Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Kvälls foto, stora problem med skärpa..

Produkter
(logga in för att koppla)

Fredrik Nordström

Aktiv medlem
Hejja, har vid allt för många tillfällen jag sett att jag har seriösa fokus problem kvälltid, tänkte ni kanske kunde hjälpa mig lite här... Objektivet jag använt är: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM med Is´en på.

1 - Använde 3 fokuspunkter, två på vägbanan, en på ena pelaren..
http://www.fredriknordstrom.se/galleri/pictures/helvete0001.jpg
Modell Canon EOS 350D DIGITAL Slutartid 13s Bländare f5 Brännvidd 75mm ISO 200

2- Låste fokuspunkten på mittersta, och tog på vägbanan mitt på bron.
http://www.fredriknordstrom.se/galleri/pictures/helvete0002.jpg
Modell Canon EOS 350D DIGITAL Slutartid 4s Bländare f8 Brännvidd 28mm ISO 200

3 - Enda som blev hyffsad, men ändå inte nöjd..
http://www.fredriknordstrom.se/galleri/pictures/natt0003.jpg
Modell Canon EOS 350D DIGITAL Slutartid 13s Bländare f11 Brännvidd 28mm ISO 200

Hjälp mig lösa detta otroliga problem, jag är långt från bra på fota.. Därav ställer jag mina dumma frågor.
Tacksam för svar & hjälp!
Mvh // Fredrik
 
Vid kvälls/nattfoto på längre avstånd så är det lämpligare att gå över till manuell fokus. På dessa avstånd så gäller oändlihetsinställning på objektivet, med viss reservation att man på de flesta objektiv kan få lägga sig lite innan oändlighetssymbolen på objektivet för att hamna rätt. Testa & se när du tycker att det ser som skarpast ut, i detta fall så bör du kunna bedömma det genom att kika på en ljuspunkt när du ställer skärpan.

//Larsa
 
Ställ skärpan manuellt. Bron ligger dessutom så långt bort att du kan ha skärpan på oändligt¨så det finns ingen anledning att använda af där.
 
Stativ?

Jag skulle välja en bländare runt 8-11 för detta motiv och sedan lämlig slutartid, samt ISO 100 eller 200. Allt uppsatta på ett stativ md IS avslaget. Fokus skulle jag ställa in med mittersta punkten mot en ljusskälla på bron och sedan komponera om. Ljusförhållanderna är inte de bästa för att autofokussystemet ska fungera optimalt.
 
Vid så långa tider behöver man även att stabilt stativ och helst trådutlösare (eller självutlösaren i kameran). Helst även spegeluppfällning.
 
Ni är bäst!

Ni är bäst! Tack för era snabba svar, självklart använder jag stativ, samt fjärr.. Ska prova med manuell fokus istället.. Is´en dessvärre på i detta läge....

Angående fokus punkterna då, ska man låsa den i mitten och skjuta i mitten av bron, eller ska man ha öppet förslag och låta kamerna lägga dom där han vill?

Åter igen, tack för era svar.
Mvh // Fredrik
 
Re: Ni är bäst!

norda83 skrev:
Ni är bäst! Tack för era snabba svar, självklart använder jag stativ, samt fjärr.. Ska prova med manuell fokus istället.. Is´en dessvärre på i detta läge....

Angående fokus punkterna då, ska man låsa den i mitten och skjuta i mitten av bron, eller ska man ha öppet förslag och låta kamerna lägga dom där han vill?

Åter igen, tack för era svar.
Mvh // Fredrik

I detta fall så ska du överhuvudtaget inte använda AF. För övrigt så är det ett stort lotteri att låta kameran välja fokuspunkter, välj själv.

Vid fotografering av rörligt motiv & kontinuerlig AF så kan autoval av punkter vara användbart, aldrig annars...
 
Den sista är väl helt ok! Vad gäller dom två första så är ju inte problemet att fokus ligger fel, i alla fall inte det stora problemet. Det syns ganska tydligt att det är rörelseoskärpa det är frågan om. På första bilden syns det att kameran flyttat sig i sidled under exponeringen, syns på lamporna på vajrarna. Även på andra bilden kan man se att kameran inte varit stilla.
 
det e ju inte fokus som spökar här, det e rörelse okärpa. sätt kameran på stativ nästa gång, så ska du se att det blir bättre :)
 
Han har använt stativ & även fjärr, håller dock med er om skakningsoskärpan...

Ibland så kan det räcka med att röra sig bakom/bredvid kameran & därmed få stativet med kameran att röra sig om underlaget är instabilt.
 
Var det helt vindstilla? Att bara använda stativ räcker inte alltid, det krävs också att det är ett fullgott stativ och att man anpassar användningen efter eventuella begränsningar. Enligt profilen har trådstartaren ett Velbonstativ av lite enklare modell. Såna är i regel inte så stabila utan kan ställa höga krav på brukaren.
 
Med IS påslaget när kameran står å ett stativ finns altid möjligheten att IS överkompenserar för skakningar som inte finns. Dett kan inducera skakningsoskärpa i bilden.

Rekomendationen från Canon är att slå av IS vid stativanvänding, just för att oavanstående problem kommer att inträffa.

Stativiet behöver även vara stabilt vid långa exponeringstider så att det inte gungar i vinden.
.
 
Perfekt!
Ska ut igen nu ikväll och fota mer, gillar verkligen kvälls foto, får bara inte ordning på bilderna =) Men nu har ni lärt mig en del..
Tyckte det verkade lite knepigt med rörelse oskärpa.. Men det är väl som ni säger, jag tog en steg bakåt och "marken" rörde sig..

Omständighetern
- Stativ
- Fjärr
- Vindstilla

Så det måste ha varit att något kom i rörelse, samt att is va påslaget.. Nya tappra försök på gång!
Mvh // Fredrik
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto