flossy666
Aktiv medlem
Oj oj. Lycka till! ;-)
Går alldeles utmärkt med t ex 70-200f/2.8isII på en 7D. Jag antar att du aldrig provat?
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Oj oj. Lycka till! ;-)
Är medveten om att det krävs korta slutartider vid sport. Det borde väl räcka med 1/200s vid 150mm brännvidd?
Tack för tipset om 50mm. Har inte använt det så mycket som jag borde. En anledning att det inte har skakstabilisering och jag varit rädd för oskärpa av den anledningen
Du har en hel del kvar att lära. Låna en bok om fotografins grunder eller gå en kurs.
/ FiCa1
Även i autoläge brukar färger, kontrast skärpa etc vara låga. Så att man kan fixa mer i efterbehandling. Du har köpt en systemkamera. De är sådana.
Men du kan ju ändra inställningar för bildbehandling inne i kameran också.
Det du berättar om missnöjd med byte från kompakt till system är väldigt vanligt för de som är vana att använda auto i alla lägen och fortsätter så på systemkameran.
Så är det nog. Men det är ju proffsfotografers bilder som jag tycker kan se så mycket bättre ut och som jag jämför med. Sen jämför jag med verkligheten också ;-)
Är annars van en Canon S95 kompaktkamera som kanske har lite "skruvade" bildinställningar som standard. Använder sällan autoläget på systemkameran utan brukar köra med Av-läget för det mesta. På kompakten använde jag det betydligt oftare. Autoläget på systemkameran såg som du sa ut att använda standard "picture style" vilket innebär att kontrast, mättnad, färgton är neutralt men lite skärpning läggs till (+3 på en skala från -7 till +7).
Jag försöker inte låta mig förföras för mycket av skruvade bildinställningar som tex är extremt vanliga på TV-apparater (brukar ställa om till neutralt, film- eller motsvarande läge). Men skall nog vara ärlig med att jag gillar lite överdrivna färger i alla fall. Den möjligheen fanns ju på den gamla tiden också med olika filmfabrikat. För mycket skärpning kan se ganska groteskt ut, på ansikten tex. Tror också att jag kan se skillnad på optisk skärpa och "photoshoppad" skärpa. Vill sträva efter att få en högkvalitativ neutral bild från kameran. Sen kan man alltid lattja med photoshop etc i datorn om man har tid över.
Det känns som du behöver lite tough love, dvs min teori är att det är bristande kunskap som ligger bakom dina problem.
Rätt skött så skall din utrustning kunna ge mycket fina bilder, förutsatt att det inte är något fel på grejerna.
Min första undran är om du bildbehandlar dina bilder?
En annan konkret reflektion är att en 200/sek är på tok för lång tid för sport om det inte är en schackturnering du fotar.
Som lärare och försäljare vet jag att många nybörjare gärna vill köpa nya prylar för att lösa sina problem, i själva verket är det oftast träning och utbildning som saknas.
Inom ämnet fotografi blir vi aldrig fullutbildade. Det är det som är så bra med foto.
Ja, nog finns det säkert brister i kunskapen. Sen har jag nog haft orimligt höga förväntningar. Det är ju trots allt inga proffsprylar. Det är lite det jag vill försöka förstå - vilka av mina problem beror mest på handhavandefel och vilka beror på dåliga prylar. Vad, hur mycket och varför skiljer sig dyra proffsprylar från billiga amatörgrejor?
Den största skillnaden mellan dina och "proffsens" bilder är förmodligen att de bildbehandlar. Själv har jag nog nästan aldrig tagit en bild som inte blev påtagligt bättre av att sätta vit- och svartpunkt i ett bildbehandlingsprogram och lite uppskärpning.Brukar inte bildbehandla alls.
Den största skillnaden mellan dina och "proffsens" bilder är förmodligen att de bildbehandlar. Själv har jag nog nästan aldrig tagit en bild som inte blev påtagligt bättre av att sätta vit- och svartpunkt i ett bildbehandlingsprogram och lite uppskärpning.
Du har en hel del kvar att lära. Låna en bok om fotografins grunder eller gå en kurs.
/ FiCa1
De flesta wow-bilderna som du säkert tänker på är definitiv bearbetade.
Titta på dessa. Igår fotograferade jag en bro och lät kameran spara en JPG kopia. Dvs ingen annan bildbehandling har gjorts. Blev genast populär på facebook trots de utblåsta (medvetet gort för att passa min arbetsflöde i LR) högdagrarna. Motivet är bra, kompisitionen är bra och tidpunkten perfekt.
Sedan när jag kom hem senare på kvällen tog jag upp RAW-filen i Lightroom och importerade men min baspresetmall och nästintill bara drog i reglaget för att rädda så mkt högdagrar som möjlig och genast blev det en wow-bild enligt mig.
Du har köpt en systemklamera för att få bättre bilder. Bra utrustning är en bra början. Systemkameran är bättre än de flesta kompakt. Nu måste du bara lära dig bildbehandla. Nästa steg är att lära dig bildbehandla RAW för bildbheandla RAW och JPG tycker jag arbetsflödet ser lite annorlunda ut.
Lycka till!
/Stefan
Kanonfint exempel. Trådskaparen skriver ju att han inte bildbehandlar. Det är det som är kruxet. Det går inte att få lika bra bilder direkt i kameran som de som bildbehandlats.
Det viktigaste tillbehöret i någon fotoutrustning är bildbehandlingsprogrammet.
Helt korrekt, men man behöver inte fotografera i RAW för att kunna efterbehandla. Även en jpeg-bild blir avsevärt bättre med lite kärleksfull efterbehandling. Om man är måttligt kunnig och har måttligt med tid tycker jag att det är bättre att fotografera i jpeg och efterbehandla de bilder som man vill satsa lite extra på. Fotografering i RAW kan man ägna sig åt den dagen man känner sig mera avancerad.
För övrigt håller jag med flera av de som skrivit tidigare i tråden; det är oftare problem bakom kameran än i kameran som gör att bilderna inte blir så bra som man önskar sig.
Grundprincipen är dock: fundera på vad som är tillräckligt bra för dig, baserat på dina krav och förutsättningar. Och inse att allting kan förändras med tiden, så lås dig inte vid en uppfattning. Och skaffa dig tillräcklig kunskap för att själv kunna skaffa dig en informerad uppfattning om dina egna behov. Låt aldrig andra bestämma hur du ska bete dig. Lyssna på andra för att få mer kunskap och andra infallsvinklar, visst. Men låt inte andra fatta dina beslut.