Omnicolor
Aktiv medlem
Vad gjorde jag?
Parafraserade ett Palme-citat så att ett löjets skimmer drogs över jämförelsen mellan att ta in en kamera utan att tulla och statsministermord.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Vad gjorde jag?
1. 500 kr-gränsen för gåvor gäller inte om du själv för in dem, utan bara när givaren skickar gåvan från ett annat land till Sverige.Jo det spelar visst roll om det är en gåva, du behöver inte betala tull för det.
Jo det spelar roll om den är begagnad eller ny, priset sänks om den är begagnad, då kan han ha köpt den för 4000kr.
3: ingen aning, hade läst någonstans att det var världsgaranti, kanske var objektiven då.
Edit: Kollade nu, det är om det ä under 500kr gåvan är för.
"Q. What is Canon's EOS camera warranty?
A. All models distributed by Canon USA have a 1 year parts & labor warranty which is valid worldwide."
Det är möjligt att det är olagligt att köpa varor i annat land för att undvika moms i Sverige.
Men är det värt att bli upprörd över denna småskaliga lagöverträdelse?
Vem drabbar brottet?
Svaret blir naturligtvis samhället/staten/folket/allmänheten.
Och då inställer sig frågan: blir folk i gemen upprörda över småskalig varusmuggling av kapitalvaror för eget bruk? Är det ett brott enligt det allmänna rättsmedvetandet? Jag är rätt övertygad om att så inte är fallet. Har jag fel?
Och om folk i gemen, i en vidare bemärkelse staten eller samhället, inte ser något moraliskt problem med småskalig smuggling av kapitalvaror för eget bruk, och folk i gemen samtidigt får betraktas som brottsoffret finns således ingen egenlig moralisk grund för lagstiftningen.
Det är alltså det som, så vitt jag uppfattar det, skiljer det diskuterade brottet från exempelvis statsministermord och stöld från pensionärer.
Brottsoffret självt uppfattar inte brottet som ett brott. Brottsoffret uppfattar eventuella straffrättsliga konsekvenser av lagstiftningen som paragrafrytteri och inte rättvisa. Det är detta faktum som ger oss moralisk tillåtelse att ifrågasätta lagen i just det här fallet. Har jag fel?
Jag har iofs inte rest på det sättet sedan Sverige blev EU-medlem, men såvitt jag förstår ska varan förtullas när den förs in i EU. Jag vet inte hur stort fribelopp man har i Danmark (i Sverige är det ju 4300 kr) men kan tänka mig att gränsen (precis som tullsatser osv) är en EU-standard. Även momssatsen är ju densamma i Danmark och Sverige.Erland, du verkar ha koll på tullregler, om man handlar utomlands och reser via Kastrup, var betalar man tullen? Är det på Kastrups flygplats?
Både Sverige och Luxemburg är medlemmar i EU. Det man medför från Luxemburg till Sverige är alltså inte tull- eller skattepliktigt (om vi bortser från de svenska specialreglerna för alkohol). Man kan givetvis ha olika åsikter om EU och Sveriges medlemskap.Det bär mig egentligen emot att mata trollen men eftersom tråden spårat ut till en moraldiskussion för länge sedan måste jag ändå av nyfikenhet fråga dessa moraliska väktare som likställer undlåtenhet att betala svensk moms med stadsministermord:
Om en svensk medborgare då reser från New York med en nyinköpt Canon 60D till Luxemburg och betalar tull och moms till Luxemburg, som bara har 15% moms, är med i EU och därmed är det juridiska på grön kvist. Sverige har fortfarande fått in noll spänn men allt är nu fullt lagligt, känner ni er fortfarande som bestulna svenska medborgare som skall jaga denna individ som en rånare eller mördare eller känns det lugnt då?
Både Sverige och Luxemburg är medlemmar i EU. Det man medför från Luxemburg till Sverige är alltså inte tull- eller skattepliktigt
För övrigt tror jag inte det är någon som "likställer undlåtenhet att betala svensk moms med stadsministermord" (sic).
1. Jag tror att de flesta av oss vill betala så lite som möjligt (inte bara i skatt utan öht) inom de lagar och regler som finns. På vilket sätt skulle det vara konstigt?Intressant. Skatteplanering är alltså ok så länge det i domstol inte strider mot lagar och regler? Har du förmåga att begripa vad det innebär?
Jo du.
1. Jag tror att de flesta av oss vill betala så lite som möjligt (inte bara i skatt utan öht) inom de lagar och regler som finns. På vilket sätt skulle det vara konstigt?
Menar du att det inte skulle finnas någon skillnad mellan att bryta mot lagen och att inte bryta mot lagen?
2. Om du tror att jag "likställer undlåtenhet att betala svensk moms med stadsministermord" (sic) får du nog läsa vad jag skrivit en gång till.
Jag har inte likställt "att ta in en kamera från NY genom grön ingång med att bryta sig in hos en pensionär och stjäla hennes pengar". Läs vad jag skriver.Det är tur (för dig) att du inte företräder Tyska lägerregler 1943 eller nåt i Nordkorea 2010 utan istället Sverige 2010. Du ser ingen skillnad men det är många andra som gör. Ingen kan hjälpa dig.
Mitt tips till dig är att läsa vad du själv skriver. Och sen inse hur korkat det uppfattas att likställa att ta in en kamera från NY genom grön ingång med att bryta sig in hos en pensionär och stjäla hennes pengar.
Och apropå det så är det lite intressant att du i samma inlägg börjar jämföra nazistiska koncentrationsläger med svenska tullregler...