Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Lågenergilampor till förstoringsapparaten?

Produkter
(logga in för att koppla)

hsjunnesson

Medlem
Iom. att vi nu befinner oss i glödlampans skälvande sista stunder i Sverige, vilka alternativ finns till förstoringsapparaten?

Det kanske finns olika typer av lågenergilampor, men dom jag har till belysning inomhus tar dels lång tid på sig att tändas, men även efter den drar igång känns det som ljusets kvalitet skiftar långsamt över en längre tid, medan den värms upp.
 
Halogenlampor av olika slag kan säkert gå att använda med bättre resultat än lågenergilampor.
Jag hade för många år sedan en Durst med färghuvud, 3000 någonting tror jag den hette och den hade 2 st 1000W halogenlampor med kylning.
 
Har för mig att opallampor till förstoringsapparater inte kommer att beröras av förbudet, dom kommer nog däremot bli ganska dyra eftersom tillverkarna kommer att vara få. Men de flesta förstoringsapparater anvönder ju halogenlampor och dom blir det väl inget förbud mot?

Om du går in på Photax.se så har dom ett ganska stort utbud av lampor till förstoringsappareter.
 
Nä, kompaktlysrör borde inte vara någon hit. Dels bör det bli väldigt ojämnt på korta belysningstider, och dels så skulle det nog slita en hel del på lamporna att tändas och släckas. Undrar just hur LED skulle funka...då blir det ju strömsnålt så det förslår.
 
När det gäller LED så har jag för mig att jag hört att de inte är tillräckligt exakta i utlysning och färgspektrum ännu. Jag hade tidigare funderingar över att göra ett variabelt kall ljushuvud bestående av olika LED lampor och fick då svaret att lamporna inte är tillräckligt snäva i toleranser och att de även varierar över tid.

När det gäller ljus till förstoringsapparater måste ju även färgtemperaturen vara någorlunda konstant över tid om det inte skall bli ett lotteri att köra med variabel kontrast papper.
 
Intressant! Tänkte just i de banorna. Men jag undrar om det fortfarande stämmer? Det finns ju gott om video- och fotobelysning byggt på LED, som kommit på senare tid, och det borde rimligtvis vara ett känsligare ändamål. En tanke, eller undring, bara.
 
De flesta apparater med färghuvud/blandboxljus använder halogenlampor, och de är inte förbjudna. Kondensorapparater använder opallampor av glödlampstyp och man kan ju köpa såna utanför EU om förbudet kommer gälla även dom (vet inte hur det blivit med det?). Äkta kalljus använder ju lysrörslingor och även såna får ju tillverkas (fast det görs väl bara av en enda firma i USA vad jag känner till) och de som finns är gamla som fortfarande fungerar, har själv en sån Durst kalljus från 50-talet som fortfarande fungerar bra. Photax köpte också in ett jättelager med opallampor när man fick kännedom om det förbud som nu gäller, vilket ska räcka i flera år. Detta eftersom det då rådde osäkerhet om hur det skulle bli. Och lagren får man ju sälja ut.

Det största problemet som jag ser det med glödlampsförbudet är när man ska tända ljuset och kolla bilden i mörkrummet. När man sedan släcker så finns fortfarande lite ljus kvar i både lågenerilampor av lysrörstyp och de nyare ledlamporna. Det kan göra att fotopapperet slöjas om det dröjer kvar lite ljus i lampan trots att den släckts. Har själv därför köpt in ett stort lager 60 watts glödlampor som jag använder i mitt mörkrum som vitbelysning för att bedöma bilderna i. De slocknar helt när man släcker dom och kan alltså inte slöja fotopapperet om man skulle ta fram det direkt efter att man släckt.

http://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.