Men alltså nu har jag sett många inlägg här ang. ljusstyrka. Att det är det som skiljer. Det gör det mkt på fasta gluggar och i många andra fall, men om vi nu pratar normalzoom kit.
Ljusstyrka är en av en hel massa av stora och små faktorer som ofta (men inte alltid) skiljer enklare optik från bättre (och därmed dyrare.
Det vara bara
ett exempel på skillnad.
Canon Objektiv EF-S 18-55/3,5-5,6 IS 2 095,00 SEK
Canon Objektiv EF-S 15-85/3,5-5,6 IS USM 9 795,00 SEK
Självklart har den dyrare gluggen mkt bättre brännvidd. Men som sagt, här existerar inget ljusstarkare objektiv. Du betalar alltså 7 700 (!) mer för extra brännvidd och bättre känsla i byggkvalitet.
Nu har inte den nya 15-85 testats ännu, men låt oss för ett ögoblick se till specifikationer och vad vi med största sannolikhet kan förvänta oss av det. Utöver extra brännvidd och bättre byggkvalitet så får du med stor sannolikhet fördelar som:
- snabbare fokusering
- bättre bildkvalitet vid närgränsen
- jämnare bildkvalitet över bildytan
- mindre vinjettering
- mindre distorsion
- bättre coatings så du får mindre flare och interna reflektioner i motljus
- snyggare och bättre oskärpeteckning rakt igenom hela zoomomfånget, och inte bara på full bländaröppning
Ta en titt på den optiska konstruktionen, 18-55 har 11 linselement i 9 grupper medan 15-85 har 17 linselement i 12 grupper. Nu är många linselement i sig ingen fördel - men det säger en hel del om hur mycket mer avancerad och därmed dyrare konstruktionen blivit. Enkelt uttryckt: de har valt en mycket mer tillkrånglad konstruktion för att få de fördelar de är ute efter - vilket höjer priset rejält.
Du skriver själv "extra brännvidd" som en mindre detallj - tänk på att svårigheterna att bibehålla bildkvaliteten hos en zoom förmodligen fördubblas för varje millimeter du gör det kortare i vidvinkeländen.
Fasta vidvinklar är svåra att konstruera så de bli bra. Vidvinkelzoomar är en mardröm att konstruera så de blir bra.
Bara att gå från 18 mm till 15 mm i vidvinkeländan står nog för den allra största delen av prisskillnaden - i alla fall så länge man har ambitionen att bibehålla bildkvaliteten. För att inte sedan tala om att förbättra den.
Givetvis finns det ingen garanti att ett dyrare och mer avancerat objektiv verkligen är bättre. Hur bra den nya 15-85 är får vi se i kommande tester. Men Canon brukar veta vad de håller på med och det mesta tyder på att du får ett avsevärt bättre objektiv för de 7700 kronor du betalar extra.