Per skrev:
Vem skulle besitta rätten att definiera begreppet 'macro'? Eller vem har någon gång gjort det? Såna begrepp är inte skrivna i sten, och det är alltid "segraren som skriver historien".
Det finns de som hävdar att majoriteten av Fotosidans medlemmar inte pysslar med fotografi, eftersom de inte exponerar ljuskänsliga material, men de blir färre och färre i takt med att begreppet ändrar innebörd.
Per
Om jag ska definiera ordet "makro" så är det motsatsen till mikro. Mikro betyder ju miljondel, men makro är inte ett matematiskt tal(?), utan betyder väl ungefär "stort" som i makrorymden. Så varför ordet makro-objektiv används till närbilder i stället för bilder på Saturnus förstår jag inte.
Men makro-objektiv används till närbilder ner till 1:1 och 1:2 sen tidernas begynnelse, eller "av hävd". Sen att tillverkarna har makro i sina namn på zoomarna är väl egentligen bara konsumetupplysning, att objektivet har fuskmakro som säkert många tycker räcker när det gäller närgräns. Dom objektiven kallas ju inte för makroobjektiv utan just fuskmakro.
Men om 10år kallas det nog bara makro...
Begrepps-förvirring och glidande betydelse finns det mycket av...
Närgräns -från frontlinsen istället för sensorn/film, Lins istället för objektiv, Rygga(hoppa bort) istället för ryggsäck, CD-skiva istället för CD, 2008 istället för -08, (R6) batteri istället för bränslecell.
Batteriet med bränsleceller som används i bilar ändrades till "bilbatteri". Eftersom "batteri" betyder ~en grupp så är det fel att kalla en R3 eller R6cell för batteri, egentligen...
Sensorn ÄR ljuskänsligt, men reagera inte kemiskt utan elektriskt på fotonerna. Om medlemmarna fotograferar eller babblar på forum är en annan fråga...