Annons

Köp av blixtar.

Produkter
(logga in för att koppla)

Zewrak

Aktiv medlem
Jag har spenderat ett par dagar med att läsa på om studioblixtar.

Uppenbarligen är Kaffebrus och D-lite2 de blixtar som verkar diskuteras mest i amatörsammanhang. Jag har tittat på båda alternativen.

Men nu har jag även tittat på Visico blixtrarna från Photax. Speciellt detta set:

Paketet innehåller följande:
3 st Visico Excel 300+
3 st Belysningstativ
2 st Softboxar 60x90 cm
1 st Visico Paraplyreflektor
1 st Silver paraply
1 st Förvaringsväska för 3 blixtar och stativ
1 st Tristar Radiosändare och mottagare, 1-kanal
3 st Synksladdar
Nätkablar 240v

Dvs. 9.37Ws-300Ws. Vilket låter som en bra range för en amatör. Då man kan gå relativt långt ner men ändå ha relativt hög kraft. Stativen är luftdämpade och extra lamporna verkar inte som om de ska ruinera mig, utifall mot förmodan jag kör slut på dem.

Laddtiden ska vara mellan 0.3 och 1.0 sekunder vilket kanske är glädjesiffror men det låter ju bra. De är fläktkylda och har 150w inställningsljus.

Och det är Bowens bajonett på tillbehör så det är inga problem.

Om jag jämför det med D-Lite och Kaffebrus paketeten känns det ganska bra. Det här paketet kostar drygt lika mycket som standard paketet med D-Lite 2, och då känns det som det är betydligt mer än D-Lite2 paketet.

Det kaffebruspaket som ligger närmast på Kaffebrus är väl

3st 220Ws blixtar
3st stativ (maxhöjd 2 meter)
2st softboxar 40 x 60 centimeter
1st paraply i silver
1st filterset med klaffar
1st rejäl väska

Kaffebrus setet är ju dock mindre kraftfullt på alla sätt.

Visico har också större Softboxar med i sitt paket.

Några reflektioner? Och ja, jag vet att jag skulle haft PRO eller Ranger set. Men det finns inte. Så jag behöver inte veta vilka dyrare set jag skulle haft. :p
 
Hej, känns som att det är 2 helt olika nivåer av blixtar.. jag började med Kaffebrus och har 3 issues som gjorde att jag köpte till en "större" blixt liknande Visico;

- Kaffebrus går endast ner till 1/8 av full kraft, det kan ofta vara för mycket.
- Det är en mindre blixt som är mekaniskt klenare, fungerar dåligt att hänga på större softboxar, för det vill man!
- Till Bowens fästet (som Visicon har ) finns en mängd tillbehör, medan till Kaffebrus finns endast en handfull.

Men det är ju en helt annan prisklass, jämförelsen haltar lite.
 
Hur mycket styrka som behövs beror ju lite på hur stor lokal man har oxå. Det är å andra sidan praktiskt at ha lite extra kräm om man skull byta lokal nån gång och behöver lite större avstånd mellan modell och blixt ( dock ökar mängden ljus som behövs, nåt vansinningt med avståndet. En dubblering av avståndet innebär att man måste ha 4 gånger så starkt ljus ).

Själv fotar jag enbart hemma och klarar mig bra på bla a två st av kaffebrus billigaste paket, Lite-setet. De är på 110 ws.
 
Som de säger så är det bra att tänka på är att inte ha för starka blixtar om man kör inomhus och vill ha riktigt soft ljus. Lekte lite med mina igår för att se hur stor bländare jag kunde ha.

Mina blixtar är på 250Ws och går att ställa ner till 1/16 dvs ca 16Ws.
Sätter jag då 2 st sådana på var sin sida om ansiktet (butterfly) på armlängds avstånd med en softbox med enkeltyg och har iso 100 på kameran så kunde jag max ha bländare 5 innan det började fräta ut. Så vill man fota med väldigt stora bländare så vill man kunna sänka effekt ännu mer, alt. flytta blixtarna en bit bort (men då krymper ljusarean) eller köra nd-filter el. dyl på blixtarna. Själv kommer jag nog handla större softboxar så jag kan ha dem en bit bort istället.

Så har man tex en 300Ws blixt som bara går att ställa ner med en 1/8 del så får du 38Ws vilket gör att du tvingas köra rätt liten bländare om du vill ha ljuskällan nära. Men går dom från 10-300 så är det ju kalas då det även finns kräm när det behövs.

Förvissa ett konstgjort test, men jag är glad att jag inte tog 500Ws blixtar som bra går sänka med en 16-del då jag mest kommer vara inomhus och gillar att ha möjligheten till korta skärpedjup.

Råkade av misstag dra av dom på full effekt också, blev riktigt varmt och pereferin var aningen magentafärgad ett tag :), så jag tror aldrig jag kommer behöva använda full effekt i studion i alla fall.
 
SLutade med att jag köpte 2x300Ws Visico med 60x90cm softboxar. Fungerar alldeles ypperligt. De går från 9-300Ws enligt specifikationerna. Och det verkar stämma rätt bra tror jag.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1512891.htm?set=mp

Den bilden tog jag med båda blixtarna. Den ena rakt framifrån ungefär 1 meter ifrån och den andra snett uppifrån på kanske 1.5 meters håll.

Stativen känns dugliga, och är luftdämpade. Softboxarna känns på ungefär samma kvalitet i tyg som Elinchromes (chefen kör elinchrome).

Rekommenderar paketet. Blixtarna känns riktigt stabila, kvalitetsmässigt med. Fästet till stativet kan väl diskuteras. Men inget att hänga upp sig på tycker jag.
 
Jag tycker att de verkar vara väldigt prisvärda och det enda dåliga som folk har haft att säga verkar vara stativfästet som tydligen är klent. Men om man kan få 2st 300Ws blixtar för 6500 kr så kan man nog leva med det, alt får man lösa det om det skulle inträffa något.

Jag och min flickvän kommer nog att köpa detta paket så fort vi får veta om vi kan vara i den lokal vi kollat på.

Tack för hjälpen :)
 
Jag tycker att de verkar vara väldigt prisvärda och det enda dåliga som folk har haft att säga verkar vara stativfästet som tydligen är klent. Men om man kan få 2st 300Ws blixtar för 6500 kr så kan man nog leva med det, alt får man lösa det om det skulle inträffa något.

Jag och min flickvän kommer nog att köpa detta paket så fort vi får veta om vi kan vara i den lokal vi kollat på.

Tack för hjälpen :)

2x300 kostar 3900 på Photax just nu. 3x300 för runt 5.
 
Tänkte puffa den här tråden lite igen, eftersom jag ocskå står i begrepp att köpa ett ljuspaket. Jag är lite osäker på behovet av effekt eftersom mitt utrymme är ganska litet. Samtidigt vill man inte måla in sig i hörnet om man kunde ha fått såååå mycket bättre paket för "bara" 1000kr

Dem jag väljer emellan är:
http://www.photax.se/indx/indxstd.htm
paketet heter Visico 300

samt

http://www.kaffebrus.nu/studioset-2-x-110ws-233.html
paketet heter Studioset 2 x 110Ws

Jag har haft utrustning till låns en längre tid och plåtat med och nu måste jag köpa prylar själv. Tyvärr har jag ingen riktig koll på behovet av effekt som krävs ochjag missade att kolla vilka dem andra som lånat låg på.

Jag plåtar mest porträtt (hel och halvbild) Familjefoton, och gravidfoton.
Utrymmet är litet. Använder 2olika fonder, en helvit och en grafitgrå. Djupet från modellen är ca.2m och i bredd max 1,5h.

Vilket paket rekommenderas tro?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.