Annons

Mjukare blixt

Produkter
(logga in för att koppla)
Mjuk blixt!

Jag har provat med att tejpa fast ETT lager toapapper över blixten!
Funkar hyfsat!!

För övrigt ka Du skaffa en blixt till och koppla den till lite längre sladd (synksladd) och på toppen ansluta en slavtändare!
Funkar också!!
Mvh ....C.
 
pola skrev:
hur pass bra fungerar det att rikta blixthuvudet rakt mot objektet med en bouncer?

på produkt beskrivningen på min stor det att bästa effekt var om man riktade huvudet uppåt med 45 grader.

Om du är utomhus, eller i en lokal med mörkt tak och mörka väggar, blir den största skillnaden att skuggorna blir något större eftersom ljuset kommer ur en annan vinkel. Om du plåtar med långt tele kan du också undvika röda ögon något lite längre med blixten riktad snett uppåt eftersom ljuskällan kommer ännu något längre från objektivet.

På platser med ljusa tak/väggar däremot blir det skillnad. Minibouncern gör på ett ungefär samma jobb som den lilla vita flärpen man kan dra upp vissa blixtar med justerbart huvud. När man slår blixten i taket reflekteras en del av ljuset via flärpen/minibouncern rakt framåt så att ljuset också kommer åt ögonen på motivet (om det nu är porträtt vi talar om).

Innan de inbyggda plastflärparnas tid brukade fotografer fästa ett visitkort med gummisnoddar runt blixthuvudet för samma effekt.

Tanken är alltså att minibouncern/flärpen/visitkortet ska ge ljus som både studsar i tak och väggar samt ljus rakt fram. Utan minibouncer/flärp/visitkort med blixten riktad upp i taket kommer allt ljus uppifrån, vilket lämnar ögonen i skugga.

Men en blixt med minibouncer riktad snett uppåt ger inte nämvärt mjukare ljus utomhus än en naken blixt riktad rakt på. Inomhus däremot blir ljuset mjukare med minibouncern, men det är bara för att en del av ljuset reflekteras i tak och väggar = större ljuskälla.
 
Senast ändrad:
Det finns ju också blixtar med två huvuden, ett litet riktat rakt fram samt ett större som man kan vinkla in i en vägg eller ett tak.

Har ni förresten sett reklambilden för Omnibounce?
Kanske ser den inte likadan ut numera men förr var det en bild på en grabb med cyklopöga i ett badrum.
På ena bilden fotograferad med vanlig blixt och på andra med liten löjlig plastburk på blixten.

Och det man ser i skillnad på bilderna är följande:
Den ena är mörkare än den andra plus att färgen skiljer sig åt lite. Dessutom kommer ljuset rakt framifrån på den ”dåliga” bilden och ovanifrån på den andra.

Jag tycker det är lätt pinsamt att sälja prylar med sådana bilder, det påminner om vissa anonser där man ser en person före och efter behandling med antirynkkräm.
Den ena bilden tagen med kompaktkamera och blixt rakt på med en ledsen blundande kvinna, den andra tagen av en porträttfotograf med mellanformatare och ljussatt med bouncer samt sminkad glad kvinna.
 
Senast ändrad:
Eller som att kränga mobiltelefoner med inbyggd kamera med hjälp av "snapshots" tagna med mellanformatare.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.