ANNONS
Annons

ladda ur batterier?

Produkter
(logga in för att koppla)

kirigoe

Aktiv medlem
jag har ett gäng 1800mA NiMH AA-batterier som jag laddade upp 4 åt gången till min gamla kamera. nu använder jag dem till en 420EX-blixt men problemet är att jag använt dem en och en i vissa fall och eftersom de troligtivs är seriekopplade i blixten så kan jag bara ta några blixtbilder innan den inte orkar ladda upp igen. finns det nåt enkelt sätt att ladda ur batterierna utan att t ex köra dem i en cd-spelare i 14h?

tack på förhand,
daniel

downshift.org
 
Varför ladda ur dem?

De senaste teorierna jag hört på fronten NiMH-batterier är att de skall tåla att laddas upp utan att laddas ur helt innan. Fast det skadar nog inte att ladda ur dem helt emellanåt.
Om du vill ha ett enkelt sätt att ladda ur dem kan du använda en ficklampa med rätt batteristorlek. Dock måste det vara en 'vanlig' glödlampa, inte halogenlampa eller liknande. Dessa verkar inte tåla de högre strömarna som NiMH-batterier orkar mata ut. Jag har själv gjort mig av med 2 lampor på det viset .-(
 
Det finns särskilda "smarta" laddare som dels kan ladda ur batterierna och dels känner av varje batteri och ger en bättre påfyllning. De skvallrar också om när ett batteri är slut. Jag vill minnas att Råd och Rön gjorde en test för ganska länge sedan och de kom fram till att dessa laddare ockås var mer skonsamma mot batterierna. De fann att en del av de testade laddarna inte gav riktigt full laddning, vilka det var kommer jag dock inte ihåg och det var dessutom så länge sedan att de ju kan ha blivit bättre nu. Själv har jag en som jag köpte på Claes Ohlsson och den funkar bra. Nackdelen är väl att de kostar några hundra i inköp, men om man är flitig användare så kanske det ändå är en bra affär.
 
Uffe: En 'vanlig' eller en halogenlampa med samma watt/volt-angivelse laddar ur batterierna med samma strömflöde, så av den anledningen kan inte lamporna gå sönder.
Det är alltså förbrukaren (lampan i detta fallet) som bestämmer hur högt strömflödet blir.
Se bara till att använda en lampa med rätt spänning (4 * 1,2V = 4,8 Volt om du ska ladda ur alla i en ficklampa) så håller nog även halogenlampan.

Daniel: Jag känner till problemet och det skadar säkert inte att någon gång ladda ur batterierna helt. Men många gånger när man märker av de problemet som du beskriver, så är det ett av batterierna som inte håller måttet riktigt.
Efter en full-laddning bör du låta batterierna ligga 1-2 timmar och sedan voltmäta dem. Ofta visar sig ett vara ganska mycket lägre i spänning än vad de andra är och då är det bara att byta ut det batteriet.

// Gabbe.
 
Foto-Gabbe skrev:
Det är alltså förbrukaren (lampan i detta fallet) som bestämmer hur högt strömflödet blir.
Se bara till att använda en lampa med rätt spänning (4 * 1,2V = 4,8 Volt om du ska ladda ur alla i en ficklampa) så håller nog även halogenlampan.


// Gabbe.

Ber att få ha en avvikande mening: strömmen som flyter genom den elektriska kretsen (batteriet och glödlampan) bestämms av alla ingående delar. Ur batteriets synvinkel finns mer än bara glödlampan som begränsar strömmen: batteriets interna resistans. Om denna är ovanligt låg blir den en faktor att ta hänsyn till om du tänker belasta batteriet hårt (som med tex de flesta halogenlampor).

Den som vill kan göra samma 'experiment' som kostat mig två halogenlampor: ta en Maglite i passande storlek och byt ut de vanliga batterierna mot lika många fullt laddade laddningsbara batterier. Tänd. För mig blev det så att ficklampan lös med bländande vitt sken. Och mycket starkare sken än vanligt. Men efter cirka en halv sekund var det slut. I båda fallen berodde det på att halogenlampan blivit utbränd.
 
Om du stoppar batterierna i en ficklampa för urladdning, så är de oftast seriekopplade.
Detta kommer ge effekten att när det sämsta batteriet är urladdat så kommer lampan att slockna, och ingen mera ström kommer att tas ur de bättre batterierna.

Om du vill ladda ur alla batterierna helt måste du parallellkoppla dem, när ett batteri då tar slut påverkar det inte de andra batterierna, utan de ligger också och blir urladdade tills lampan slocknar.



edit: Det ni pratar om kring att lampor brinner beror förmodligen på att lampor inte har en konstant linjär resistans. Det kan vara så att lampans resistans minskar när den blir lite varmare än vanligt (läs när man använder annorlunda batterier), och just därför ökar strömmen, enligt Ohms lag. Detta blir en ond cirkel då lampan blir varmare och varmare, och strömmen blir högre och högre. Till slut brinner tråden av och lampan går sönder.
 
Gustav: Jag har förstått att det tog slut i diskussionen och tur var väl det för den hade väl pågått i evighet annars. Din teori faller på att resistansen ökar ju varmare lampan blir och då sjunker strömmen istället. (De brukar ju kyla ner kablar bl.a. för att få fram så kallade supraledare)
Man kan också se detta fenomen om man mäter momentanvärdet på strömmen när man slår till t.e.x. en halvljus lampa på en bil och just i tillslagsögonblicket så flyter en betydligt högre ström de första tiondels sekunderna innan tråden blir varm för att sen sjunka det till de 5A som det ska ligga på.

// Gabbe.
 
Det är också en risk när man serie urladdar, att en eller flera celler polvänder d.v.s laddas bakvänt så länge en bra cell är igång och det är väl en orsak till att en sats batterier snabbt tar slut. Så är ju fallet med blyceller som inte får sjunka många tiondelar förrän de tar skada. Rätta mig om teorin är fel.
 
Sigge: Du har helt rätt om blycellerna.
Det finns en regel som kallas "12/12"-regeln när det gäller blyackumulatorer (bilbatteri m.m.) och den går ut på att spänningen inte får understiga 12 volt längre än 12 timmar, för då är batteriet obotligt skadat.
Det betyder ju inte att det är fördärvat men att det tappar en viss procent av den totala kapaciteten helt beroende på hur länge spänningen varit under 12 volt och som det aldrig kan återhämta.

Och med serieurladdning av batterier finns också risken som du berör. Därför är det inte helt oviktigt att matcha batteri tillsammans (förutsatt att man har mer än en omgång) så det går att kräma ur så mycket som möjligt och för att en ev. urladdning blir så oskadligt för batterierna. Det bästa är säkert att ladda ur dem parallellt om det går.
Jag har helt slutat med urladdning sen jag gick över till NiMH och Li-ion, men försöker då och då få förbrukaren att ta ur det sista innan man byter batteri. Inte alltid man har möjlighet till det dock.

// Gabbe.
 
Senast ändrad:
Jörgen: Jag skrev att det _kan_ vara så att...
jag hävdade m.a.o. inte att det alltid är så.
 
Daniel

Du ska helst inte använda någon lampa för att tömma dina batterier för den tömmer dem helt och hållet på energi och spänningen sjunker under 1.0 Volt slutspänning som med tiden kommer att förkorta livslängden på dina batterier avsevärt. Glömmer du lampan på med dina batterier för länge så kommer dem att reversera sig och blir helt och hållet obrukbara.
Köp helst en bra microprocessorstyrt batteriladdare som har ( helst ) flera sätt att avbryta ladningen när batterierna är fulladade. En sådan laddare har timer och temperatur säkerhetsavbrytare helst men också, om möjligt
"- (minus) Delta Volt avskänning ".

Vanliga och billiga laddare som du köper i ett paket med fyra laddbara Ni-Mh batterier har inte dessa finesser och dessvärre dem värmer upp batterierna för mycket och förkortar dess livsläng också.

En bra laddare kostar lite mer i början men håller dina batterirnas livsläng längre och du kan ladda flera storlekar av batterier ( AAA, AA osv.) med samma laddare. Dessa laddare brukar ha en urladningsfunktion också ifall det behövs.


Här kan du hitta lite mer info
http://www.steves-digicams.com/digi_accessories.html#batteries
 
Vill bara påpeka, som ni säckert vet att när det gäller NiMH så är laddaren enormt mycket viktigare än att man laddar ur dem. Har du en billig laddare typ GP's som säljs på stormarknader så kvittar det ifall du laddar ur batterierna du förlorar livslängd ändå.

När ni köper laddare så är det viktigt att den har dV avstängning och separat laddning av varje cell. Det är värt att lägga lite extra pengar på detta. En Ansman laddare från elfa är t.ex ett mycket bra val.

Martin, som byggt laddare till dyklampor.
 
Nu har väl iofs GP ung 5 olika typer av laddare, det är väl iaf några av dom som borde funka.... varför jag vill veta detta är för att en kompis jobbar på teknikmagasinet = personalpris på GP laddare och batterier.
 
Hej

Ursäckta generaliseringen, självklart är inte alla GP´s laddare dåliga. Men de billiga varianterna som säljs på typ varuhus och som det görs reklam för på tv är inte bra. Visst det dödar inte batterierna men även liten överladdning med svag ström är inte bra.

Läste lite på GP's hemsida (http://www.gppowerbank.nu/). Den var väldigt allmän utan några tekniska spec. men jag kom fram till att de 2 laddare som jag skulle rekomendera ur GP's sortement är "GP Powerbank smart" och "GP powerbank rapid" varav den senare säljs av teknikmagasinet. Dessa har båda dV och temperatur kontroll. Skulle nog helst köpa rapid eftersom den inte krämar på riktigt så mycket som smarten (1600 mAh vilket på sämre batterier kan bli mer än 1C och det är inte rekomenderat).
Lycka till med era laddnings köp.
 
Det var väl ung det jag kom fram till också, att rapiden verkar den bästa. Teknikmagasinet säljer smart också men det känns lite vanskligt. Dom hade dock kurvor på batterierna hos gp. Men sparsmakat på tech specs.
 
Det var väl ung det jag kom fram till också, att rapiden verkar den bästa. Teknikmagasinet säljer smart också men det känns lite vanskligt. Dom hade dock kurvor på batterierna hos gp. Men sparsmakat på tech specs.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar