Annons

Katz Eye™ Focusing Screen for the Olympus E-300

Produkter
(logga in för att koppla)

Knight Palm

Aktiv medlem
Jag såg just i ett annat forum att nu kan man köpa en utbytbar sökarskiva med snittbild, för att bättre kunna nyttja de gamla manuellt fokuserande objektiven till sin E-300.

Visst kostar sökarskivan en slant att skicka efter, men visst vore det kul att bättre kunna fokusera med de gamla objektiven typ OM Zuiko 300mm/F4.5, eller med det fina makrot OM Zuiko 50mm/F3.5. En nackdel är att den påverkar dessutom exponeringen, så att man får kompensera med [+2/3, +1.0] EV.

Samtidigt, så är ju sökarbilden i E-300 inte så särdeles stor, om man jämför med samma objektiv monterat på gamla OM4:an. Undrar just vad Olympus tänkte egentligen, när de valde att sjösätta ett helt nytt Four Thirds System, med en sensor som bara är 13mm hög i jämförelse med gamla OM-Systemet med 24mm. Nog måste de ha insett nackdelarna, eftersom de ju ansträngde sig så att göra just sökaren så bra som de gjorde i E-1:an.

E1:an ja, kanske borde man ha skaffat en sådan till de gamla OM Zuiko objektiven istället?
Fast nu ser det ju ut som om Olympus tänker kringgå det problemet med en liten sökare till 4/3-systemet med elektroniska dito, samma metod som till de digitala filmkamerorna bl.a.
LiveView heter det visst...

E-1, E-330, eller kanske en E-2 som lanseras till Fotokina i höst? Jag funderar på om man skulle köpa ytterligare en kamera, vad skulle det då bli? Visst vore det bra om ens gamla gluggar passade till en ny kamera, men det är inte alldeles nödvändigt. Tänk istället om Hasselblad skulle lansera en Hasselblad Rebel med ett kit-objektiv för glada amatörer? Det skulle vara något att kika igenom och komponera med!

P.S. Bifogar en bild på olika sensor storlekar.

Obs!
När det gäller installation, så säger KatzEye Optics, att man rekommenderar en kameraverkstad att utföra bytet:
The focusing screen in the Olympus E-300 can NOT be changed by the user. Although the Katz Eye™ screen is a directly replacement for the original and no modifications or calibration are required, the actual procedure to change the screen is very difficult and should not be attempted by the average user. Because of this, installation instructions will NOT be provided.

Ref:
 

Bilagor

  • sensorss.gif
    sensorss.gif
    8.2 KB · Visningar: 380
Tjena Tore! Hur är läget?

Såg du kanske att jag bytt ut min mattskiva i min EOS 300D mot en med snittbild? Jag köpte en mattskiva till en 35mm-kamera och slipade ner den till samma dimension som originalet, skivan kostade 100kr i en fotobutik i Stockholm. Det skulle kanske gå att göra samma sak med E300'an? Man får antingen slipa fram dom där små klackarna, eller limma dit nya.

Jag kan bara rekommendera att byta mattskiva, det blir ett lyft! Jag har haft min några månader nu och det är så bra, jag missar inte en enda fokusering längre. Helt plötsligt går det att fokusera manuellt säkert.
 
Tjena!
Den tjänar dig väl, din EOS 300D trotjänare. Kul att höra att en ny mattskiva ger sådant lyft. Varför levererar inte fabrikanterna då med en sådan isåfall? Är det nackdelar med exponeringen, eller helt sonika att det inte behövs med de autofokusobjektiv man hellre vill sälja. Dina positiva erfarenheter inspirerar, men du har också en större sökare än den på min trotjänare, E300:an. Tack för rekommendationen.
Ha det gott!
 
Nja, det är väl så enkelt att Svensson tycker det är enklare att se när en liten röd plupp tänds än att förstå en snittbild. Och visst, i teorin behövs inte snittbilden. Sen är det kanske lite billigare att producera en skiva med lite markeringar än en med snittbild och mikroprisma.

Fördelar:
- Man ser tydligt hur autofokusen lyckas
- Man kan fokusera manuellt

Nackdelar:
- Fokuslamporna syns inte (om det är en nackdel?)
- Kameran överexponerar ca 0,25 steg (märks sällan)
- Alltid lite nervöst att mecka med kameran
- Kamerans autofokuspositioner syns inte

Det här gäller 300D, tex 20D ska visst ha en andra skiva för autofokuspunkterna, så där syns både markeringarna och lamporna även med ny mattskiva. Överexponeringen beror på vilken mattskiva man råkar få tag på.

Jodå, min 300D kämpar på, ett gäng bilder igår på bilmässan, inte en enda missad skärpa på över 60 bilder. :)
 
Helt rätt, sökaren kan bli mörkare, i mitt fall har jag mätt upp det till så där 0,25 steg. Eftersom ljusmätningen sitter uppe i sökarhuset, efter mattskivan, överexponerar min kamera lika mycket.

Det bästa vore givetvis att få tag i en skiva som är lika 'mörk' som originalet. I mitt fall är det så lite skillnad att det helt klart är värt det.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.