Nog svårt att veta med den korta beskrivning TS givit av sina behov. Bra kamera javisst, men har inte jättebra autofokus och inte jättebra sökare. Mycket av detta förbättrades dock i den efterföljande X-E2 modellen som nog kan gå att få in i budget den med i vart fall som begagnad.
Vad TS kan fundera över till att börja med är om han vill ha spegellöst, eller spegelreflexsökare (DSLR). Spegellösa är små men drar mycket ström, vilket i sin tur innebär att de ofta går ned i sovlägen för att spara ström som det sedan tar en liten stund att vakna ur. T.ex. tar det ofta något kort ögonblick innan sökaren tänds när man sätter kameran till ögat vilket gör att man förlorar kontakten med motivet en kort stund vilket i sin tur gör att de inte blir lika snabbarbetade som DSLR modeller. Att tänka på om man väljer spegellöst är att skaffa extrabatterier.
Annat att tänka på är dynamiskt omfång och färgåtergivning , ofta viktigt t.ex. vid landskapsfoto.
Här är det även bra om kamerorna saknar antialiasing filter.
Ett antialiasing filter har till funktion att göra bilden tillräckligt oskarp för att sensorn ska kunna läsa av den rätt utan att skapa moire effekter. Ju högre pixeltäthet desto mindre risk för moire. Därför saknas antialiasfilter på en del nya kameror med hög pixeltäthet. T.ex. Fujifilms kameror, Nikon D7100, Pentax K-3. Pentax K-3 har ett på och avslagbart antialiassystem som fungerar så att kameran skakar på sensorn för att få tillräcklig oskärpa i det lägen moire är ett problem. (T.ex kan det vara problem med vissa textilier med fina repeterande mönster)
Hade det inte varit för man på vissa modeller med hög pixeltäthet kan slippa antialiasfilter hade jag sagt att antal megapixlar inte spelar någon roll. Om vi bortser från detta så avgör antalet megapixlar hur stora bilder man kan skriva ut, och ska man inte göra bakgrundsbilder till mässmontrar så har
allt man kan köpa i den här prisklassen mer än nog. Det är inga problem att få bilder som ser vettiga ut i A2 eller A1 med någon kamera i de här prisklasserna. Viktigare då att titta på dynamiskt omfång och brusegenskaper i svagt ljus.
Bra modeller som skulle kunna vara intressanta för TS förutom fujipaketet som länkas ovan är:
Nikon D7100, saknar antialiasfilter, snabb autofokus, stort tillbehörsprogram, klen buffert för serietagning men som TS specificerar sina behov är det nog inget problem.
Pentax K-3, Bättre byggkvalitet, än D7100 inte lika många objektiv att välja mellan som hos Nikon, bra användargränssnitt och innovativt tänk.
Canon 7D, 70D Bra val om man behöver snabba kameror för sport , fågel eller andra snabba djur. 70D bra för autofokus vid video. Inte riktigt lika moderna sensorkonstruktioner som Sony sensorerna i Nikon och Pentax, men jag vi pratar inte om några jätteskillnader. Mycket optik att välja bland precis som för Nikon.
Vad det gäller spegellöst titta på Fujifilms modeller och Sony A6000. Ingen av dem har lika stort tillbehörsprogram som Canon, Nikon eller Pentax. Sony A6000 har förmodligen bäst autofokus av alla spegellösa idag, och är ljuset bra kan den nog tävla framgångsrikt mot bättre DSLR system i autofokushänseende.
Slutligen gå ut och känn på kamerorna, välj en kamera som känns bra att använda. Skilnadderna jag beskriver ovan är små och det är inte värt att välja något som inte känns bra bara för att få en lite bättre sensor. Det finns inga Canon fotografer som går hem och gråter för att deras bilder är dåliga för att det inte sitter en Sonysensor i deras kameror.