att "knäcka" omvandlaren då det motsvarar max 1000W som Gunnar skrev tidigare. Alltså kommer blixtaggregatet inte dra mer än 1000W för då går säkringen, snarare max 3-400W skulle jag tro.

Verkningsgraden var ju ganska hög, 90% så Patriks uträkning behöver justeras lite.

Tomgångsströmmen på omvandlaren anges till 1.8A vilket ger att den fungerar ca 30 timmars på ett 60Ah batteri, observera att nu gäller det bara omvandlaren utan blixtaggregaten inblandade.

Min slutsats är att jag skulle nöja mig med 600W omvandlaren och spara 3000:- .
 
Det har visat sig inte vara så enkelt. Jag kan köra en kompaktblixt a´ 500W på full effekt på nämnda omvandlare. Kör jag två går automatsäkringen.

Men det är ju å andra sidan inte fel med ett aggregat utomhus...ger ju en del effekt.
 
Ok, nu såg jag att det var en gammal tråd som vaknat till liv igen.

Men jag tolkar det som om du köpt en omvandlare iallafall, går säkringen på omvandlaren menar du eller på blixtarna. ?

Det är skumt för om du har två blixtar som bägge är säkrade på 5 A så kan du ju inte förbruka mer än 10 A totalt direkt efter en avfyrning.

10A på 240V är ju förvisso 2400W och omvandlaren skulle ju klara 2000W under korta perioder.

Men jag tror inte att blixtarna drar exakt 5A i laddningsöginblicket heller, så det borde ha funkat.
 
När man räknar på effekter inom växelström så måste man tänka på att W (Watt) inte är samma sak som VA (Voltampere).

S (Den skenbara effekten, mäts i VA) = U*I
P (Den resistiva effekten, mäts i W) = cos fi*S
Q (Den reaktiva effekten, mäts i VAr) sin fi*S

Extremt förenklat så kan man säga att S är effekten som rör sig genom sladden. Men man betalar för effekten P, eller rättare sagt, P är den effekt som man förbrukar.

Exempelvis fick ett stort företag i Nynäshamn feta straffavgifter för att dom inte hade reducerat effekten Q genom att montera kondensatorer paralellt över sina elmotorer. Elmotorerna drog inte speciellt mycket resistiv effekt (P) men enorma mängder reaktiv effekt (Q). Då elnätet måste dimensioneras efter den skenbara effekten fick företaget ett mångmiljonbelopp i straffavgift.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.