Dessutom så fungerar det (åtminstone i Photoshop) så att man inte "drabbas" av effekten av omsparning förrän man sparar, stänger, öppnar och sen spar igen.
När en JPG-bild väl är öppnad i Photoshop så räknasr PS ut vilka pixelvärden varje pixel ska ha. Det är i.o.m. detta inte längre en komprimerad JPG-bild utan en ren bitmapbild med specifika värden för varje pixel. Du kan sen redigera lite, spara, fortsätta redigera, spara, redigera, spara o.s.v. Varje gång du sparar så utgår PS från det bilddata det har i minnet, d.v.s. bitmapbilden, och gör en JPG-komprimering baserat på detta. Den 19'e sparningen blir alltså lika bra som den första.
Om du däremot sparar och stänger din redigerade bild, och sedan öppnar den igen, ja då gör ju PS en ny konvertering från din senast sparade JPG-variant till en bitmapbild, med kanske en viss kvalitetsförsämring som följd. Om kvaliteten verkligen synligt försämras beror på komprimeringsgrad, motivtyp o.s.v. Om du sen redigerar denna bild och sparar, så sker på nytt en JPG-komprimering. Och så vidare.
Öppna JPG, redigera, spara, redigera, spara, redigera, spara innebär alltså tre redigeringar men bara en JPG-omkomprimering.
Öppna JPG, redigera, spara, stänga, öppna JPG, redigera, spara, stänga, öppna JPG, redigera, spara innebär alltså tre redigeringar och tre JPG-omkomprimeringar.
Öppna JPG, redigera, spara som TIFF, stänga, öppna TIFF, redigera, spara, stänga, öppna TIFF, redigera, spara som JPG innebär alltså tre redigeringar och en JPG-omkomprimering.